(INTERVJU) Učiteljica in pisateljica Mojca Andrej: Najhujše so nedelje, sobota pa je sinonim za svobodo

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
16.04.2023 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Andrej, učiteljica, ki je napisala roman o učiteljici
Mojca Andrej, učiteljica, ki je napisala roman o učiteljici
Osebni arhiv
"V nedeljo se ne morem otresti misli na to, da moram še nekaj pogledati in preveriti službeno elektronsko pošto, zato je sobota sinonim za svobodo, pri nedelji smo učitelji najbrž na istem kot učenci," pravi učiteljica in avtorica romana Kavč učiteljice Veronike.

Veronika vam je narekovala številne resnice o današnji šoli, da zahteva tekmovalnost in kaznovanje. Da je, khm, prisila.

Šola je prisila tako za učence kot za učitelje, bi rekla Veronika. In psihologinja ji na posmehljiv način spregovori z glasom ljudstva: "Poznamo takšne, kot ste vi učitelji. Večinoma pridejo k nam, ker se jim zdi, da ne zmorejo več, da so nemočni, počutijo se kot govedo, ki jih vsi in vse molze. Ampak ta poklic ste si sami izbrali, to je naloga, ki vam je naložena za to življenje." Ena od resnic o današnji šoli, ki prežema Veronikino šolo, je tudi ta, da šola z discipliniranjem in kaznovanjem, tako učencev kot učiteljev, želi zatreti deviacije, a jih prav s tem ustvarja. Ampak ali res pristanemo na to, da tako pač je in drugače ne more biti? Še vedno verjamem v nasprotno. Vsekakor pa je šola za vse nas velika preizkušnja.

Je v šolskem sistemu res mogoče ostati zvest samemu sebi?

Načeloma je šolski sistem zelo fleksibilen in vsaka šola si ga lahko malo priredi, tako kot si ga priredi tudi ustvarjalen učitelj. Noro bi bilo s prstom kazati na sistem, ker sistem smo mi, ljudje. Koliko vodstvo zahteva od učiteljev, toliko smo učitelji vpeti v sistem. Kreon je tisti, ki kroji usodo drugih, zanje pa je bolje, da imajo trdo kožo, mehki in zelo senzibilni hitro klonejo pod težo nalog in pritiskov. Šolski sistem zahteva predvsem močne osebnosti.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta