(INTERVJU) Sabina Cvilak, operna pevka: Moja glasba je tišina

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
27.10.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po 30 letih od prvega stika z opero ji misli zahajajo tudi h koncu kariere, a peti želi, dokler ji bodo služile glasilke. "Nisem še rekla zadnje."
Po 30 letih od prvega stika z opero ji misli zahajajo tudi h koncu kariere, a peti želi, dokler ji bodo služile glasilke. "Nisem še rekla zadnje."
Sašo Bizjak
Nisem še rekla zadnje, pravi Sabina Cvilak,e operna pevka svetovnega formata z izjemno kariero. Domači in tuji mediji jo opisujejo kot razkošen, zdaj že obrušen talent z izjemno eleganco, pristnostjo in ekspresivnostjo. Zdi se, da ji je bila opera položena v zibelko, a še zdaleč ni bilo tako. S svojo poklicno ljubeznijo se je prvič srečala šele pri sedemnajstih letih. "Nisem odraščala v svetu opere, sem pa zagotovo odraščala v svetu glasbe. Petje je bilo moj način življenja, odkar pomnim, ampak mojo prvo opero sem videla šele v srednji šoli, ko smo šli na opero La bohème, ki sem si jo zelo zapomnila. Tu se je usoda morda poigrala z mano, saj me je ravno ta opera kasneje v moji karieri precej zaznamovala," je spomnila na vlogo Mimi, ki jo je slovenska operna kritika označila kot pevkin antološki dosežek.

Odrov in vlog je še in še, najljubši trenutek se eni naših najbolj prepoznavnih opernih pevk zdi nemogoče izbrati. "Imela sem veliko srečo, da sem imela poleg rednega študija možnost delovati v manjšem gledališču v Avstriji. To je bila najboljša šola, tam sem se naučila vsega, kar danes znam na odru, nekaj so dodale še izkušnje. Po končanem študiju sem imela možnost zaposlitve v dunajski nacionalni operi, tudi to je bila velika odskočna deska za mojo kariero, pa še par avdicij, ki sem jih opravila, in potem je prišlo do lepe kariere, za katero sem zelo hvaležna," pripoveduje in pravi, da je imela v življenju tudi srečo, da je bila ob pravem času na pravem mestu. Po 30 letih od prvega stika z opero ji misli zahajajo tudi h koncu kariere, a peti želi, dokler ji bodo služile glasilke. "Nisem še rekla zadnje," je dejala.

Mnoga leta samostojna delavka se je zdaj, ko ima šoloobvezno hčerko, ustalila v rodnem Mariboru. "Tu sem našla ravnovesje, tu imam svoj domicil. Na našem odru lahko počnem res lepe, čudovite stvari," je spregovorila o svoji navezanosti na mesto ob Dravi in SNG Maribor.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Več vsebin iz spleta