Beli prah prekriva Evropo: Nič več v kilogramih, v tonah ga zdaj merijo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
01.12.2019 06:03

Zasegi kokaina se ne merijo več v kilogramih, ampak v tonah. Gre za enega najbolj hitro rastočih trgov, opozarjajo pristojni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kokain skrivajov kontejnerjih med bananami, sojo, tobakom ...
Reuters

Pred tednom dni so španske oblasti pred obalo Galicije zasegle podmornico, polno kokaina ("belega prahu"). Na plovilu naj bi bilo okoli 3,5 tone kokaina. Pridržali so dva državljana Ekvadorja, en človek je s podmornice pobegnil. Približno 20 metrov dolga podmornica je prispela iz Južne Amerike. Galicija, ki je ena najrevnejših španskih regij, velja za točko, prek katere v Evropo pride največ kokaina. S številnimi zalivi in jamami ob obali je pravi raj za tihotapce drog. Španija je lani po količini zaseženega heroina zaostala zgolj za Belgijo - zasegli so ga 41 ton.
Pred dvema tednoma so italijanske oblasti na jugu države zasegle več kot tono kokaina, ki so ga našli v kontejnerju z bananami. Tovor je bil namenjen v Nemčijo. S prodajo na ulici bi preprodajalci zaslužili okoli 275 milijonov ameriških dolarjev (okoli 250 milijonov evrov). Droge so italijanski karabinjerji ob pomoči carinske službe in Interpola zasegli v pristanišču Gioia Tauru v Kalabriji. Odkrili so ga, potem ko je carinska služba pregledala več kontejnerjev z iste ladje, ki je prišla iz Južne Amerike. Tovor je bil glede na dokumente namenjen v Nemčijo.

Kokain skrivajov kontejnerjih med bananami, sojo, tobakom ...
Reuters
Profimedia

Zasegi na rekordni ravni

Ključna ugotovitev Evropskega poročila o drogah 2019 - to je bilo predstavljeno v začetku tedna, sestavila pa sta ga Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti (EMCCDA) ter Evropski policijski urad Europol - je, da je v Evropi čedalje več kokaina, saj so zasegi te droge na rekordni ravni. Evropejci sicer, glede na poročilo, vsako leto za droge porabijo najmanj 30 milijard evrov. Trgovina z drogami je pomemben vir dohodka tudi za organizirane kriminalne združbe v EU, opozarjata organizaciji.
Poročilo o trgih z drogami v EU sicer kaže, da gre od omenjenih 30 milijard evrov vsaj 11,6 milijarde evrov (skoraj 39 odstotkov) za konopljo. Skoraj tretjina (31 odstotkov) gre za kokain, četrtina za heroin in opioide, pet odstotkov pa za amfetamine in sintetične droge. Največji delež te trgovine v EU poteka v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Franciji. Kokain ostaja med najbolj uporabljanimi drogami, v zadnjem letu so ga uporabili približno štirje milijoni Evropejcev, zlasti na jugu in zahodu Evrope. Pomemben trg za to drogo, ki v Evropo prihaja iz Latinske Amerike, pa je glede na poročilo tudi Slovenija, kjer se dosegajo najvišje cene - okoli 40.000 evrov za kilogram.

Po morju in zraku

Kokain glede na podatke policije v Evropo prihaja najpogosteje po morju in zraku, predvsem prek Kolumbije, Brazilije in Venezuele. Karibi in zahodna Afrika sta pomembni tranzitni območji, vse pomembnejša postaja Srednja Amerika.
Kokain se prodaja tudi preko trgovcev z drugimi drogami, kot sta konoplja, prek severne Afrike, in heroin, prek vzhodne Afrike. Kokain se v Evropo pretihotapi na več načinov, od letalskih kurirjev in hitrih paketov do zasebnih jaht in letal. Uporaba pomorskih zabojnikov vzbuja vedno večjo zaskrbljenost. Uporablja se ogromno različnih metod prikrivanja, vključno s tistimi, ki zahtevajo kemično ekstrakcijo.

Kolumbija ostaja eden glavnih proizvajacev kokaina. Kljub temu da ogromne količine kokaina zasežejo že kolumbijski policisti, ga kriminalcem na stotine ton uspe spraviti iz države.
John Vizcaino

Umivanje s kokainom

V Braziliji so stranke, ki so kupile milo v Sao Paulu, ugotovile, da z izdelkom nekaj ni v reku. Izkazalo se je, da je v milu bil kokain. Policisti so iz trgovine nato odnesli približno 800 kilogramov droge. Škatle z milom v prahu, ki so bile napolnjene z drogo, so na prodajne police prispele po pomoti.
Lani se je na Portugalsko odpravil Brazilec in skušal tja pretihotapiti kilogram kokaina, a so ga na mednarodnem letališču v Lizboni aretirali. V kovček je podtaknil par "ponarejenih" spodnjic. V zadnjični del je nastavil dve blazini, ki sta vsebovali po pol kilograma droge.
Leta 2013 pa so tri ženske iz Kolumbije poskušale izkoristiti ugled redovnic. Preoblečene v nune so pod redovniška oblačila skrile 2,4 kilograma kokaina, a so jih na kolumbijskem letališču odkrili.
Leta 2010 je kolumbijska policija v replikah treh skulptur umetnika Fernanda Botera našla 16 kilogramov kokaina. Kokain, ki so ga pošiljali v Španijo, so vmešali v glino, iz katere so izdelali skulpture.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta