Juhuhu, brezplačno kosilo je tu

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
11.09.2022 05:00

Nisem slišal za osnovno šolo, kjer ne bi hrane "metali stran". Ko bodo kosila brezplačna, bodo posode z "odvečno hrano" še bolj polne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šolske kuhinje niso pripravljene na povečan obseg dela. 
Igor Napast

Ko pooblaščenka za šolsko prehrano tradicionalno izvede anketo o tem, kaj jim najbolj diši za kosilo, je odgovor skoraj enoznačen - fast food (hitra hrana): hamburger, pica, hot dog, pomfri, kebab. So pa tudi bolj domiselni namigi, če citiramo "drzno" željo učenca/učenke iz zadnje triade: "Pečenka, svinjska, pa pomfri in tista okusna čebulja omaka." Pa tudi kakšen ozaveščen otrok bo odgovoril z "več solate, prosim, ker je je premalo", toda ne zatiskajmo si oči: McDonald's ob takih otrocih (in starših) ne more propasti. Nikoli.

Zdaj bomo v šole dobili brezplačna kosila za vse - ker si tako želi Inštitut 8. marec in se s to potezo v tej točki populizma strinjata tako levica kot desnica. Na tak način se bomo za milimeter približali z zakonom določeni brezplačni šoli. Kar pozabili so na prevozne (avtobusne) stroške, delovne zvezke in šolske potrebščine, ekskurzije, izlete in vsakršne druge plačljive šolske dejavnosti  ..., pobudniki uvedbe brezplačnih kosil mahajo s transparentom, da "so šolska kosila tista, ki predstavljajo največji strošek za starše šoloobveznih otrok". Če bi bilo teh 50 evrov (20 x 2,5 evra) na mesec res moj največji strošek, bi bilo šolanje otrok "mala malica". V zadnji triadi je gotovo večji strošek, povem iz izkušenj, drugo kosilo, ki ga otrok popoldne poje, ko pride domov direktno od šolskega kosila. Pa ne rečem, da so kosila v šoli slaba, le premalo je na krožniku za te nenasitne hruste iz osmega in devetega razreda. Pred izglasovanjem brezplačnih kosil bi morali nujno razširiti šolske jedilnice, prenoviti oziroma na novo opremiti kuhinje in zaposliti dodatne kuharje/kuharice, le tako bodo vsi učenci po kosilu brezplačno srečni. Vemo pa, v koliko šol so (od začetka covida) namestili prezračevalne naprave, tako da nisem optimist glede modernih šolskih kuhinj.

Nisem slišal za osnovno šolo, kjer ne bi hrane "metali stran". Ko bodo kosila brezplačna, bodo posode z "odvečno hrano" še bolj polne. Že ko šolsko prehrano plačujemo, se zmrdujejo denimo nad brokoliji in sirovimi štruklji. In ko bodo ti brezplačni, bo še slabše. Kar je brezplačno, nima vrednosti, je brez pomena. Starci so se sicer še pripravljeni stepsti za "brezplačne" digitalne bone, a otroci na brezplačno ne trzajo. Še iphona ne bi imeli, če bi bil brezplačen. Naj kosilo stane, magari en evro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta