Elektropeč, znak firme, kraja in ljudi

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
11.11.2018 02:11

Več kot šestdeset let je za prepoznavnost ravenske železarne in pozneje njenih naslednic skrbel logotip z upodobljeno elektroobločno pečjo, ki ga je oblikoval Dušan Stropnik, avtor še več oblikovnih rešitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stari logotip SIJ Metal Ravne
Andreja Čibron Kodrin

Silhueta elektroobločne peči z elektrodami je bila med letoma 1953 in 2014 del celostne podobe ravenskih gospodarskih družb in tudi nekaterih društev, ki so jih te podpirale, ter prostora, v katerem so ta delovala, močno pa se je vtisnila tudi v zavest ljudi. Zdaj iz nje vse bolj izginja, živi le še v znaku pihalnega orkestra ravenskih železarjev.

Znak Železarne Ravne je del logotipa Pihalnega orkestra železarjev Ravne.
Facebook

Sidro ni dolgo zdržalo

Komaj pol leta po izbiri logotipa s sidrom je bila potrjena drugačna odločitev. "Ker pa postaja naša tovarna res izrazita industrija plemenitih jekel Jugoslavije, je bil sprejet predlog novega zaščitnega znaka ELEKTRO-PEČ. Značka je lična in bo po obliki in pomenu lepo predstavljala našo delavnost in naše izdelke," je pojasnil kratek zapis v Koroškem fužinarju maja leta 1953 in prvič objavil izris novega logotipa. Da je ta res zaživel v praksi, dokazuje tudi fotografija z Zagrebškega velesejma, objavljena novembra istega leta. Železarna Ravne se je z novim znakom predstavila na velesejmu v Zagrebu leta 1953, poroča Koroški fužinar.

Tovarniški znak iz leta 1953 (elektroobločna peč), objavljen v glasilu Koroški fužinar.
Arhiv Avtorice
Dušan Stropnik, ko je imel 25 let
Osebni arhiv
Dušan Stropnik danes.
Janez Godnov

Risal tudi delovne nezgode

Da je Stropnik spreten v risanju, so v železarni takoj opazili. Poleg direktorja ga je angažiral tudi Avgust Kuhar, ki je bil leta 1951 imenovan za sekretarja podjetja ter referenta za racionalizacijo in tehnično zaščito dela, dodelili so mu tudi tovarniško propagando, tovarniški tisk in strokovno knjižnico, pozneje je vodil službo za higiensko in tehnično varstvo pri delu. "Varnostni inženir, ki je prav tako kot Klančnik prišel z Jesenic, me je takoj zaposlil kot varnostnega tehnika, da sem mu risal delovne nezgode. Ko je nesrečno dekle skočilo pod vlak, ko se je motorist zaletel v betonsko ograjo in si razparal 'vamp', da so reševalci pobrali vsebino drobovja v usnjeni plašč, a so ga v bolnišnici rešili. Tudi ko je kolo žerjava odrezalo roko – in kdo drug kot Stropnik se je moral povzpeti na žerjav in nesrečo izrisati."
Največ risarskih nalog mu je naložil direktor. "Risanje za Klančnika se je pričelo v veliki kavarni, ko je imel idejo pokrival za luči." O nastajanju znaka jeklarne plemenitih jekel se spominja še: "Na idejo za elektropeč je prišel šele, ko se je Železarna preimenovala v Jeklarno plemenitih jekel v topilnici na elektropečeh. Klančnik je svetoval, naj bi novi emblem na Ravnah bila elektropeč. Izrisal bo Stropnik. Ko sem direktorju naredil osnutek, se je z njim strinjal: 'Sedaj vse to, Dušan, daj v neko celoto z napisom RAVNE.'"
Značilno podobo peči dopolnjujejo elektrode: "Grafitna elektroda je bila premera približno 150 milimetrov in dolga približno 3,5 metra, elektrode so bile potrošni material iz čistega grafita, po domače ogljika."

Tovarniški dimnik z imenom mesta.
Andreja Čibron Kodrin

Kako na veliko mora pisati RAVNE

Ko se na Ravne na Koroškem pripeljemo iz smeri Dravograda, se nam odpre razgled na veduto Uršlje gore in Pece ter seveda mesta, pri čemer izstopa napis Ravne na tovarniškem dimniku. Da ga lahko razločno preberemo, je Stropnikova zasluga. "Po neuspehu predhodnikov sem mu moral na jeklarski dimnik izrisati napis RAVNE, da se je napis videl že iz vlaka, ko je zapeljal iz Dravograda na Ravne. Šlo je za to, kako velike morajo biti črke, da se na visokem dimniku ne izgubijo. Nič lažjega, saj smo bili metalurški tehniki za to šolani, in velikost črke sem določil s kotno funkcijo."
V spomin na začetek samoupravljanja v železarni 9. septembra 1950 je bila Stropnikova naloga zasnovati ustrezen pomnik: "Na ingot K15 (1500 kg) sem napisal datum zgodovinskega prevzema tovarne s strani delavcev, v sredini je bila iz nerjavne pločevine peterokraka zvezda. Spomenik je odkril minister za težko industrijo Franc Leskošek, partizansko ime Luka." Pomnik stoji še danes v parku pred upravno zgradbo družbe SIJ Metal Ravne, pred leti pa so neznanci odstranili zvezdo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta