(INTERVJU) Andraž Rožman: Že vsak vedeževalec je lahko psihoterapevt. Je to oskrba, kakršno si ljudje zaslužimo?

Klara Širovnik Klara Širovnik
17.07.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Rožman: "Nesvoboda proizvede nasilje. Ali kot je dejal Franco Basaglia, ko je v 70. letih v Trstu zaprl psihiatrično bolnišnico: svoboda je terapevtska."
Andraž Rožman: "Nesvoboda proizvede nasilje. Ali kot je dejal Franco Basaglia, ko je v 70. letih v Trstu zaprl psihiatrično bolnišnico: svoboda je terapevtska."
Klara Širovnik
V Sloveniji ni prave regulacije ali zakona o psihoterapiji, kar pomeni, da je psihoterapevtka lahko vsaka vedeževalka, v intervjuju med drugim pove pisatelj Andraž Rožman, avtor romana Titov sin, ki preizprašuje koncept norosti. 

Rožman v pogovoru razmišlja o totalnih institucijah, zagovorništvu, dezinstitucionalizaciji, nasilju in nelagodju, ki ga čutimo ob ljudeh s hudimi duševnimi stiskami. 

V procesu pisanja romana je pisatelj govoril z veliko ljudmi, ki imajo izkušnje s psihiatričnim sistemom. Nad njim so večinoma razočarani. "Ljudje iščejo pomoč, a je v sistemu ne dobijo - posledično rešitve iščejo izven sistema, kjer je stanje kaotično, kakor v mlaki krokodilov. Številni se naposled ne dokopljejo do prave pomoči, ampak do praks, ki so škodljive, etično sporne ali drage. Odgovornost za to pa je na sistemu."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta