Zgodbe migrantov: Dva ali trije te zgrabijo in posiljujejo, če se oglasiš, te pretepejo

M.R.
22.11.2023 11:19

Posiljevalci in ugrabitelji nadlegujejo migrante, ki iz Kolumbije prihajajo v Panamo prek nevarnega močvirnato gorskega prelaza, večinoma pa so njihov končni cilj ZDA. Žrtve so pogosto otroci, pričanja preživelih pa so srhljiva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Migranti v bližini vasi Bajo Chiquito v Panami.
Profimedia

Kot da že tako nimajo dovolj žalostne usode, migrante, ki prek džungle prehajajo mejo med Kolumbijo in Panamo, nadlegujejo oboroženi razbojniki, ki jih posiljujejo in ugrabljajo. 

Glede na poročilo mednarodne organizacije Zdravniki brez meja so letos oskrbeli 397 oseb, med njimi so bili številni otroci, ki so prispeli v Panamo. Pričali so o skupinskih posilstvih v šotorih, ki so postavljeni prav v ta namen. 

Migranti so opisali, da so jih skupine oboroženih moških odpeljale v šotore in jih posiljevale pred drugimi migranti. "Videla sem veliko posiljenih. Videla sem, da so jih pustili gole in pretepene. Dva ali trije te zgrabijo in posilijo, nato pa pride naslednji in te spet posili. Če se oglasiš, te pretepejo," je po poročanju britanskega časnika Guardian povedala migrantka iz Venezuele. 

V nekaterih primerih pa so ljudi, ki so se skušali braniti, pretepli ali celo ubili. Enega mladega moškega so ustrelili v glavo. Med zadnjimi žrtvami posilstev so mladoletniki, stari 11,12 in 16 let, so sporočili člani organizacije Zdravniki brez meja. 

Migranti iz Kolumbije v Panamo prehajajo prek Darienske vrzeli. Gre za nevarno planinsko močvirnato področje, po katerem poteka edina kopenska pot, ki povezuje Južno in Srednjo Ameriko. Samo letos naj bi glede na ocene po tej poti prišlo okoli 460 tisoč ljudi, med njimi 100 tisoč otrok. To pa je trikrat več kot leta 2021.

Zdravniki brez meja zato pozivajo lokalne oblasti, naj povečajo prisotnost svojih sil na območju. Večinoma se grozodejstva sicer dogajajo na območju Paname, saj džunglo v Kolumbiji nadzira mamilarski kartel Zalivski klan, ki pa se bori tudi proti posiljevalcem, saj se prav kartel ukvarja s tihotapljenjem migrantov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta