Čakajoč na boljši jutri

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.05.2021 05:00
Če bo hitro, boste na artroskopijo gležnja čakali 1126 dni ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Grozen teden je spet za nami, sploh tiste slike in pričevanja iz Indije človeka prestrašijo bolj kot protesti ob dnevu OF v Ljubljani. Živčen teden je za mano, s hčerko sem hodil po ambulantah in ultrazvokih in bil na krizni telefonski zvezi z njeno šolsko zdravnico. Mala ni mogla jesti, nekaj je bilo (upam, da je preteklik pravšnji) narobe z njenim želodcem/trebuhom, v desetih dneh je izgubila desetino svoje teže. Danes, ko to pišem, ji gre na bolje, v enem dnevu je dobila nazaj 0,3 kilograma.

A je to covid? To je bilo najbolj nadležno vprašanje sicer dobronamernih zaskrbljenih prijateljev in sodelavcev (ko bi vedel, za kaj gre, četudi bi to bil covid, bi mi bilo neprimerno lažje). Živimo v času prostega teka; kot da po začetku covida ne obstaja nobena druga bolezen več - in na svetu ni drugih virusov razen koronavirusa.

V sredino je zadela naša današnja sogovornica Desa Muck, da se je z virusi začelo vse in se bo z njimi verjetno tudi končalo. Če se za hip ozremo na znanost, ta pravi, da so virusi tako majhni, da jih je lahko več kot sto milijonov na glavici bucike. Samo eden, kot ta koronavirus, je lahko usoden. Ocenjujejo, da obstaja 1,6 milijona neodkritih virusov pri pticah in sesalcih, okoli pol milijona živalskih virusov bi se lahko razširilo na ljudi.

Kar nam pove sedanja epidemija, je to, da gotovo ni zadnja, zato bi se morali začeti tako tudi obnašati, dvigniti raven osebne in družbene preventive (prvenstveno higiene) za vse čase in zmanjševati dozo panike - kolikor se le da - na minimum.

Predvidevam da so zdaj mnogi - v času karantene potuhnjeni - virusi izkoristili "svojih pet minut" in se borijo za svoje preživetje, spet se med ljudmi vrstijo prehladna obolenja, angine, gripe in podobne (prej) običajne virusne bolezni, ki smo jih med (samo)izolacijo prestavili na kasneje. Ampak če to ni covid, ni panike.

Če bo hitro, boste na artroskopijo gležnja čakali 1126 dni, so dobro leto stari podatki Ortopedske klinike UKC Ljubljana. Predvidevam, da se čakalna vrsta za operativne posege v zadnjem letu ni zmanjšala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.