Bob Geldof je pred 35 leti pokazal, kaj zmorejo zvezde

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
19.07.2020 03:00

Leta 1985 se je zgodil veliki koncert za pomoč Afriki, Live Aid, ki mu je sledila množica manjših po vsem svetu, na katerih so zbirali denar za lačne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: Festival Lent, Bob Geldof
Igor Napast

Bob Geldof in Midge Ure iz skupine Ultravox sta napisala pesem Do They Know It's Christmas, da bi opozorila na lakoto v Etiopiji. Tudi zbiranje denarja za pomoči potrebne sta spodbudila. Potem je Geldof pristopil vneto in k dobrodelnosti pritegnil še druge zvezdnike, 7. decembra leta 1984 so posneli pesem o tistih, ki ne čutijo božiča, singel je v kratkem času s prodajo prinesel osem milijonov funtov dobička. Sledila sta koncerta, 13. julija 1985 je na londonski Wembley glasbene zvezde prišlo poslušat 72 tisoč ljudi, na koncertu We are the World v Filadelfiji, naslednjega dne po našem času, se je zbralo skoraj 90 tisoč ljudi, po televiziji si je dogodek ogledalo 1,9 milijarde ljudi v več kot 160 državah.
V Londonu sta prva stopila na oder prestolonaslednik princ Charles in princesa Diana, potem so igrali velikani glasbe, skupaj z ameriškim koncertom je bilo za šestnajst ur glasbe, med njimi so svojih 24 minut najbolj prepričljivo izkoristili člani benda Queen. Bob Geldof je med nastopi opominjal ljudi, da zbirajo denar, donatorji so bili darežljivi, dubajska kraljeva družina je podarila milijon funtov, skupaj so zbrali 40 milijonov funtov.

Geldof je po tistem še delal podobne koncerte in v posameznih državah so po tem zgledu še posebej zbirali denar za humanitarne namene. K pomoči je pozval tudi voditelje držav, zbrane na vrhu G8 na Škotskem, odziv je bil sveženj pomoči Afriki, vreden 50 milijard dolarjev. Tisto obdobje je bilo ugodno za zbiranje denarja.

​Rockerji spreminjajo svet

Humanitarec, ki je postal tudi vitez, je še v letu 2010 moral odgovarjati na očitke, da je delitev zbranega denarja potekala po afriško. Da je torej dobršen del prišel v napačne roke, uporniki naj bi z njim kupovali orožje in delili (ali ne) naj bi ga lokalni oblastniki in gangsterji. Prvi iz Band in Live Aida je vedno branil lep obraz mega projekta, da je vse prišlo v prave roke in da so rockerji spremenili svet, je trdil tudi leta 2017 v Mariboru, ko je bil gost Festivala Lent. V celotni zgodbi praktično ni bilo napak, je rekel, da Band Aid še vedno deluje in vsa ta zgodba dokazuje, da "posameznik ni nemočen v primeru kakršnekoli tragedije ali pomanjkanja pravičnosti".

Live Aid leta 1985: Pete Townshend, David Bowie, Paul McCartney, Bob Geldof na odru v Londonu
Arhiv Večera

"​Ker ste zajebani idioti!"

"Zakaj se dogaja vse sranje okoli Bosne in Hercegovine? V tem delu sveta vendarle vsi govorite isti jezik! Naj bi se zato razumeli. Zakaj potem ne morete biti mirno skupaj in sobivati? Vam povem neposredno?" je vprašal in to tudi storil. "Ker ste zajebani idioti! Vaš nacionalizem je ogaben. Je nevarna igrača, s katero se ne znate igrati. Se ga boste kdaj znebili? Nikoli! Vsi skupaj smo v bistvu plemena, plemensko razdeljeni. Pa ne samo vi, v bistvu celotna Evropa. Poglejte si vse težave, s katerimi se sooča Evropa. Bodo Nemci sploh kdaj privolili v transferno unijo znotraj EU? Nikoli! Bo kdaj vzpostavljena skupna evropska obveznica, ki bi morala biti temelj vsake resne politične skupnosti? Nikoli je ne bomo imeli! Ali EU sploh deluje? Ne! Je EU trenutno najboljši garant miru na stari celini? Je! Daje EU Sloveniji višji življenjski standard kot bivša Jugoslavija? Daje! Bo v Evropi vedno obstajala močna in vplivna elita, ki o vsem odloča? Bo! Bodo tudi v prihodnje težave? Absolutno bodo! Se bo Balkan stabiliziral? Ne bo se! Bodo Rusi še naprej drkali po Balkanu? Bodo! Baltik? Isto! Se lahko Evropa pred tem ubrani? Ne!"
Če bi sir Geldof, ki hvalevredno svoja prizadevanja nadaljuje z delom v neprofitnih organizacijah One Campaign, skupaj s pevcem Bonom in Africa Progress Panel, ki ga je ustanovil Kofi Anan, še bolj bil pri organizacijski stvari, bi lahko naredil Band Aid in Live Aid še za Evropo, Balkan, Hrvaško in Slovenijo, ali vsaj za Slovenijo. Do they now? je aktualno vprašanje za človeka s strani za nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.