Zeleni načrt EU: Strategija tudi za zasavsko in šaleško regijo

Darja Kocbek Darja Kocbek
14.01.2020 20:00

Slovenijo po oceni GZS čaka največ dela na področju energetsko intenzivne industrije, v OZS izpostavljajo, da bo treba spremeniti tudi življenjske navade ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članice EU bodo morale do konca leta pripraviti načrte, v katerih bodo podrobno opredelile problematična območja in kako nameravajo olajšati njihov prehod v brezogljično družbo. 
Andrej Petelinšek

Evropska komisija je predstavila naložbeni načrt za prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050. Za izvedbo tega načrta bodo po njeni oceni potrebne naložbe v višini najmanj 1000 milijard evrov. Ker bodo nekatere regije še posebej prizadete in bodo doživele korenite gospodarske ter družbene spremembe, Evropska komisija kot glavno orodje za izvedbo načrta predlaga mehanizem za pravičen prehod.
Financiranje bodo sicer potrebovale vse regije, za tiste, ki jih bo prehod najbolj prizadel, pa bo v dolgoročnem proračunu EU za obdobje od leta 2021 do 2027 prek tega mehanizma na voljo dodatnih 100 milijard evrov. Mehanizem za pravičen prehod bo sestavljen iz treh glavnih virov financiranja. Sklad za pravičen prehod bo zagotavljal predvsem nepovratna sredstva za regije.
Iz tega sklada bo mogoče dobiti nepovratna sredstva za prekvalifikacijo in prezaposlovanje ljudi v druge panoge, pa za pomoč malim in srednjim podjetjem, zagonskim podjetjem in inkubatorjem pri ustvarjanju novih gospodarskih priložnosti. Podpiral bo tudi naložbe v prehod na čisto energijo, na primer v energijsko učinkovitost. Evropska komisija je za sklad za pravičen prehod predvidela 7,5 milijarde evrov dodatnega denarja k znesku, ki ga je predvidela v večletnem proračunu EU za obdobje 2021-2027.

Greenpeace: Določiti rok za ukinitev rabe fosilnih goriv

Za vsak evro iz tega sklada bo morala regija iz svoje kohezijske ovojnice sama prispevati najmanj 1,5-krat toliko in največ trikrat toliko. Temeljna logika je, da je prispevek regije sorazmeren z njeno razvitostjo. Revnejše naj bi torej prispevale manj, razvitejše več. Prednost naj bi imele regije z močno industrijsko zgodovino in močnim rudarstvom. Financiranje projektov v povezavi z jedrsko energijo je iz mehanizma za pravičen prehod izključeno, po poročanju STA poudarjajo viri pri Evropski komisiji.
Drugi vir financiranja bo program za pravičen prehod v okviru InvestEU. Njegov namen bo privabljati zasebne naložbe, med drugim v trajnostno energijo in promet, ki koristijo tem regijam in pomagajo njihovim gospodarstvom pri iskanju novih virov rasti. Z 1,8 milijarde evrov naj bi spodbudili približno 45 milijard evrov zasebnih naložb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta