Kamenček v mozaiku neodkrite bistriške zgodovine

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
05.01.2020 04:58

Znanstveno monografijo Slovenska Bistrica z okolico v 18. stoletju, ki jo je napisala zgodovinarka Nina Pokeržnik, dopolnjuje bogato slikovno gradivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska Bistrica, grad in mesto okrog leta 1681, bakrorez, G. M. Vischer
Arhiv Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica

Mlada zgodovinarka Nina Pokeržnik je napisala znanstveno monografijo z naslovom Slovenska Bistrica z okolico v 18. stoletju. Avtorici je uspelo narediti privlačno, berljivo in predvsem s podatki iz virov podkrepljeno delo. Ta znanstvena monografija ponuja precej več, kot bi se dalo sklepati zgolj iz naslova. Z njenim besedilom dobiva Slovenska Bistrica zanesljiv vodnik po svoji preteklosti do konca 18. stoletja, ki ga bodo ob domačinih s pridom jemali v roke vsi, ki jih zanima krajevna zgodovina," je o knjigi zapisal doc. dr. Aleš Maver s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.
V jedru monografije sta prepis in analiza terezijanskega popisa iz leta 1754 za mesto Slovenska Bistrica, zemljiško gospostvo Bistriški grad in za hiše, podložne cerkvenim ustanovam v mestu. Toda omenjeno težišče je avtorica uspešno in temeljito vgradila v širši zgodovinski okvir. Na eni strani slednji zadeva slovenjebistriško preteklost, na drugi strani pa je uspela primerjava z drugimi mesti in gospostvi na spodnjem Štajerskem. Monografijo dopolnjuje bogato slikovno gradivo, ki bralcem bistveno olajša vstop v čase, o katerih je v njej govor. Nina Pokeržnik je knjigo nedavno predstavila v Viteški dvorani Bistriškega gradu, z avtorico se je pogovarjal Viktor Ajd, vodja vodniške službe pri Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica.

Poljudna in berljiva

Avtorica znanstvene monografije Nina Pokeržnik
Osebni arhiv
Terezijanski popis Slovenske Bistrice iz leta 1754
Osebni arhiv

Terezijanski popisi za Slovensko Bistrico

V monografiji so predstavljeni razvoj mesta Slovenska Bistrica ter upravne, gospodarske, socialne in verske razmere v Slovenski Bistrici in njeni bližnji okolici v zgodnjem novem veku, zlasti v času vladanja Marije Terezije v 18. stoletju. Z namenom celovitejšega razumevanja takratnega dogajanja so te vsebine v uvodnih delih poglavij kronološko predstavljene tudi v zgodnejših obdobjih (na primer razvoj mesta od njegovega nastanka do konca 18. stoletja).

Jožefinski vojaški zemljevid širšega območja Slovenske Bistrice, na katerem so označena naselja s popisanimi podložnimi imetniki hiš zemljiškega gospostva Bistriški grad v popisu 1754
Osebni arhiv

Meščani, kajžarji, gostači

Meščani so bili svobodni, polnopravni prebivalci mesta in so imeli meščanske pravice. Običajno so se ukvarjali s trgovino ali obrtjo in so lahko sodelovali v političnem in družbenem življenju mesta.
Kajžarji so bili imetniki majhne kajže/koče in malo zemlje okoli nje, stoječe na območju večje kmetije. Preživljali so se z dninarstvom, tovorništvom …

Grad Slovenska Bistrica z grajskim parkom okrog leta 1700, bakrorez, G. M. Vischer
Arhiv Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta