Egoist, pa kaj!?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
10.10.2021 05:00
Jezen, bolj jezen, jaz ... in mi vsi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Bolj ko smo zapeti v koronavirusne (in vse ostale respiratorne) okove, bolj smo vsi skupaj nestrpni, razdražljivi, neučakani, včasih zelo nespametni, ker se jezimo zaradi zadev, na katere ne moremo vplivati, s čimer si postoterimo stres in s tem možnosti, da nas nekaj (ali nekdo) podre v bolniško posteljo.

Marpromov avtobus - domnevam, da brez potnikov - je v četrtek zjutraj zdivjal v krožišče na mariborski Titovi cesti. Županu Leljaku bi se srčni utrip sicer dvignil že ob omembi maršalove ceste, ulice, mosta ali dneva mladosti, v meni pa je avtobusni šofer sprožil val kletvic za dobro jutro, ker sem bil po naključju v krožišču na pasu zraven te pošasti, ki me je skoraj zrinila z mokrega cestišča. Ali se splača jeziti zaradi živčnega voznika?! Zaradi človeka, ki mrzi ves svet, ker mora biti osem ur zaprt v kotaleči se škatli, za nameček z zaščitno masko prek obraza. Seveda marsikateri avtobusni voznik krši pravilo in si jo potisne pod nos, na brado, ampak s tem si samo povečuje stres, ker ga je strah, da ga bo kaznoval državni inšpektor ali njegov direktor.

Jeza ni dobra ne za lepoto ne za zdravje. Žal ta značajska lastnost pri človeku narašča s starostjo, tako da smo z vsakim novim dnem samo še malo bolj jezni, morali pa bi biti nadvse srečni, da nam je sonce spet vzšlo. Uf, kako so jezni starejši občani, če je v trgovini dolga vrsta, v kateri je treba - bog ne daj - počakati pet, deset minut. A se bo kdo zmigal in odprl še eno blagajno?! Pa kaj je vam, trgovke, a mislite, da imam ves dan čas čakati na vašo dobro voljo ... Torej, najprej so krive blagajničarke, ker ne ukrepajo. Drugič, za kolono so krivi vsi tisti, ki stojijo v njej pred njim - če jih ne bi bilo, bi jeznoritež že zdavnaj opravil nakup ... Zatorej se tip zarine v vrsto in onemu pred njim zanalašč vroče diha za ovratnik. Izkušenj s prerivanjem pred banko, ko delijo penzije, takim ne manjka.

Joj, kako se jim mudi šele v ambulanti! Da dan ne bo povsem stran vržen, je nujno preskočiti vsaj enega v čakalnici. Pa kje je olika vas mlajših?! Pa spoštovanje do nas starejših?! Okej, razumem ihto, jaz rabim samo neko brezvezno zdravniško potrdilo in imam časa na pretek, drenjajoča se gospa potrebuje vrečko zdravil in nima časa, ker se ji mudi v - novo kolono ...

Jean-Paul Belmondo nas je dobro zaobjel: "Egoist je človek, ki ne misli name." Fino bi bilo, če bi bili malo bolj strpni in bolj umirjeno vozili drug mimo drugega, če že drug z drugim ne znamo ali nočemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta