Združeni narodi: V Gazo vstopa bistveno premalo pomoči

N.S., STA
31.10.2023 09:01

"Omejeno število tovornjakov s pomočjo, ki vstopajo v Gazo, ne zadostuje za zadovoljitev humanitarnih potreb več kot dveh milijonov ljudi v oblegani palestinski enklavi."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Peščica konvojev, ki gredo preko mejnega prehoda Rafa, ni nič v primerjavi s potrebami več kot dveh milijonov ljudi, ujetih v Gazi," je Varnostnemu svetu Združenih narodov sporočil vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Palestinska enklava je od napada oboroženega gibanja Hamasa na Izrael 7. oktobra pod skoraj popolno blokado izraelskih sil.

Po navedbah ZN je v nedeljo preko Rafe v Gazo vstopilo 33 tovornjakov z vodo, hrano in zdravstvenimi potrebščinami. Pred vojno je v Gazo vsak dan vstopilo približno 500 tovornjakov s pomočjo in drugim blagom. "Obstoječi sistem, ki omogoča dostop pomoči v Gazo, je obsojen na propad, če ne bo politične volje, da se zagotovi smiseln pretok oskrbe, ki bo ustrezal humanitarnim potrebam brez primere," je dejal Lazzarini in pozval Varnostni svet, naj zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja. Povedal je, da je bilo v nekaj več kot treh tednih ubitih 64 njegovih sodelavcev.

"Ambicija je lepa, a Slovenija nima niti vloge niti moči, da bi lahko z vplivanjem na ključne akterje, Kitajce, Američane, Ruse, prispevala k rahljanju polarizacije," meni dolgoletni diplomat in veleposlanik Andrej Logar.
Justin Lane

Vodja Unicefa Catherine Russell je povedala, da se bo resnična cena konflikta merila v otroških življenjih - tistih, ki so zaradi nasilja ugasnila, in tistih, ki jih je nasilje za vedno spremenilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njenih besedah trenutno v Gazi deluje le en objekt za razsoljevanje vode in še ta z le petodstotno zmogljivostjo, ker primanjkuje goriva. Varnostni svet je pozvala naj nemudoma sprejme resolucijo, ki bo sprte strani opomnila na obveznosti po mednarodnem pravu in zahtevala prekinitev ognja ter neoviran dostop humanitarne pomoči.

Generalna skupščina ZN je prejšnji teden sprejela nezavezujočo resolucijo, ki poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju, vendar Varnostni svet doslej ni mogel doseči dogovora o pravno zavezujoči resoluciji. Trenutno na predlogu dela deset nestalnih članic Varnostnega sveta po tem, ko so propadle resolucije Rusije, Brazilije in ZDA. Medtem je število ubitih v izraelskih napadih na Gazo preseglo 8000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta