Glavni trg: Zdaj ima vse pa nič

Še tako velika cvetlična korita so polna plevela, če cvetic ne zalivajo stanovalci in občudujejo obiskovalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ker je na Glavnem trgu te dni vroče, se gremo najprej shladit na Pohorje, kjer je prijetnih sedem do deset stopinj manj. Vsaj tako je bilo prejšnjo nedeljo, ko je podobno razmišljalo še nekaj tisoč drugih. A ko sem se pripeljal na Areh, je bilo parkirišče vseeno prazno, ko pa sem se zatem (s kolesom) pripeljal na Roglo, je bila tam večja gneča kot pozimi.
Na Rogli je bilo kot v Disneylandu pred korono, na Arehu pa kot v gledališču med karanteno. Toda če zdaj mislite, da imata Rogla in Glavni trg skupno le razsvetljavo na visokih železnih kandelabrih, se motite. Razsvetljava na Rogli namreč sveti, na Glavnem trgu pa (še) ne! Naj pojasnim.
Novi Glavni trg je lep. Pravzaprav je Glavni trg največ, kar smo dobili od vseh treh županov, ki so se z njim tako dolgo ukvarjali, da smo že pozabili, kako neglavni je bil včasih. Toda je njegova prenova, ki je predolgo trajala zaradi očem skritih del (pod zemljo), očem vidne pa tako še ne delujejo, s tem že končana? Saj se glavna sploh še ni začela!
Zimska Rogla privablja poleti množico obiskovalcev, ker imajo na njej kaj početi. Kaj bomo pa mi počeli z našim lepim Glavnim trgom?!
Glavni trg ima zdaj vse pa nič, da končno postane srčika totega mesta. Končno je trg, na katerega vodijo vse poti v mestu! A še vedno nobena ne vodi z njega … Prideš na trg, se razgledaš naokrog in odločiš, ali boš všečkal tiste, ki bi več zelenja, ali one, ki bi nižje luči, nato pa - ne veš, kam. Saj ima vsaka gostilna natančno izmerjene luknje za svoje marele, in čeprav sta dve gostilni še/že zaprti, jih ostane dovolj, da imaš kam sesti. A smo se (le) za to borili?
Super je, da je trg končno enonivojski, da nima več kant za smeti in da je avtomobile strah peljati čezenj. Se bo zaradi tega kdo sprehodil po njegovi južni strani? Bo Mercatorjeva trgovina zato iz kamene dobe stopila v 21. stoletje? Bo bivša avtobusna postaja zato kam pripeljala? Se bo grda birostrojka zaradi lepote trga sesula vase? Si bo kdo podnevi zato upal po strmih prehodih do Lenta? Se zato na Trgu revolucije ne bo začelo že mariborsko predmestje? Predvsem pa, bo Koroška cesta zaradi tako velikih cvetličnih korit oživela?
Glavni trg se je tako dolgo prenavljalo, da še zdaj ni končan. Vseeno pa se je v tem času razmišljalo le o tlakovcih, marelah in svetilih, prav nič pa o vsebini. Glavnega trga v nobenem mestu na svetu ni brez ljudi! Le v Mariboru pa očitno mislimo, da je dovolj, če so ljudje le v Poštni. Glavni trg ne bo postal glavni s svetilkami do neba in vodometom pri Kužnem znamenju, temveč z oživljeno Koroško cesto! V kateri pa razpadajoče hiše, zapuščena dvorišča, propadle trgovine, zaprte gostilne, neznani lastniki še kar čakajo na čudež iz neba. Toda sneg več ne pada, sicer pa poleti tudi nikoli ni.
Še tako visoke luči so v temi, če prenova ne vidi prihodnosti. Še tako velika cvetlična korita so polna plevela, če cvetic ne zalivajo stanovalci in občudujejo obiskovalci. Še tako draga prenova bo le šesta ali že sedma po vrsti, če se je Glavni trg le prenovil, ne pa oživel. Projekt prenove trga, ki (še) ni spodbudil, vzburil, izzval, vzklil še vsaj sto majhnih projektov, akcij, idej, pobud, aktivnosti, ki bodo Glavnemu dale, kar je zanj in za mesto glavno - življenje, bo le Snežni stadion, na katerem se poleti čudimo, da ni smučarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta