Drugačne cvetoče posode

Matic Sever Matic Sever
21.06.2020 02:00

Skrbno izbrana cvetlična posoda lahko opravi levji delež pri tem, ali bo zadeva za ljubitelje balkonskega cvetja izpadla dobro ali slabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nizkem zaboju lahko zrastejo visoko.
Matic Sever

Pri nas ljubiteljev balkonskega cvetja ne manjka, morda pa jim včasih zmanjka kakšna ideja, drugačen pristop, morda celo pogum poskusiti nekaj manj običajnega. Medtem ko večina nestrpno vsako pomlad pričakuje novosti v vrtnarijah z balkonskim cvetjem, kjer se večji del novitet vrti okoli starih znank, ki se pojavijo v kakšnem drugačnem odtenku, drugačni kompaktnosti itd., pa bi s širitvijo nabora rastlin na še kakšno drugo skupino lahko ustvarili nekaj posebnega.
Zdi se, da morda celo preveč časa in pozornosti namenjamo samo rastlinam, ki jih znova in znova sadimo v iste cvetlične posode. Sam nisem pristaš tega, da povprek zasadimo vse predmete s kakšno špranjo, ki je dovolj velika za sezonsko ali drugo sadiko, pač pa menim, da je skrbno izbrana cvetlična posoda osnova in lahko opravi levji delež pri tem, ali bo zadeva izpadla dobro ali malo manj dobro.

Po malem so rože že umetnost.
Matic Sever
Naj ne bo stereotipno.
Matic Sever

Ena je dovolj

Včasih je ena rastlina več kot dovolj. Bogato razraščene gavre razbijejo trdoto in statičnost zidu ter terase. Z nežnim pozibavanjem belih cvetov popestrijo okolico vse do jeseni. Zadaj na okencu opazimo majhno korito s suholetnico, Erigeron karvinskianus, ki se z gavro barvno povsem ujema. Mlada socvetja so bela, starejša rožnata. Tudi gavra zacveti belo, ostareli oziroma oveneli cvetovi pa dobijo rožnat nadih.
Šopki so zunaj lahko na mizah nerodni, ker jih hitro prevrne veter. Namesto njih si lahko omislimo okrasitev za celotno poletje in začetek jeseni. V preprosto nizko posodo si lahko zasadimo enega od kompaktnih roženkravtov ali pa katero od drugih dišečih pelargonij. Za mizo bo tako dišalo tudi takrat, ko na njej ne bo hrane ali pijače. Če bomo izbrali sorto z vonjem limone, pa bomo odgnali stran še kakšnega komarja.

V lesenem zaboju

Hitro sezonsko okrasitev lahko predstavlja tudi nabor sadik zelnatih trajnic v lepem lesenem zaboju. Luk, perovskijo, nežno bodalico in krvomočnico bomo lahko kasneje presadili v večje posode ali na vrt.
Za malce bolj podeželsko in hkrati skromno obarvano podobo lahko uporabimo preproste glinene lončke in jih zasadimo le z izbranimi rastlinami v rožnatih odtenkih. Kar nekaj dobrih misli oziroma origanov je tudi okrasnih. Tako lahko posežemo po Origanum 'Bristol Cross', O. laevigatum 'Herrenhausen', 'Hopleys', 'Kent Beauty' …
V velike pocinkane posode navadno posadimo večje oziroma višje rastline. Če se odločimo za samo eno in po vrhu še zelo nizko cvetlico, raje ustvarimo minimalističen videz. Nekaj več harmonije dosežemo, če upoštevamo ozadje in se barvno navežemo na druge rastline ali materiale. Od nizkih in gostih rastlin lahko uporabimo rožnate sagine, mahovne kamnokreče, iglaste plamenke, polegle pajčolanke oziroma šlajerje, malo manj goste in nizke, a še vedno prikupne v taki posodi bi bile tudi brahikome in lobelije. Kadar uporabimo večje število loncev, je morda odločitev za samo eno barvo ali samo en material lahko izjemoma celo malce dolgočasna. Moramo pa pri kombiniranju paziti in dober okus zajeti z zelo veliko žlico. Na fotografiji vidimo kombinacijo bele, antracit črno-sive in cinka. Ta nabor je dovolj umirjen in povezan z arhitekturo v ozadju, da ne sili v ospredje, na odru blesti veliko število raznolikih rastlin, ki ne stavijo toliko na cvet, kolikor na različne oblike, teksture, odtenke zelene …

Bodimo drzni

Trendi so taki in drugačni, a še tako "top" žaklji za rastline lahko izpadejo klavrno. Če smo tako drzni, da se odločimo za sajenje v vreče oziroma žaklje, ne smemo omahovati pri rastlinah. Dogajanje naj bo bujno, raznoliko, višinsko razgibano in po možnosti botanično pestro. Tudi uporaba na primer samo ene vrste izbrane okrasne trave doseže dober učinek, pač stvar presoje in okusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta