(FOTO) Premiera: Corvette ZR1 je nazaj in ima več moči kot Bugatti Veyron

Marko Hanželič
18.08.2024 04:00

Bugatti veyron je na sceno stopil pred skoraj 20 leti z motorjem W16 največje moči 736 kW (1001 KM). To je bila nepredstavljiva številka za udoben športni serijski avtomobil, danes pa ga prekaša corvette.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najnovejši član legendarnih corvette je ZR1 z močjo 783 kW (1079 KM) in 1121 Nm navora.
Chevrolet

Govorimo o povsem novem modelu Corvette ZR1, ki zaradi 5,5-litrskega motorja V8 z dvema turbinama presega vsa pričakovanja. Motor namreč proizvede osupljivih 793 kW (1079 KM) in 1121 Nm navora. To so številke za hiperšportnike in ZR1 se lahko v tem pogledu postavi ob bok ferrarijem 296 GTB, 12cilindri in SF90 stradale. Prav tako je močnejši od modelov Lamborghini Revuelto, McLaren 750S, Pagani Huayra in Mercedes-AMG One. To ne bi smelo biti presenečenje, saj so pri Chevroletu zapisali, da ima avtomobil najmočnejši motor V8, ki ga je ta ameriški avtomobilski proizvajalec kdajkoli izdelal.

Motor je znan kot LT7 in ima veliko skupnega z motorjem LT6, ki je nameščen v corvette Z06. Vseeno pa je bil močno nadgrajen, da bi lahko maksimalno izkoristil nove turbinske polnilnike in povečal zmogljivost.

Med najpomembnejšimi izboljšavami omenimo večjo zgorevalno komoro in nove odlitke glave z edinstvenimi utori. Za prisilno vbrizgavanje so optimizirali tudi krmiljenje ventilov in profil dviga, novi so tudi sesalni sistem in "inteligentne tehnike kalibracije motorja proti izgubi moči". Motor ima tudi edinstvene bate in ojnice ter sekundarni sistem za vbrizgavanje goriva.

Izboljšave pogonskega sklopa segajo tudi zunaj motornega prostora, saj je bil temeljito predelan osemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko. Ima širše profile zobnikov, močnejše gredi in izboljšano mazanje. Izboljšave so namenjene tudi obvladovanju poplave navora, ki ga zmore motor LT7.

Najvišja hitrost te ameriške rakete naj bi bila vsaj 350 km/h.
Chevrolet
Avto bo na voljo tako v klasični formi kot tudi brez strehe.
Chevrolet
ZR1 naj bi po nekaterih podatkih stal od 150 tisoč dolarjev naprej.
Chevrolet

Zaradi vseh teh sprememb nam je glavni izvršni inženir corvette Tadge Juechter povedal, da ZR1 "vleče kot tovorni vlak". Čeprav pri Chevroletu niso bili pripravljeni navesti natančnih številk, so uradniki povedali, da naj bi avtomobil brez težav dosegel najvišjo hitrost nad 350 km/h. Nadalje so namignili, da bi lahko bila najvišja hitrost še precej višja, in potrdili, da model ne bo imel elektronske omejitve.

Glede zmogljivosti še tole: štirje testni vozniki so med prvo vožnjo z avtomobilom na dirkališču Nürburgring dosegli hitrost 322 km/h. Na drag stripu naj bi bil ZR1 sposoben prevoziti četrt milje v manj kot 9,7 sekunde pri hitrosti 241 km/h.

Corvette ZR1 bo na voljo kot kupe in kabriolet, vendar bo le prvi imel deljeno zadnje steklo, ki smo ga videli tudi na dirkalniku Z06 GT3.R, zdaj pa se prvič po desetletjih vrača na cestni model.

Opcijski paket ZTK obljublja, da bo ZR1 spremenil v "pravi dirkalnik", in zaradi velikega zadnjega krilca, sprednjih letvic in Gurneyjeve letvice na maski motorja je vsekakor videti kot tak.

Corvette ZR1 bodo začeli izdelovati naslednje leto v Bowling Greenu v Kentuckyju. Čeprav je to še daleč, so predstavniki podjetja povedali, da so morali model predstaviti prej, da bi lahko preizkusili prototipe brez kamuflaže. O cenah še ni govora, vendar se model uvršča nad model Z06, katerega cena se v ZDA začne pri 110.100 dolarjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta