Aktivni šestdesetletniki uživajo v svobodi, veselijo se življenja in ne štejejo let

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
08.08.2021 05:00
Raziskava o življenjskem slogu šestdesetletnikov je pokazala, da se ukvarjajo s športom, uživajo v družbi vnukov, skrbijo za zdravje in raje kot na tujem dopustujejo doma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta so le številke.
Profimedia

O tem, katera leta so najlepša, bi lahko razpravljali v nedogled. Nekateri obžalujejo, da so takšna že za njimi, drugi so prepričani, da šele prihajajo. Najbrž pa so najbolj srečni in z življenjem zadovoljni tisti, ki znajo uživati v vsakem trenutku, ne glede na starost. A gotovo drži, da ima vsako življenjsko obdobje svoje značilnosti, tako v dobrem kot v slabšem. Na inštitutu Mediana so tokrat pod drobnogled vzeli sicer velikokrat spregledane šestdesetletnike. Zanimalo jih je zlasti, kakšen je njihov življenjski slog in s katerimi športi se ukvarjajo v tem obdobju življenja. V nasprotju s prejšnjimi generacijami, ki so bile pri teh letih že v pokoju, današnji šestdesetletniki o tem počasi šele začenjajo razmišljati, a čeprav so še zaposleni, to za večino vendarle pomeni obdobje svobode. Otroci so se osamosvojili, doma je bolj mirno in končno lahko uživajo ob svoji hrani, so povedali vključeni v raziskavo, ki je pokazala tudi, da so šestdesetletniki nadvse aktivni. Številni se lotijo novih aktivnosti, vključijo se v vseživljenjsko učenje ali se odpravijo na potovanja.

Radi se ukvarjajo s športom. Skoraj četrtina šestdesetletnikov kolesari, dobra desetina se jih ukvarja s plavanjem. V primerjavi s preostalo populacijo nadpovprečno radi igrajo golf, lovijo ribe, kegljajo in plešejo. Več kot mlajši se ukvarjajo tudi s streljanjem, lovstvom, plavanjem, jadranjem in šahom, pa tudi kolesarska evforija jih ni obšla. Delež šestdesetletnikov, ki kolesarijo, se je zadnjem letu povečal za pet odstotkov.

Delež šestdesetletnikov, ki kolesarijo, se je zadnjem letu povečal za pet odstotkov.
Profimedia

Pri Mediani so raziskovali tudi njihov življenjski slog in prepričanja. Raziskava je pokazala, da je glavni vir zabave šestdesetletnikov televizija. Prav tako skoraj vsak dan berejo tiskane dnevnike, veliko jih redno kupuje tudi različne revije. Slovenskim medijem zaupajo, od njih pričakujejo objektivnost, etično obnašanje pa pričakujejo prav tako od podjetij. Prepričljivo več kot mlajših jih je namreč dejalo, da kupujejo le proizvode tistih podjetij, ki se po njihovem mnenju obnašajo etično.

Tudi če se počutijo dobro, od časa do časa preventivno obiščejo zdravnika. Tudi zato, da lahko gredo brezskrbno na počitnice, ki pa jih bistveno raje kot mlajše generacije preživljajo v Sloveniji.

V primerjavi z mlajšimi so veliko bolj tradicionalni, zavedajo se svojih dolžnosti in trdno stojijo za svojimi prepričanji. Na vprašanje, ali je pomembneje opravljati svoje dolžnosti kot živeti za lasten užitek, je med šestdesetletniki pritrdilno odgovorilo skoraj pol več anketirancev kot v primerjalni populaciji, stari od 15 do 59 let. Nekoliko manjša je bila razlika v pritrditvi stališču, da je pomembno spoštovanje tradicionalnih običajev in prepričanj, a tudi to se zdi šestdesetletnikom bistveno bolj pomembno kot mlajšim generacijam.

Vstop v sedmo desetletje življenja je hkrati obdobje, ko se rojevajo vnuki. Kar 14 odstotkov vključenih v raziskavo je dobilo vnuke v zadnjem letu oziroma jih pričakujejo letos, kar bo verjetno še povečalo njihovo zadovoljstvo z življenjem.

Pri Mediani pravijo, da je tudi ta raziskava dokazala, da so leta le številke. Današnji šestdesetletniki živijo aktivno, ukvarjajo se s športom in se veselijo življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta