Cigareta škoduje, tudi ko jo ugasnete

NR
01.03.2020 04:57

Iz cigaretnega ogorka se v 24 urah izloči okoli 15 odstotkov vsega nikotina, ki ga sicer vsebuje cigareta. Znanstveniki tudi trdijo, da filtri v cigaretah prav nič ne zaščitijo kadilcev, povzročijo pa ogromno škode v naravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Znanstveniki z ameriškega Nacionalnega inštituta za tehnologijo so odkrili, da so cigaretni ogorki bolj nevarni za zdravje ljudi, kot so domnevali. Razlog za to je velika količina nikotina, ki iz njih uhaja v zrak še dolgo za tem, ko kadilec cigareto ugasne. Vsak cigaretni ogorek odda skoraj 15 odstotkov vsega nikotina, ki ga vsebuje cela cigareta, in čeprav se večina kemikalij iz ugasnjene cigarete izloči v prvih 24 urah, so škodljive količine nikotina v ogorku prisotne še sedem dni za tem, ko je bila cigareta ugasnjena.
Znanstveniki so odkrili tudi to, da so cigaretni ogorki bolj škodljivi, ko je vreme lepše in topleje. Poleg tega, da se iz njih še dolgo sprošča nikotin, so zelo nevarni tudi za okolje. Konec preteklega leta je bilo objavljeno poročilo, v katerem piše, da cigaretni ogorki pomenijo kar tretjino vseh plastičnih odpadkov na svetu. Hkrati je veliko vprašanje, ali filtri v njih kadilce sploh ščitijo pred tobačnim dimom. Znanstveniki z londonske šole za higieno in tropske bolezni so od britanskih oblasti ter oblasti drugih držav v svetu zahtevali, naj popolnoma prepovedo uporabo filtrov v cigaretah.
Cigarete s filtrom so se prvič pojavile v petdesetih letih preteklega stoletja. Sprva so jih izdelovali iz celuloznega acetata. Njihov namen naj bi bil zmanjšati izpostavljenost kadilcev škodljivim kemikalijam v cigaretah, za katere so znanstveniki že v tistem času domnevali, da povzročajo raka. Toda hitro je postalo jasno, da filtri svoje vloge ne opravljajo, kot bi jo morali. Čeprav lahko blokirajo večje delce, denimo delce katrana, ne preprečijo prehoda manjših delcev, ki se prebijejo globlje v pljuča. Kadilci med kajenjem dihajo še močneje in globlje, saj filtri povečujejo ugoden občutek in zmanjšujejo draženje pljuč. Medtem ko celulozni acetat razpade v nekaj mesecih, lahko odvrženi cigaretni ogorki razpadajo tudi več kot deset let. Ravno zato veljajo za eno največjih ekoloških težav, zlasti v času, ko je Zemlja že tako zasuta s plastičnimi odpadki.
Ljudje vsako leto pokadijo okoli 5,5 milijarde cigaret, od tega malo manj kot pet milijard cigaret s filtrom. Dve tretjini cigaretnih ogorkov je odvrženih kar na tla ali v odtoke. Člani organizacije The Ocean Conservancy, ki že več kot 30 let čistijo obale in plaže, poročajo, da med odpadki na teh krajih prevladujejo prav cigaretni filtri. Ti menda pomenijo kar tretjino vseh pobranih odpadkov. Na obalah in plažah jih tako leži veliko več kot plastenk, zamaškov, plastičnih vilic in slamic. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta