Koliko je prehitro ali Slovenec rad vozi hitro

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
15.11.2020 05:00

Prav hecen predlog ministra za infrastrukturo, da bi znižali večino denarnih kazni za manjše prekoračitve dovoljene hitrosti na cestah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Predlog ministrstva za infrastrukturo, da bi znižali večino denarnih kazni za manjše prekoračitve dovoljene hitrosti na cestah, medtem ko bi predvidene kazni za večje kršitve ostale enake, me je presenetil. S pomočjo Einsteinove relativnosti hitro ugotovimo, da je majhna prekoračitev hitrosti v naselju dosti manjši greh od večje prekoračitve na avtocesti in ima potemtakem manjša laž daljše noge od stoodstotne laži (po definiciji, da ima laž kratke noge).

​Vsaj na cesti si bom dal duška, če mi že vsi v službi in doma hodijo po glavi, in bom malo prehitro vozil, to imam v krvi. In v krvi imam lahko čisto malo alkohola (pre)več, tako da špricar ali dva ne bosta škodila; v povezavi z milejšo kaznijo za hitrost me bosta opogumila, da bom med hišami sosedov peljal malo prek omejitve in bom tako pet sekund hitreje pri jezni ženkici, ne glede na to, da zaradi gostilne zamujam za pet ur.

Prekoračena hitrost je razlog za skoraj polovico najhujših prometnih nesreč v Sloveniji, izpostavlja Zavod Varna pot in opozarja, da bi eventualno znižanje kazni moralo sovpadati "z drugimi ukrepi, od boljše preventive do učinkovitejšega nadzora". Pa kaj še?! Slovencem na cesti kot da ni pomoči; če divjaku omiliš kazen, ne bo zaradi tega nič manj pritiskal na gas. Na otročji miselni vzorec ministra Jerneja Vrtovca ("Kazen za prehitro vožnjo za 10 km/h znotraj naselja v Slovenji znaša 250 evrov, polovička 125 evrov, v Avstriji pa le okrog 40 evrov.") se manijak za volanom požvižga. Kaj, ko bi v Sloveniji uvedli štiriurni delovnik, ker imajo v Avstriji dvakrat višje plače?

Jaz bi prometne kazni zvišal, ne znižal, ampak ravno zato nisem minister, ker na cesti nočem prodajati odpustkov. Pred šolo je omejitev hitrosti 30 km/h, in če kdo pelje za 10 km/h prehitro, bo plačal 80 evrov kazni (polovička je 40). Je to previsoka kazen? Koliko pa je teh 10 km/h preveč za šolarčka, ki tehta 20 kilogramov s torbo vred in je po naključju skočil na cesto, vanj pa je butnila ena tona na štirih kolesih? Včasih je to, žal, eno življenje manj. Zato nobena denarna kazen za prehitro vožnjo pred vrtcem in šolo (in tudi v naselju) zame ni previsoka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.