(Avtomobilizem) Ibiza šteje pet generacij in 40 let

Marko Hanželič
28.07.2024 03:00

Slavni oblikovalci, uspehi na dirkah, več kot šest milijonov prodanih primerkov. Vse to so razlogi za praznovanje okroglega jubileja španske malčice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 1984 je Seat naredil majhno kompaktno limuzino, ki se je obdržala 40 let.
Seat

Beseda Ibiza v prvi vrsti spomni na morje in zabavo oziroma na znameniti španski otok, a je hkrati ime enega najbolj priljubljenih Seatovih modelov - avtomobila, namenjenega mlademu občinstvu, ki je bil predstavljen leta 1984.

Seat ibiza je sprožil tudi proces internacionalizacije znamke, ki se je v osemdesetih letih poslovila od obdobja sodelovanja s Fiatom in se pripravljala na preskok v skupino Volkswagen.

Pomemben model, ki je bil tudi prvi z napisom CUPRA na karoseriji v počastitev svetovnih zmag Ibize Kit Car na svetovnem prvenstvu v reliju in ki je bil tudi prvi avtomobil sedanjega španskega kralja.

Ibizo, ki si danes deli luč sveta v segmentu B s križancem Arona, so v petih generacijah prodali v več kot šest milijonih primerkov. Avtomobil so izdelovali v tovarni Zona Franca v Barceloni (prva generacija) in v tovarni Martorell (preostale štiri generacije).

Seat ibiza 1 (1984-1993)

Za prvo ibizo se je Seat obrnil na vrhunske tehnične partnerje. Italijan Giorgetto Giugiaro je prevzel vajeti oblikovanja, Karmann je poskrbel za karoserijo, Porsche pa za motorje, pri čemer je zdaj znameniti napis "System Porsche" ostal na vidnem mestu v motornem prostoru.

Prva generacija Ibize, ki so jo sestavljali v tovarni Zona Franca (izdelanih je bilo 1,342.001 primerkov) in je bila rojena 27. aprila 1984, je bila dolga 3,64 metra ter je uporabljala platformo modela Ronda. Dejansko je na trgu doživela premiero s tremi vrati in šele leta 1986 dobila tudi petvratno različico. Mehansko je bila na voljo z motorji z močjo od 44 do 100 KM; na voljo je tudi dizelska različica s 55 KM. Najzmogljivejša različica, ibiza SXI, je prišla leta 1988.

Prvo prenovo je Ibiza doživela leta 1991. Tako imenovani New Style je dobil športno različico Sport Line z motorjem 1,7 s 110 KM. Naslednje leto je ibiza postala še bolj priljubljena, saj je postala uradni avtomobil olimpijskih iger v Barceloni, za katere je bila izdelana tudi posebna različica Ibiza Olympic.

Prva generacija je bila oblikovana v maniri škatlic iz osemdesetih.
Seat

Seat ibiza 2 (1993-2002)

Druga generacija modela Ibiza (1,522.607 primerkov) je bila revolucionarna. Zasnovali so jo v skupini Volkswagen (tako kot prvega toleda leta 1991), z njo pa so odprli linijo v Martorellu. Poleg tega se je njena zasnova, ki sicer ponavlja Giugiarov slog, spremenila, saj je dobila veliko bolj aerodinamične in izpopolnjene linije.

Na voljo je bila v tri- in petvratni karoserijski izvedbi (vključno z modelom Cordoba) ter je ponujala široko paleto bencinskih, dizelskih in turbodizelskih motorjev (1,9 TDI z 90 KM je leta 1996 sledila še ena uspešnica, 1,9 TDI s 110 KM).

Športno plat zastopata ibiza GTI, prva z motorjem 1,8i 16V s 130 KM, in nato ibiza CUPRA (ali Cup Racing), predstavljena leta 1996 z motorjem 2,0 s 150 KM v počastitev uspehov znamke na dirkah (leta 1996, 1997 in 1998 je ibiza kit car zmagala v dvolitrskem svetovnem pokalu FIA v reliju).

Leta 1999 je bila Ibiza deležna večje prenove (znane kot GP99), ki so jo mnogi zaradi korenite spremembe notranjega in zunanjega oblikovanja šteli celo za novo generacijo. Leta 2000 sta nato premiero doživeli nova zmogljiva ibiza CUPRA z motorjem 1,8 Turbo s 156 KM in ekskluzivna CUPRA R z motorjem 1,8 20V Turbo s 180 KM (le 200 primerkov).

Prva ibiza tega tisočletja je bila "jajčkasta" tretja generacija, ki ni živela dolgo.
Seat

Seat ibiza 3 (2002-2008)

Sprememba stoletja, sprememba generacije in sprememba oblikovalca. Za tretjo ibizo (1,220.641 primerkov) je Seat zaupal svinčnik, ki je bil za tisti čas merilo, Walterju de Silvi, ki je avtomobilu dal povsem novo osebnost, od katere je imela koristi tudi limuzinska različica Cordoba. Leta 2004 sta prišli tudi različici Agile Chassis in FR (ali Formula Racing), dizelski motorji pa so še naprej pridobivali veljavo, zlasti 1,9 TDI s 130 KM.

S prenovo leta 2006 je na voljo varčna različica ECOMOTIVE z motorjem 1,4 TDI z 80 KM in emisijami ogljikovega dioksida 99 g/km. Vzporedno z ekološko izbiro sta v ospredje stopili CUPRA z motorjem 1,8 20V Turbo s 180 KM in ibiza CUPRA TDI s turbodizelskim motorjem 1,9 s 160 KM.

Potem je v četrto avto dobil nekaj več dinamičnih potez in vztrajal do leta 2017.
Seat

Seat ibiza 4 (2008-2017)

Četrta generacija Ibize (1,481.075 enot) je bila ponovno preoblikovana, kar sovpada s prihodom zapletenega gospodarskega obdobja na evropskih trgih. Tokrat je bil svinčnik v rokah Luca Donckerwolkeja, ki je okrepil oblikovalski jezik Arrow Design in jasneje ločil trivratno (SC ali SportCoupé) in petvratno različico.

Spremembe se odražajo tudi v prvi družinski različici v zgodovini modela, ibizi ST (zamenjala je cordobo vario in bila podobna takratni škodi fabii c​ombi), ki je bolj praktična in ima 430-litrski prtljažnik. Četrta generacija, v kateri, mimogrede, cordoba ni več obstajala.

To je generacija, polna napredka, z vključitvijo sistema za nadzor stabilnosti ESP, ki je serijsko vgrajen v celotno paleto vozil, s podelitvijo petih zvezdic Euro NCAP in s sistemom za selektivni izklop valjev ACT.

Paleta motorjev je bila ponovno pestra, saj so na voljo bencinski in dizelski motorji ter motorji na stisnjen zemeljski plin z močjo od 70 do 192 KM (ibiza CUPRA).

Aktualna peta generacija je na trgu od leta 2017 in se počasi zaključuje.
Seat

Seat ibiza 5 (2017-danes)

Peto generacijo seata ibize (do zdaj je bilo izdelanih več kot 600.000 vozil) je oblikoval Alejandro Mesonero-Romanos, trenutno vodja oblikovanja pri znamki Alfa Romeo. Platforma je MQB-A0 skupine Volkswagen, ki omogoča ponudbo bencinskih, dizelskih in CNG (stisnjen zemeljski plin) motorjev s turbinskim polnilnikom, vsi izpolnjujejo standard Euro 6 in imajo moč med 75 in 150 KM. Družinska različica ST zapušča prizorišče, da bi naredila prostor novi aroni, prav tako se je izgubil športni značaj modela CUPRA.

Kljub temu pa so na voljo številni vozniški pripomočki, podobni tistim v modelih Leon in Ateca: samodejno zaviranje v sili, asistent za vožnjo v zastojih, tempomat, infozabavni sistem z Apple CarPlay in Android Auto in še veliko več.

Po prenovi leta 2021 bo ibiza novo generacijo najverjetneje dobila leta 2025, tako kot arona, da bo še naprej konkurenčna na trgu. Po drugi strani pa se lahko z aktualnim trendom obsedenosti s križanci zgodi tudi, da se bo zgodba podaljšala za še nekaj let in potem dokončno ugasnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta