(FOTO) Beograjski teden mode s presežki: Na slovesu od glasbene princese in modne ikone Slađane Milošević tudi Raiven

Sonja Javornik Sonja Javornik
27.10.2024 03:09

Od 17. do 25. oktobra je bil v Beogradu že 54. teden mode, ponovno poln presežkov. Častni gostji sta bili tudi slovenski glasbenici Raiven in Anja Rupel. Končal se je z odprtjem razstave Fantastično modno potovanje Slađane Milošević

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Male pevke so ganile občinstvo s svojo interpretacijo uspešnice Princeza.
Đorđe Tomić

Že uvodni večer beograjskega tedna mode je pokazal kup presežkov. Prva modna revija z naslovom Fantastično potovanje je bila posvečena marca preminuli rock princesi, na reviji pa so imeli pomembno vlogo tudi slovenski gosti. Beograjčani so pokazali, kakšno je primerno slovo od velike zvezde, po drugi strani pa sta si Raiven in Anja Rupel v času obiska zagotovo tudi malo napolnili svoja ega, saj so jima Beograjčani na vsakem koraku dokazovali, da zelo cenijo njuno delo.

Raiven je ena redkih pevk, ki med manekenkami še vedno vzbudijo vso pozornost, saj je visoka in postavna.
Đorđe Tomić

Beograjski teden mode je bil pred več kot četrt stoletja prvi tovrstni dogodek v vzhodni Evropi, pripravijo pa ga dvakrat letno. Direktor festivala Nenad Radujević s številno ekipo vsakič poskrbi, da se predstavijo vsi uveljavljeni domači kreatorji pa tudi zanimive mednarodne znamke, zato je zanimanje za dogodek izjemno po vsej regiji. Zagotovo gre prav Radujeviću zasluga, da so mnogi srbski kreatorji, pa tudi manekenke, prebili meje in dosegli uspeh po svetu, še bolj pa v regiji, kar je tudi njegov cilj. Zato se na tednu mode vse bolj predstavljajo tudi kreatorji z območja nekdanje Jugoslavije. To se je opazilo že na uvodni modni reviji, ki je bila posvečena eni najpomembnejših glasbenic naše nekdanje države, ki pa ni bila samo glasbena ikona, ampak tudi modna. "Želeli smo zbrati celo ex-Yu ekipo, saj je bila Slađana regionalna zvezda. Vedno smo radi družbenokritični, koristni. Ker žal še nihče ni naredil komemoracije po Slađanini smrti, smo se ji poklonili mi. Zelo sem ponosen na to," je povedal Nenad Radujević, ki mu je uspelo celo to, da je dobil kar za kakšnih 20 metrov obešalnikov s kreacijami, ki jih je pokojna diva nosila na nastopih, v videospotih …

Male pevke so ganile občinstvo s svojo interpretacijo uspešnice Princeza.
Đorđe Tomić

V Beogradu zvezdništvo še funkcionira

"Osnovna razlika med Beogradom in Ljubljano je, da pri njih zvezdniški sistem res dobro funkcionira," pravi stilist in organizator modnih dogodkov Sašo Radović, ki je z Radujevićem sodeloval že pred leti, ko je tudi sam organiziral podobne dogodke v Ljubljani. Zato je v Beogradu reden gost, organizatorjem namreč pomaga pri izbiri slovenskih kreatorjev in gostov. Da tam zvezde izjemno cenijo in spoštujejo, sta se Anja Rupel in Raiven, ki sta bili posebni gostji prve modne revije, lahko prepričali že takoj po prihodu, saj sta opravili kar nekaj intervjujev na večjih televizijah. Zanimanje zanju je bilo izjemno, kar se je videlo tudi v dvorani, kjer so ju obletavali oboževalci.

"Slađano sem osebno poznala. Zame je bila ne samo glasbena, ampak tudi modna ikona. Bila je odlična pevka, celostna glasbenica. Amsterdam je meni najljubša njena pesem, saj se mi zdi, da je najbolj Slađanina," je povedala Anja Rupel, ki se takrat, ko je s svojo prvo skupino Videosex nastopala v Beogradu, še ni zavedala svoje tamkajšnje popularnosti. "Kasneje so mi govorili, da sem bila seks simbol. Sama nisem imela tega občutka, saj sem imela le 16 let, hodila sem v šolo, igrala flavto in potem še malo pela v bendu. Šele ko je država razpadla, sem spoznala, da sem imela kultni status," je povedala Anja Rupel. Na tednu mode je bila že lani, ko je nastopila na reviji, posvečeni osemdesetim letom, zdaj pa je s Sašem Radovićem sedela v prvi vrsti kot gostja na reviji v čast Slađani Milošević. Pogosto sta se srečevali na različnih dogodkih, tudi peli sta pri dobrodelnem projektu Yu rock misija.

Ekstravagantna Slađana (1955-2024)
Osebni arhiv

Na reviji je bilo kup fotografov, ki so ves čas vpili "Anja, okreni se!" (Anja, obrni se), saj so vedeli, da bo dobra fotografija naše pevke, ki v Beogradu še zmeraj velja za seks simbol, pritegnila veliko pozornosti. Seveda so jo ves čas oblegali tudi novinarji, da ne omenjamo vseh mimoidočih, ki so jo prosili za fotografiranje - enako kot Raiven, ki jo prepoznajo zaradi Evrovizije. Njiju pa so navdušili glasbeniki, ki so ju spremljali v televizijskih oddajah. V Srbiji je namreč običajno, da glasbeni gostje na televiziji pojejo v živo z bendom, očitno se jim to, v nasprotju z našimi televizijami, ne zdi pretiran strošek. Anji Rupel in Raiven so najavili, da bosta zapeli, a sta se temu obe upirali, saj nista verjeli, da bodo glasbeniki brez vaje obvladali njune pesmi. Raiven je bila prepričana, da je njena Veronika, ki se je na Evroviziji tudi Srbom usedla v srce, prehud izziv, zato je debelo pogledala, ko je videla, da ne samo, da je zasedba pesem zaigrala popolno, ampak je njena pevska kolegica Sanja Vučić, ki je bila na Evroviziji s skupino Hurricane, obvladala celo besedilo in je v slovenskem jeziku pela spremljevalne vokale.

Sašo Radović je v Beograd pospremil naši divi Anjo Rupel in Raiven.
Osebni Arhiv

Anja Rupel pa je vedela, da njene pesmi tam poznajo, ampak ker je pri Videosexu pela, ko je hodila v drugi letnik gimnazije, in se je njen glas z leti spremenil, je bila prepričana, da ga ne bodo mogli "posnemati". A je tudi ona spoznala, da je močno podcenila televizijske glasbenike oziroma spoštovanje, ki ga imajo v Beogradu do velikih zvezd in so ga izkazali tudi pokojni Slađani Milošević.

Toleranca do neobičajnosti

Slađana Milošević je bila v osemdesetih velika vsejugoslovanska zvezda. Pri nas je bila po razpadu države hitro pozabljena, v domovini pa je bila v središču pozornosti vse do smrti, čeprav je pred nekaj leti izjavila: "Ko sem bila zelo popularna, so tolerirali mojo neobičajnost. Ko pa nisem bila več v vrhu popularnosti, je prišla v prvi plan neobičajnost in ljudje niso bili več tako prijazni do mene kot prej ..."

Organizatorji so modno revijo v njeno čast poimenovali po eni od njenih uspešnic Fantastično potovanje. Zbrali so kar 50 kreatorjev iz regije, da so se predstavili z oblačili, ki jih je navdihnila ta rock princesa. Na željo organizatorjev je Sašo Radović med slovenskimi kreatorji izbral Akulturo kot malo starejše oblikovalsko ime in Sari Valenci, ki za Slađano Milošević pred tem sploh ni slišala, ko pa je pobrskala po spletu, je videla, da gre za izjemno ikono. Modno revijo so popestrile glasbene točke. Poleg Marine Perazić, ki je bila že v času uspeha z duetom Denis i Denis Slađanina prijateljica, zanimivo je tudi, da sta obe nekaj časa živeli v Ameriki, so nastopile še Nevena Božović, Ivana Peters, Zejna … Poleg teh izjemnih vokalistk pa tudi naša Raiven. Slađanine pesmi si je morala poiskati na spletu in se kar ni mogla načuditi, kako zelo sodobne so. Raiven, ki zadnje čase pogosto prihaja v Beograd in spomladi načrtuje samostojni koncert v Domu omladine, pravi, da jo je navdušilo, ko je bolje spoznala Slađano. "Ne le glasba, tudi njena moda, pričeske … Tudi meni je namreč pomemben imidž, stil, seveda tudi glasba. Njena še danes zveni moderno, kar je neverjetno! Avtentičnost se prepozna na dolgi rok," je povedala glasbenica, ki je s pevskim nastopom na reviji navdušila tudi zato, ker je manekenke niso zasenčile, tako kot so druge pevke, saj ima tudi sama postavo kot nalašč za modno brv.

Marina Perazić je zapela svojo uspešnico, potem pa povedala nekaj o svoji dolgoletni prijateljici Slađani.
Đorđe Tomić

"Osemdeseta so bila v Jugoslaviji izjemno napredna. Slađana je bila vsekakor v samem vrhu, tudi po videzu. Svetovljansko avantgardo je pripeljala k nam s svojim videzom, ki je bil vse do njene smrti vedno nekaj posebnega. Še pri šestdesetih je imela obrito glavo ali natupirane lase, nosila je oblikovalska oblačila, zanjo so namreč ustvarjali čisto posebne stvari," je povedal Radović.

Med oblikovalci, ki so se poklonili rock princesi, je slovenska Akultura navdušila s prevezo čez oči, mlada Sari Valenci je izbrala prozoren lateks. Sodelovala je tudi ena najbolj uspešnih srbskih modnih kreatork Valentina Obradović, ki je že dolgo prisotna na tednu mode, zelo zanimiva pa je njena povezava z Anjo Rupel kot tudi Slađano Milošević, kar je še en dokaz, kako zelo sta glasbenici zaznamovali tudi svet mode. "Leta 2000 je bila moja prva modna revija na Fashion Weeku. Navdih zanjo je bila ravno Anjina skupina Videosex. Na naslednji, jesenski modni reviji pa sem izrazila svoje videnje ​Slađanine pesmi ​Dolazi zima. Ona je izvedela za to in si je ogledala kolekcijo. Nekega dne mi je zazvonil telefon, klicala me je Slađana. Želela je odkupiti celo kolekcijo! Takrat sva začeli sodelovati. Ona ni sodelovala ekskluzivno z enim kreatorjem, ampak je izbirala tisto, kar se ji je zdelo najbolj zanimivo. Bila je velika modna ikona, zato me veseli, da sem bila del prireditve v njen spomin," je povedala kreatorka, Sašo Radović pa je dodal, da je zelo zanimivo, da je bila tudi Anja Rupel taka ikona, a v nasprotju s Slađano ni nosila ekstravagantnih oblek, pač pa so se vsi člani skupine Videosex oblačili v konfekcijo. "Ker so bili zelo mladi, še najstniki, je to delovalo avantgardno. Iztok Turk je nosil še ogromna črna očala, imeli so bele srajce, suknjiče s povešenimi širokimi rameni … Skratka, zelo nenavadno za tisti čas."

Slađanine osebne stvaritve so na reviji kombinirali z novimi oblačinimi kosi, ki jih je navdihnilo njeno delo. Videli smo lahko tudi veliko natupiranih punkovskih pričesk, kot jih je imela pokojna diva. Najbolj ganljivo pa je bilo, ko je otroški zbor zapel eno njenih največjih uspešnic Iznad planeta (Princeza), ki jo je Slađana Milošević v izvirniku zapela v duetu z Dadom Topićem. Čeprav je bil ta hrvaški rocker tisti dan v Beogradu, se dogodka ni mogel udeležiti, saj je imel svoj koncert. Ko so deklice, odete v til, zapele Princezo, večina občinstva ni mogla zadržati solz.

"Beograd Fashion Week zna prepoznati v ljudeh tisto, kar je pomembno - torej Slađanin okus za stil, za modo, avantgardo, presežke. Vse to so na tednu mode nagradili že pred leti, saj je bila prav ona prva dobitnica nagrade za stil," pravi Radović. Povedal je, da so vsi dogodki, ki jih v okviru tedna mode res ne manjka, v Hangarju, kjer je ogromno prostora, samo zakulisje je bilo veliko kot dvorana Tivoli, revije pa je lahko spremljalo po tisoč gledalcev. Sašo Radović si je ogledal nekaj revij drugih kreatorjev, med katerimi ga je zelo navdušilo delo sester Proković. "JSP so nagradili že na nedavnem ljubljanskem tednu mode, ampak tam sta Jelena in Svetlana pokazali samo del kolekcije, v Beogradu pa smo videli več kot 30 oblačilnih kosov. Tu ne govorimo o avantgardnem presežku, ampak predvsem o izjemnem krojenju, stajlingu." Radović je bil malo kritičen glede osvetljave, navdušili pa so ga ogromni ekrani in brezhibna organizacija. "To je ogromen projekt, pri katerem sodeluje množica ljudi."

Konec diktata - čas za individualnost

Sašo Radović pravi, da modni trendi niso več tako pomembni kot nekoč, saj je v ospredju individualnost. "V devetdesetih se je končal diktat modnih smernic, ko se je vedelo, da so v modi recimo hlače na zvonec ali ravne, ko so bili v trendu puliji ali minimalizem ali visoke rame ali kaj drugega … Zdaj lahko vse to kombiniraš, moda je postala individualna in lahko oblečeš karkoli, kar ti pristaja."

Slađana Milošević je imela svojstven stil. 
Osebni arhiv

Slovenski modni poznavalec je pokomentiral tudi beograjsko ulično modo. "Srbkinje dajo veliko več nase kot Slovenke, čeprav jim je to včasih v škodo. V nasprotju z Ljubljančankami bodo trpele v visokih petah in z maso ličil na sebi, tudi če se ne počutijo dobro. Pri njih je glamur še vedno zapovedan, medtem ko ga je pri nas v veliki meri zamenjalo udobje. Zato pri nas glamur izstopa in marsikoga celo popljuvajo v javnosti, češ da pretirava. Največ pripomb so deležne velike zvezde, ki si zdaj gradijo kariero zunaj naših meja, kot sta Raiven, Senidah …" doda Sašo Radović. Mi pa lahko slovenskim pevkam želimo še veliko uspeha tam, kjer tudi trud, ki ga vlagajo v svoj videz, nagradijo s pohvalami in priznanji.

Anja Rupel kljub ponudbam ni želela, da bi jo oblekel kak kreator, ampak je nosila svoja oblačila, ker v zadnjem času prisega na udobnost.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta