(FOTO) Na izletu s Hyundaijem Tucsonom: Ves čas s pogledom na Vipavsko dolino

Peter Pirkovič
19.05.2024 03:00

S štirikolesno gnanim Hyundaijem Tucsonom smo obiskali zanimivo dolgo planoto, kjer lahko obiskovalci doživijo veliko lepega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nanos večina pozna le kot stražarja na poti z Obale proti prestolnici, a je veliko več kot le vrh.
Peter Pirkovič

Spoznavajo čudovito naravo in znamenitosti visoko nad morjem, preskusijo nekaj lokalne kulinarike in se pobliže spoznajo z medvedom, ki sliši na ime Mitko. To je samo nekaj predlogov, kajti obisk tega dela Primorske ponuja veliko več. Zato si je treba vzeti čas. Pot začnem v vasici Podnanos, ki se je nekoč imenovala Šentvid oziroma Šembid, danes pa je nam najbolj prepoznavna po gorsko-hitrostni dirki. Ta je letos na sporedu v začetku julija. Nekoliko višje po urejeni regionalni cesti, ki teče tik ob avtocestni, me prometni znak kmalu opozori na smer Nanos. Prvi cilj je Vojkova koča in RTV-oddajnik. Do tja me vodi ozka asfaltirana in urejena pot, na kateri me s prometnim znakom opozorijo, da od 15. novembra do 15. marca vozim na lastno odgovornost. Jasno, v zimskem času se velikokrat zgodi, da je ta na nekaterih zasnežena in neprevozna, pluženje pa ni v načrtu. Dobrih 14 kilometrov dolga vojaška cesta do vrha se vije v dolgih ključih, kjer je treba nekoliko prilagoditi hitrost in biti pozoren na številne kolesarje in motoriste. A po nekaj kilometrih za nagrado dobimo imeniten pogled na celotno Vipavsko dolino. Cesta je zdaj precej bolj urejena in na mnogih delih še bolj varna, saj so nedavno dokončali dolgotrajno sanacijo. Na določenih odsekih je postavljena zaščitna mreža, ponekod pa nova zaščitna ograja.

Na Nanos - do oddajnika in Vojkove koče - se da priti tudi z avtomobilom po vijugasti cesti iz Vipavske doline.
Peter Pirkovič
Nanos je zadnji pravi hrib, preden se Slovenija spusti v morje. Najvišji vrh meri 1313 metrov.
Peter Pirkovič
Medved Mitko pri Abramovih šteje že 30 let.
Peter Pirkovič

Dizelsko gnani avtomobil Hyundai Tucson s premagovanjem več kot 1100 metrov višinske razlike nima nikakršnih težav. 100-kilovatni dizelski motor z obilico navora in s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom velja za uigrano kombinacijo. Oznaka HTRAC na zadku avtomobila pomeni, da je ta opremljen s štirikolesnim pogonom. Motorni navor se v večini preusmerja na sprednji kolesni par, ko razmere na cesti spremenijo potek vožnje, pa se do 50 odstotkov navora lahko preusmeri na zadnja kolesa. Ne nazadnje zanimivo animacijo prenosa navora lahko spremljamo tudi na grafiki merilnikov. Zadnji del vzpona poteka pretežno po makadamski poti. S 17-centimetrskim odmikom karoserije od tal je tucson več kot primeren za takšne podvige. Samo počasi in strpno do Vojkove koče. Ta je zdaj vidno obnovljena in na dan našega obiska zaprta, zato jo mahnem še malce naprej do RTV-oddajnika. Že leta 1955 so začeli prvič oddajati radijski UKV-program, dve leti kasneje pa še televizijskega. Sprva je bila tukaj le majhna hišica, ki so jo z leti nadgrajevali - in tako je za potrebe širitve oddajnika nastala sedanja cesta. Znotraj tega objekta je urejen muzej analogne oddajne tehnike, a se je treba za zelo zanimiv in poučen ogled napovedati.

Obenem v neposredni bližini izkoristim priložnost še za veličasten pogled na našo čudovito pokrajino. Najvišja točka s strmo odrezanim robom, imenovana Pleša, je na 1262 metrih nadmorske višine. Na eni strani morje, na drugi strani pogled proti notranjosti Slovenije. Nanos je pravzaprav visoka kraška planota, dolga kar dvanajst kilometrov, nekakšna ločnica celinskega dela Slovenije od Primorja. Priljubljena Vojkova koča je hkrati ena od izhodiščih točk za obisk bližnje cerkve sv. Heronima na južnem delu planote, na 1018 metrih nadmorske višine. Zgodovina cerkve sega daleč v preteklost - v leto 1360.

Pobočje je večinoma golo in prepredeno s cesticami in planinskimi potmi.
Peter Pirkovič
Slikovita povezovalna cesta čez Nanos proti Notranjski gosti dirke in ima nekaj posebnih odsekov.
Peter Pirkovič
Turistična kmetija Abram na nanoški planoti nudi okusno hrano in prijetno naravo.
Peter Pirkovič

Naslednja zanimivost na nanoški planoti je priljubljena turistična kmetija Abram, do katere vodi urejena deset kilometrov dolga makadamska pot, ki ponudi lep razgled na različne dele planote. Zato se večkrat ustavim in fotografiram. Zunaj turistične sezone so pri Abramovih odprti le ob koncih tedna, poleti pa ste pri njih dobrodošli vsak dan. Poleg okusne hrane in urejene okolice obiskovalce najbolj pritegne medved Mitko, ki je star že tri desetletja. Res je orjaška žival. Od tam se s tucsonom po asfaltni podlagi spuščam proti vasi Sanabor in se vključim na del ceste, kjer je včasih potekalo državno tekmovanje v rallyju. Še zdaj so ponekod opazne sledi dirkaških gum, kar kaže, da je to zelo tehnično zahteven odsek z velikim številom serpentin. Lahko bi izlet končal na tej točki, ampak ne. Zavijem proti vasi Col in od tam proti Predmeji, kjer se vije 13 kilometrov široke urejene ceste. Celotno področje se imenuje Gora. Na tem delu si privoščim nekaj dinamike. Ne nazadnje je testni tuscon odet v paket športne opreme N-Line, ki prinaša nekoliko bolj električno nastavljive športne sedeže, odete v kombinacijo usnja in alkantare, tu je tudi športni volan, aluminijaste stopalke, dvojna izpušna cev in večja 19-palčna platišča s Continentalovimi gumami z zelo učinkovitim oprijemom. Tak model stane 39 tisočakov. A vendarle je tucson udobni družinski križanec, namenjen udobnemu potovanju.

Na tem delu se preprosto velja ustaviti vsaj na treh lokacijah. Prvi je naravni spomenik Škraplje (od leta 1987), na Sinjem vrhu, ki predstavlja lepo razvit primer kraškega mikroreliefa - ta nastaja zaradi raztapljanja (korozije) vzdolž razpok, kjer je odpornost apnenca manjša. Druga postaja je v bližini vasi Otlica (stara ajdovska legenda pravi, da so na svetu najbolj znani trije kraji – Wajdovšna, Wimbeldon in Wotlca), kjer si velja vzeti nekaj časa in se sprehoditi do Otliškega okna, kjer lahko občudujemo lepote Vipavske doline. Ta pojav je nastal, ko je voda na mestu vrtače našla pot skozi kamnino in z erozijo ter korozijo razširila razpoko. V neposredni bližini okna je še kamniti polž in nad njim kamnita piramida. Vredno se je ustaviti tudi na razgledni točki Predmeja (vas je nastala pred več kot 400 leti – pred mejo oziroma na robu Trnovskega gozda), kjer je čudovit razgled na Ajdovščino.

Za zadnji del poti mi ostane le še spust proti Lokavcu in Ajdovščini, kjer se peljem po začetni ozki cesti, vklesani v skalovje, s tremi krajšimi predori in z mostom čez prepad Golobnica, ki je nastal pred več kot 100 leti, načrtoval pa ga je gradbeni svetnik Sychrovsky. Čavensko cesto so gradili med letoma 1891 in 1897. V zadnjem delu je ta odsek popolnoma prenovljen, saj je del ceste pred več kot 20 leti odnesel plaz. Ta cesta je prvič zaslovela leta 1989, ko je po njej potekal takratni rally Saturnus, danes pa je del rallyja Vipavska dolina. Čisto zadnji krajši postanek pa je pri vodnem izviru Skuk, ki velja za zdravilno vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta