Ekstravaganca v poklon kontroverznemu Karlu: Praznik nepozabnih modnih trenutkov

Denis Živčec Denis Živčec
07.05.2023 03:00

Zgodila se je Met Gala 2023, najbolj drzna in potratna noč v ameriškem družabnem letu, tokrat v spomin na oblikovalca Lagerfelda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Penelope Cruz je bila v vintage Lagerfeldovi poročni obleki kot čudovit privid.
Reuters

Bila je noč blišča, glamurja in divjih krojaških izbir, ko so se najbolj modne zvezde Hollywooda z neba spustile v Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku na razvpito in v vseh pogledih ekscesno prireditev Met Gala, slavje mode, nečimrnosti in potratnosti.

Da ne gre zgolj za razkazovanje tega, kdo ima več denarja in modnega okusa, ima prireditev tudi dobrodelno noto, ki pa jo večinoma zasenčijo ekscentrične kreacije.Tema letošnjega druženja slavnih in bogatih je bil poklon Karlu Lagerfeldu, pokojnemu nemškemu modnemu carju, ki je kreativne vzvode v rokah držal tudi pri hiši Chanel. Umrl je leta 2019, a pravijo, da je njegovo delo šlo v večnost. Izbira teme je sicer tudi letos bila nekoliko kontroverzna, saj je Lagerfeld slovel kot neprikriti zagovornik izjemne vitkosti in kritik oblin, tu in tam je prah dvigoval tudi s problematičnimi izjavami, ki so močno dehtele po raznih fobijah, rasizmu in seksizmu, četudi naj bi šlo za šale. Nekateri so ob napovedanem poklonu Lagerfeldu izrazili nestrinjanje, celo protest. Kljub temu pa ne gre zanikati, da je njegov doprinos k modi bil več kot obilen, zato navdiha pri izbiri oblačil za Met Gala ni manjkalo. Ne nazadnje je Lagerfeld sodeloval z uglednimi modnimi hišami Chanel, Fendi, Balmain, Patou in Chloé, vodil pa je tudi izjemno uspešno lastno modno znamko.

Modni poklon Lagerfeldovi mački

Nastal je praznik nepozabnih modnih trenutkov z Anne Hathaway in Janelle Monáe, ki sta poskrbeli za posebej opazni opravi. Reer Bad Bunny in Rihanna sta prav tako spisala svojevrstni odi pariški modi.

Kot je bilo pričakovano, je več zvezd črpalo navdih iz Lagerfeldove ljubljene mačke Choupette. Doja Cat je prišla v modnem, bleščečem videzu, ki ga je navdihnila bela mačka, medtem ko so drugi, tudi Jared Leto, ubrali veliko bolj dobeseden - in krznarski - pristop. Letos smo na rdeči preprogi doživeli celo nekaj modne drame, saj sta igralka Olivia Wilde in glavna urednica kitajskega Voguea Margaret Zhang prišli v skoraj enakih oblekah znamke Chloé.

Trapasto, a izvirno. Tako se je Jared Leto poklonil Choupette, Karlovi najljubši mački.
Epa

Najbolj zabaven del prireditve Met Gala, vsaj za neudeležence, je ocenjevanje oprav največjih hollywoodskih zvezdnikov. Da je ironija bila še večja, je veliko gledalcev po svetu Met Gala preko malih zaslonov spremljalo doma, v trenirkah, ki jih je Lagerfeld naravnost preziral. Nekoč je celo dejal: "Trenirke so znak poraza." Ne glede na to, ali nosite trenirke ali ne, izpostavljamo nekaj najbolj zabavnih, elegantnih in posrečenih kombinacij večera.

Rihanna

Po dolgem čakanju je Rihanna, lepa pevka z Barbadosa, zavzela rdečo preprogo Met Gala 2023 v beli oprijeti obleki, ki je poudarila njen nosečniški trebušček. Kreacijo Valentina Garavanija je krasila bela kapuca pa tudi tekstilni cvetovi kamelije, ki jih je nosila kot štolo. Rihanna je obleko uskladila z belimi salonarji, bisernimi ogrlicami, uhani s kamelijami in rokavicami brez prstov.

ASAP Rocky in noseča Rihanna, ki se je Lagerfeldu poklonila s kamelijami
Epa

Dua Lipa

V vlogi uradne sopredsedujoče letošnje prireditve Met Gale je Dua Lipa stopila na rdečo preprogo v vintage beli obleki iz tvida Chanel haute couture, ki jo je oblikoval Lorenzo Posocco. Arhivska kreacija je bila prvič predstavljena kot del kolekcije za jesen/zimo 1992, ko jo je nosila Claudia Schiffer, največja Lagerfeldova muza. Vključuje steznik z voluminoznim, polnim krilom, robom z resicami in črno črtasto vezenino. Lipa je videz dopolnila s srebrnimi petkami in legendarno stokaratno ​diamantno ogrlico Tiffany & Co.

Dua Lipa v obleki, ki jo je nekoč nosila Claudia Schiffer, največja muza Karla Lagerfelda
Reuters

Michelle Yeoh

Letošnja dobitnica oskarja za najboljšo igralko (za Vse povsod naenkrat), Michelle Yeoh, je izbrala kreacijo Karla Lagerfelda. Elegantno belo obleko s telovnikom so njeni stilisti kombinirali s črnimi usnjenimi hlačami in škornji s platformo z verigami vzdolž gležnjev. Videz je povezal najbolj opazne elemente Lagerfeldove osebne estetike in bil dopolnjen z dekadentnim diamantnim nakitom.

Čudovita oskarjevka Michelle Yeoh je skombinirala več elementov Lagerfeldove estetike.
Epa

Kim Kardashian

Veteranka rdečih preprog Kim Kardashian je na Met Gala 2023 prispela v razkošni obleki, posuti z biseri, ki jo je oblikoval Daniel Roseberry za Schiaparelli. "Želela sem biti polna biserov," je povedala voditelju Dereku Blasbergu. "In kaj je bolj 'Karl' kot ikonični Chanelovi biseri?" je dejala. Videz, ki ga je navdihnilo spodnje perilo, je vseboval svetlo roza steznik s krilom in več nizov biserov. Obleko je Kim Kardashian kombinirala z belimi sandali s peto in arhitekturno dramatično belo štolo.

Kim Kardashian je stavila na klasične chanelovske bisere.
Reuters

Penélope Cruz

V skladu z zapovedanim kodeksom oblačenja je sopredsedujoča dogodku in Chanelova ambasadorka Penélope Cruz nosila svetlečo belo obleko s kapuco, ki jo je oblikoval Lagerfeld. Gre za stvaritev iz njegove poročne kolekcije 1988. Obleka je vsebovala krilo iz tila, okrašeno srebrnimi detajli in bisernimi gumbi, v pasu pa je bila zapeta z ujemajočim se pasom.

Gigi Hadid

Manekenka in sovoditeljica Netflixove oddaje Next In Fashion Gigi Hadid je nosila črno prosojno obleko Matthewa Williamsa za Givenchy. Dizajn, ki ga je navdihnilo žensko spodnje perilo, je vseboval asimetričen rokav, izvezen z majhnimi pahljačami, in srebrno broško v obliki orhideje, pritrjeno na eni strani steznika. Na rdeči preprogi je Williamsova pojasnila, da sta bila motiva pahljače in orhideje Karlu Lagerfeldu zelo ljuba.

Gigi Hadid se je spomnila pahljač in orhidej, priljubljenih Lagerfeldovih motivov.
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta