Kaktusi pozimi zahtevajo posebno nego: Ne presajajmo, ne gnojimo

Matic Sever Matic Sever
19.11.2023 04:00

Pozimi kaktusov ne presajamo, niti jih ne gnojimo. Zalivanja pa potrebujejo še manj kot sicer, saj počivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opuncije imajo izrazito sploščena stebla in nekatere lahko prezimimo tudi zunaj.
Pixabay

Kaktusi so zanimivi in marsikoga navdušijo do te mere, da jih leta in leta zbira ter se navdušuje nad njihovo raznolikostjo. Čeprav veljajo za zelo trpežno rastlino, ki "ne potrebuje" vode, predvsem pozimi lahko naletimo na nekaj težav. Zdaj, ko se je shladilo in je manj svetlobe, zahtevajo posebno nego. Z nekaj preprostimi navodili jim vendarle lahko zagotovite optimalne pogoje za rast in cvetenje v teh hladnih mesecih.

Kaktusi potrebujejo veliko svetlobe, zato jih je treba postaviti na svetlo mesto, kjer bodo dobili vsaj šest ur sonca na dan. Če imate kaktuse na prostem, jih je priporočljivo prestaviti pod streho ali v rastlinjak, da jih zaščitite pred dežjem, snegom in zmrzaljo. Če imate kaktuse v loncih, jih lahko prinesete v hišo ali stanovanje, vendar pazite, da jih ne postavite blizu grelnih naprav, saj lahko to povzroči izsušitev. Prav tako se izogibajte prepihu in nenadnim spremembam temperature. Slednje še posebno velja za božične kaktuse, ki nastavijo cvetne popke in jih ob spremembah okolja lahko hitro odvržejo.

Mammillarije so enostavni kaktusi, ki dobro uspevajo v večini svetlih notranjih prostorih.
Pixabay

Zalivanje je največji problem

Kaktusi so rastline, ki lahko preživijo z malo vode, saj jo shranjujejo v svojih steblih, pozimi pa potrebujejo še manj vode, saj je njihova presnova upočasnjena in ne rastejo aktivno. Če jih zalivate preveč, lahko povzročite gnitje korenin ali stebla. Priporočljivo je, da jih zalivate le enkrat na mesec ali celo manj, odvisno od vrste kaktusa in njegove pozicije v stanovanju. Pred zalivanjem se prepričajte, da je zemlja popolnoma suha.

Zagotovite dovolj svetlobe

Kaktusi potrebujejo veliko sončne svetlobe, da lahko opravljajo fotosintezo in proizvajajo sladkorje. Pozimi pa je dan krajši in sonce ni tako močno, zato morate poskrbeti, da bodo vaši kaktusi dobili dovolj svetlobe. Če jih imate v zaprtih prostorih, jih postavite na okensko polico, ki je obrnjena proti jugu ali zahodu, kjer bo največ sonca. Obstajajo tudi prezimne vrste, ki jih gojimo na prostem, nekatere od teh je vseeno dobro zaščititi pred zmrzaljo in snegom z nekaj plastmi papirja, kartona ali tkanine.

Echinocactus je malo večji in zahteva tudi več prostora in večji lonec.
Pixabay

Nič gnojil

Pozimi kaktusov ni treba gnojiti, saj je njihova rast upočasnjena in ne potrebujejo dodatnih hranil. Če jih gnojite pozimi, lahko povzročite, da bodo preveč razvili svoje stebla in izgubili svojo obliko, po domače rečemo, da se pretegnejo. Poleg tega lahko pri določenih vrstah gnojenje spodbudi cvetenje, kar je pozimi nezaželeno, saj lahko cvetovi propadejo zaradi nižjih temperatur. Gnojenje kaktusov je priporočljivo le spomladi in poleti, ko so v fazi rasti in cvetenja.

Mammilaria magnimamma
Floradania

Bi ga presadili? Raje ne

Pozimi ni priporočljivo presajati kaktusov, saj to za rastlino predstavlja stres, ki lahko oslabi njeno odpornost. Če morate kaktus nujno presaditi, naredite to zelo previdno in uporabite poseben substrat za kaktuse, ki je dobro prepusten in ima nevtralen pH. Substrat lahko kupite v vrtnarijah ali ga pripravite sami z mešanjem peska, perlita, vermikulita in šote. Pri presajanju pazite, da ne poškodujete korenin in stebla in uporabite rokavice ali papir, da se zaščitite pred bodicami. Po presajanju kaktusa ne zalivajte vsaj en teden, da se rane zacelijo in se korenine prilagodijo novemu okolju.

Preverite znake bolezni ali škodljivcev

Pozimi je pomembno, da redno pregledujete svoje kaktuse in opazujete morebitne znake bolezni ali škodljivcev, ki bi lahko ogrozili njihovo zdravje. Nekateri pogosti simptomi so rumenenje, mehčanje, črnjenje, luknje, madeži, plesni, pajkove mreže ali pojav različnih žuželk. Če opazite kaj takega, morate takoj ukrepati in odstraniti prizadete dele, izolirati rastlino od drugih in se lotiti nadaljnjih ukrepov.

S temi preprostimi nasveti boste lahko poskrbeli za svoje kaktuse pozimi in jim omogočili, da bodo ostali zdravi in lepi. Ne pozabite pa, da se različne vrste kaktusov različno odzivajo na podnebne spremembe, zato je dobro, da se pozanimate o posebnih potrebah vaših kaktusov in jih prilagodite temu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta