Kako dolgo bomo še v letu 2020?

Dva tisoč dvajset let se je ves svet ob polnoči 31. decembra poljubil in si zaželel Srečno! Dva tisoč enaindvajsetič pa ni bilo tako. Tokrat je bila Slovenija izjema. V majhni deželi na sončni strani Alp se 1. januarja 2021 ni začelo novo leto ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Za to pa ni kriv virus! Zaradi njega bo maškarada tudi v 2021 še po celem svetu. A le pri nas, ko smo si voščili srečno, se ni nič zgodilo. Ni bila le smola kriva, da je bilo 2020 najslabše v vašem, našem, tvojem, mojem življenju. Ne bosta le sreča in cepivo potrebna, da ne bo še slabše v 2021. Še vedno smo namreč najslabši na svetu in tega se ne da in ne sme pozabiti!

Ker imamo toliko znanja, lepot, prednosti, trme, zagrizenosti, vztrajnosti, pridnosti, se v tej majhni deželi vedno znova najdejo heroji, ki premagajo vse na tem svetu. Za to obstaja ogromno dokazov, medalj, priznanj, junakov v športu, kulturi, znanosti, umetnosti, podjetnosti, uspešnosti. Zato je doslej veljajo, da nam le nekaj ne more nikoli "uspeti" - da bi bili kjerkoli in v čemerkoli zadnji in najslabši! Zato noben pok polsladke srebrne penine ni obrnil letnice na 2021. Preveč grenko je bilo lani, da bi z 2020 že opravili. Ker še vedno traja epidemija, zaradi katere smo najslabši na svetu, in nismo še nič naredili, da bi jo zajezili. In ker še vedno vlada vlada, ki je naredila vse, da nam niti sreča več ne pomaga.

Koliko žalitev. Koliko sramote. Koliko strašenja. Koliko groženj. Koliko laži. Koliko posmeha. Koliko blatenja. Koliko cinizma, prisile, ignorance. In koliko katastrofalnih napak! Kot da v tej deželi ni zakonov, dosežkov, junakov, starejših, starih, mladih, otrok, delavcev, volivcev, znanja, omike, spoštovanja, ugleda, zgodovine, prednikov in naslednikov. Kot da so le oni!

A še vedno se jih najde dovolj, ki jih vse to ne moti. Še vedno jih nekaj drugega in nekdo drug bolj moti. Še vedno so med nami takšni, ki so prepričani, da je ta vlada sposobna, ker so epidemiološki rezultati sicer katastrofalni, a so "vsaj" ves čas enaki … Še vedno so krivi vsi drugi, komunisti, ki jih več ni, svobodomiselni, ki so tiho, umetniki, ki so reveži, migranti, ki se skrivajo, virusi, netopirji, davkoplačevalci, volivci, pošteni in sposobni. Kot da bi na velikanki v Planici skakali funkcionarji. Kot da bi pljuča v UKC presajali začasni ministri. Kot da bi Na Golici napisal tvito.

Ni res, da to vlado drži na oblasti le tistih nekaj kolaborantov, ki za lastno plačo prodajajo lastno domovino. Ker ni res, da bo cepivo zacelilo vse rane in bo po virusu vse drugače, saj vojni dobičkarji prav zdaj delajo vse, da bo vse tako, kot je bilo v letu 2020, ko so z nami počeli, kar so hoteli. Res je, da to vlado podpiramo in jo držimo na oblasti vsi, ki/ker se je bojimo! Ravno to pa je tudi njen cilj.

Si lahko še v čem slabši kot v tem, da si najslabši na svetu v umrljivosti med najstarejšimi, najbolj šibkimi, najbolj ogroženimi? Umirajo nam svetovni prvaki, naši najboljši in nam najdražji, mi pa njihovo reševanje prepuščamo najslabšim, najbolj nesposobnim in takim, ki ljubijo le sami sebe.

Pred osmimi leti so nas združili radarji. Zdaj smo razdruženi zaradi žandarjev. Zato bodo znižali kazni za prehitro vožnjo … Zato bodo dali upokojencem miloščino. Zato je vse zaprto, le cerkve so odprte. Zato pošiljajo vojsko na meje in topove na ulice. Zato je pri nas odprto-zaprto kot na tomboli. Zato je pri nas tak kaos, toliko nesposobnih, takšna nestrokovnost. Zato, ker se da tako najlažje vladati. Da so vsi zaprti. Da so vsi prestrašeni. Da so vsi tiho. Da vsako jutro prinese večjo neumnost. Da vsak tvit pomeni večjo sramoto. Da vsak reševalni paket skriva večje kraje. Da vsaka dopisna seja zatre več svoboščin. Da vsako ministrsko potovanje v tujino iz vseh nas naredi večje ministrante. Da je ta dežela vedno manjša in vedno manj pomembna. Najslabši na svetu smo, ker nas je vedno manj!

Ne, pri nas še ni novega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.