Agent James Beluga: Iz Rusije z ljubeznijo

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
12.05.2019 04:59

Zgodba z "vohunsko" belugo ima tudi svetlo plat - ljudje so se začeli zanimati, za kakšno živalsko vrsto gre, in to je zmeraj dobrodošlo, ko jo je treba varovati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvezdnica norveškega zaliva z oprtnico
EPA

Skorajda ni bilo časopisa, ki se v teh dneh ne bi ukvarjal z nenavadnim srečanjem, ki so ga doživeli norveški ribiči pri otoku Ingoya - ob njihovem čolnu se je pojavila beluga, beli kit, in se igrala z vrvmi, ki so visele s čolna. Jemala je hrano iz rok, se pustila božati in hitro je bilo na dlani, da je žival vajena človeka. Preveč. Še bolj neobičajno pa je bilo, da je beluga nosila oprtnico, domnevno za kamero. Ribičem jo je uspelo odpeti in postala je kronski "dokaz", da gre za vohunskega dezerterja. Ruskega, jasno. O tem ne more biti dvoma, saj je bil na oprtnici napis Equipment St. Peterburg (Oprema St. Peterburg). Ne le rumeni, tudi resni evropski mediji, kot je denimo Guardian, so se poigravali z domnevo, da ruska vojska z izurjenimi živalmi vohuni za Natovim ladjevjem v norveških vodah. Pri tem pa - najbrž hote - niso izpostavljali dejstva, da verjetno nikjer na svetu ni tako nesposobne vohunske službe, ki bi na opremi vohunov imela napis kraja, od kod prihajajo. Ampak bil je pač čas, ko je privlačnih vsebin očitno manjkalo.

Ameriški ali ruski Peterburg

Ruski mediji so vrnili udarec z opozarjanjem, da je napis na oprtnici v angleščini in da se lahko torej nanaša na mesto St. Peterburg v ameriški zvezni državi Florida. Oboji, tako Američani kot Rusi, pa drug za drugega navajajo, da sta med hladno vojno obe strani delali poskuse, ali je mogoče izuriti morske sesalce - predvsem delfine in morske leve - za zbiranje obveščevalnih podatkov in bojne naloge. Hkrati Rusi namigujejo, da ameriško vojsko prav neznosno muči radovednost, v kakšni kondiciji je ruska severna flota.

Predvsem na Kitajskem vlada mrzlica vodnih parkov z belimi kiti. In črni trg cveti.
China Daily

V zaporu za kite

Ima pa zgodba z "vohunsko" belugo tudi svetlo plat - ljudje so se začeli zanimati, za kakšno živalsko vrsto gre, in to je zmeraj dobrodošlo, pravijo naravovarstveniki. Težko je namreč ščititi živali in jih ohranjati, če ljudje ne vedo zanje ali so do njih popolnoma brezbrižni. Ponovno je v ospredje stopila zgodba, ki v začetku aprila ni doživela posebne pozornosti, zdaj pa žanje odzive (in donacije) po vsem svetu.

Mladički beluge so bež barve, šele kasneje dobijo kožo barve porcelana.
Reuters

Porcelanasti morski kanarčki

Šele v začetku letošnjega aprila je ruska vlada v partnerstvu z dvema ameriškima nevladnima organizacijama za morske sesalce napovedala, da bodo vsi kiti vrnjeni v divjino in da bodo poskusili rehabilitirati tiste živali, ki so najbolj ogrožene. A najnovejši posnetki kažejo, da so tri beluge in ena orka skrivnostno izginile - domnevajo, da so poginile.
Beluge ali beli kiti naseljujejo hladne vode arktičnih in subarktičnih morij, najpogostejše so v vodah ob obalah Aljaske, Kanade, Grenlandije in Rusije. Ime so dobile po porcelanasti barvi kože, ki je ljudi od nekdaj privlačila. Ta barva jim omogoča, da se zlijejo s plavajočim ledom v svojem okolju. Imajo neverjetno sposobnost, da najdejo tanke razpoke v ledu na odprtem morju, kjer debel oklep pokriva tudi več kot 96 odstotkov morske površine. Znanstveniki verjamejo, da jim to omogoča sposobnost eholokacije. Beluga zraste do pet metrov, najtežji primerki redko tehtajo več kot tono. V toku evolucije so beluge izgubile hrbtno plavut, kar seveda pomeni prilagoditev na življenje pod ledom.
Ocenjuje se, da živi na svetu okoli sto tisoč belih kitov. To je sicer veliko več, kot velja za druge vrste kitov, a hkrati veliko manj kot pred izbruhom masovnega komercialnega lova, ki je danes na srečo prepovedan. Od leta 1995 so beluge uvrščene na redeči seznam ogroženih vrst in prepovedana je mednarodna trgovina z njimi.
V nasprotju z oglašanjem kitov grbavcev, ki sestavljajo cele pesmi, beluge neprestano spuščajo nize klikajočih glasov in žvižgov, prav zato so si prislužile sloves "morskih kanarčkov".

Zakaj ne odide?

Skrivnostna vohunska beluga ne kaže želje, da bi zapustila zaliv na Norveškem, in vzbuja veliko veselja ljudem, ki jo hranijo, s triki, skoki in oglašanjem. Naravovarstvenike pa skrbi, ali si je sploh sposobna sama priskrbeti hrano v divjini ali pa išče človeško družbo prav zato, ker ni sposobna preživeti. Nekateri zahtevajo, da jo je treba uloviti in namestiti v "dom" za zapuščene morske sesalce blizu islandskega otoka Heimaey, ki ga vodi naravovarstvena organizacija Sea Life Trust. Ta je ustvarila zatočišče na oprtem morju, prvi odprti svet za oceanske živali, ki so "odslužile" v akvarijih in zabaviščnih parkih kot animatorji in bi se jih lastniki radi otresli. Toda organizacija se pravkar intenzivno ukvarja z dvema belugama - sedemletnima Little Gray in Little White -, ki sta bili rojeni v ujetništvu in sta živeli v premajhnem betonskem bazenu v nekem kitajskem vodnem parku. Treba ju je usposobiti za preživetje in ta čas nimajo ne dovolj osebja ne dovolj denarja, da bi lahko poskrbeli še za tretjo siroto.
Nacionalna televizijska postaja NRK je svoje gledalce pozvala, naj poimenujejo najnovejšo zvezdnico v zalivu. Doslej je največ glasov zbralo ime Agent James Beluga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta