Darila naj razveseljujejo, jih je treba dajati in znati sprejemati

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
16.12.2018 05:26

Darovi so materializacija simbolne vezi, obstajajo, odkar je človeštvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Si tisto, kar daruješ.
Canstockphoto

Ob koncu leta nam glede daril mora biti vse jasno, Miklavž jih je že prinesel, zdaj zdaj bosta to storila Božiček in dedek Mraz, vmes ima hčerka rojstni dan in še kaka obletnica je. Resda je, kot vse drugo, tudi običaj obdarovanja - ta obstaja, odkar je človeštvo - potrošniška družba prikrojila sebi v prid (beri: večji potrošnji ljudi) in ga še razširila, a brez daril bi se odnosi med ljudmi povsem spremenili.
Obdarovanje je znanost za tiste, ki o njem razmišljajo znanstveno (hvala antropologom za razlage), in tudi za nas, ki stojimo pred policami v trgovini in menimo, da bomo našli najbolj izvirno darilo, na koncu pa kupimo čokolado in steklenico vina. Na poti (in ob njej) od subjektivne svobode, časa, ko smo se sami odločali, ali darujemo ali ne, do obveze, ker bo nekdo užaljen, če ne dobi darila, in daj-dama, ko moraš za podobno vrednost, kot jo dobiš, tudi vrniti, se marsikaj dogaja. Doživelo je že mnogo intervencij in še jih je deležno. Nasploh je jasno, da je darilo dobro dobiti in ga dati, zgodi se lahko celo to, da dobiš tako, ki ni bilo namenjeno tebi.

Darilo je treba dati in ga sprejeti

Prejemanje in dajanje daril prinaša tudi obveze. Otrok pričakuje darilo za rojstni dan in za velike dosežke, ki jih otroci veliko zmorejo; še dobro, da Miklavž, Božiček, dedek Mraz namesto nas (saj še verjamete, kajne?) prinesejo darila. Partnerja pričakujeta darilo drug od drugega za rojstni dan, za obletnico poroke in za drugo; če jih ni, obstaja zelo velika verjetnost, da doživimo negativne sankcije.

Božiček zna izbrati.
Arhiv Večera
Pričakovanje je za otroke najbolj čarobno.
Arhiv Večera

Protidar je lahko kaj podobnega ali tudi ne

Darovanje je najbolj enostaven razumen način vzpostavitve odnosov sodelovanja. Še zmerom je tako kot v davni preteklosti, ko so z darovanjem spreminjali sovražnike v prijatelje. Ko dar sprejmemo, smo zavezniki, to velja tudi med sorodniki, ki se najpogosteje obdarujejo.
Kaj je protidar, je v posamezni kulturi določeno. Hollywoodsko se sliši, a tako je bilo, da je moški, ki je podaril ženski diamant, pričakoval intimnost in ne čokolade. Parfum tudi že dolgo velja za uspešno sredstvo zapeljevanja. Nekaj kapljic za dragimi uhani dela čudeže. Parfum skupaj z uhani velja za najbolj seksi darilo moškega za žensko.
Uporabna vrednost pri darilih običajno nima glavne vloge, čeprav je to na nek način škoda, ker lahko darilo kmalu postane zelo odveč, oziroma zavzema prostor na polici v stanovanju, nato v garaži ali v kleti. Vseeno uporabna vrednost ne more povsem prevladati, ker ta ni odločilna za to, kaj nam je všeč. Poleg seštevka pozitivnih lastnosti je še nekaj, tisto, kar običajno niti ne znamo opisati. Darovi so materializacija simbolne vezi. Ob simbolni dimenziji je zelo pomembno ugodje, ki ga ob tem doživimo, ugodje pa je odvisno od naših izkušenj in naučenosti. Darovanje vodijo tudi pravila, ki se jih povsem ne zavedamo.
Za vse, kar obstaja v življenju, obstajajo svetovalci, če že ne resni, vsaj tisti, ki se imajo za poznavalce, ob njih pa seveda oni, ki skušajo ustvariti nova pravila (da bi kupovali njihove proizvode). Nekaj namigov o tem, kako izbrati, je brez propagandnih ozadij v tekstu o darilih vseeno treba povzeti. Pomisliti je treba na življenjski slog obdarovanca, kaj ga zabava, kaj počne v prostem času, kakšne razvade ima, kaj si privošči. Tudi to, kaj obdarovanec podarja, pove, kaj ima rad in kakšne so njegove želje. Še preprosteje je svojce obdarovanca vprašati, česa bi se najbolj razveselil. Če vsega tega ne uspete narediti, podarite set za higieno (čeprav moj prijatelj zmerom, ko to dobi, reče, da bi mu lahko na drugi način povedali, naj se pogosteje tušira).
Miklavž je letos že prinesel pomaranče, fige, sladkarije, nogavice, spodnje perilo, pižamo, Božiček mora manjšim nujno prinesti igračo, ki si jo je dalj časa želel. Knjige so, elektronskim aparatom navkljub, še vedno najboljša pot v deželo domišljije, znanja in razmišljanja. Dobro izberite, da bo dlje trajalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta