Akrobata in žonglerja Tina Vrdjuka Kekec in Matjaž Kekec: Cirkus vsepovsod je način našega življenja

Saša Britovšek Saša Britovšek
18.08.2024 02:00

Akrobata in žonglerja Tina Vrdjuka Kekec in Matjaž Kekec bosta na Ptuj leta 2026 pripeljala evropski cirkuški festival. Razkrila sta nam, kakšno je življenje cirkuške družine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arbadakarba sta akrobata Tina Vrdjuka Kekec in Matjaž Kekec, vse bolj pa tudi njun podmladek.
Matjaž Kekec

Lani sta ​Slovenijo navdušila s točko lebdenja in iluzij v televizijskem šovu Slovenija ima talent ter prišla celo do finala. Vsestranska umetnika Tina Vrdjuka Kekec in Matjaž Kekec sta si kot dvojec nadela ime Arbadakarba. Njun neustavljiv raziskovalni duh jima ves čas ponuja izzive. Enega sta osvojila pred nekaj tedni, ko sta se s svojo družino podala na Triglav, te dni pa sta Ptujčane razveselila še z novico, da bosta leta 2026 v sodelovanju z Mestno občino Ptuj gostila Evropsko žonglersko konvencijo.

Družina Vrdjuka Kekec se je pred kratkim udeležila žonglerske konvencije na Portugalskem, ki je največji cirkuški dogodek na svetu. Tudi njuna otroka sta se z navdušenjem udeleževala delavnic in uživala v predstavah najboljših akrobatov. Vseeno pa je bilo osrednje poslanstvo obiska žonglerskega zbora za Tino in Matjaža kandidatura Ptuja za svetovno konvencijo. Uspešno sta jo izpeljala, poročata zadovoljna. "Uspelo nam je in tako bo konvencija na Ptuju sredi poletja leta 2026. Najina vizija je narediti družinam prijazno srečanje, kjer bo še več vsebin prilagojenih za otroke," sta nam zaupala.

Zakaj in kako se je naše najstarejše mesto znašlo med kandidatkami za največji cirkuški dogodek leta, mednarodno imenovan EJC - European Juggling Convention? "EJC se je na Ptuju že odvil leta 2005. In to je bil razlog, da je Matjaž spoznal cirkus in začel z žongliranjem. Odkar se poznava, je njegova želja, da ponovno organizira EJC na Ptuju, kot zahvalo za priložnost, ki mu jo je zadnja konvencija namenila. Želiva, da dobijo to priložnost vsi mladi v mestu in v okolici, prav tako mesto Ptuj, ki nama je tako ljubo.

Z družino na Triglav
Matjaž Kekec

Ptuj kot najstarejše slovensko mesto je s svojo butičnostjo in čudovito okolico idealen gostitelj za konvencijo, ki bo potekala po sistemu uličnega festivala - predstave na ulicah, delavnice v parku in telovadnicah … Za mesto in prebivalce to seveda pomeni izjemno priložnost - med 4000 in 6000 žonglerjev, ki bodo pri nas devet dni. Seveda je nujno, da se ljudje, ponudniki in samo mesto tega zavedajo in temu primerno na to tudi pripravijo. To bo največji festival v zgodovini Ptuja, vendar je to tudi izjemna čast za vso Slovenijo in priložnost za promocijo posameznikov in podjetij," navdušeno odgovarja Tina in pojasnjuje, da bo osrednja lokacija dogajanja ptujska Panorama, a prireditve, nastopi, delavnice in zabava bodo potekali v celotnem starem mestnem jedru.

Lejla Arija že pleše na svilnatih vrveh.
Arbadakarba

In kakšno je življenje družine, ki ji mnogi rečejo kar cirkuška družina? "Pogosto nam to rečejo, ker to tudi smo. V bistvu smo v vsakdanjem življenju čisto spontani. Seveda obenem resni pri svojem delu in vzgoji, vendar hkrati zelo svobodni, cirkus je del našega izražanja, načina življenja. Ne samo kot aktivnost, cirkus vidimo vsepovsod - je način življenja," pravita Tina in Matjaž. Njuna šestletna hči Lejla Arija je tudi že prava akrobatka na svili, leto in pol star Lenon Ari pa je tudi že neustavljiv raziskovalec.

Težko si je predstavljati, s kakšnimi vsakdanjimi izzivi se srečuje "cirkuška družina" na potovanjih, na festivalih, v obdobju ustvarjanja in vzgoje otrok. Tina odgovarja: "Izziv so predvsem premiki, daljši leti, prestopanja na letališčih … Sploh zdaj, ko moramo najmlajšega loviti po letališču. Izziv je tudi za kužka, ki ju na letalo ne moremo vzeti in imamo izzive z varstvom. Izzivi so, ko moramo prehoditi daljše razdalje, najti prenočišče, se navaditi na drugačno hrano. Kako se znajti v podzemnem prevozu v Madridu, Londonu, kako se prevažati v Šrilanki? Vse te "šole" so prednosti in skrinja zakladov za življenje."

Za konec poletja dvojec Arbadakarba napoveduje izid prvega glasbenega videospota. "Ko delava predstave za otroke, uporabljava tujo glasbo, pa sva prišla na idejo, da bi imela svojo, avtorsko. Tako je nastala pesem, ki bo otroke pospremil v novo šolsko leto. Otrokom in staršem želiva sporočiti, da je pomembno ohraniti igro in brezskrbnost skozi vse leto, saj otroci prehitro rastejo in čas prehitro mine, zato je vsak dan čas za ples v dežju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta