Kolumna Aljoše Stojiča: Pa kaj si ti nor! Ne mi tega delat'!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
30.07.2023 05:00

Lahko noč, telefon ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začne se zgodaj. 
Profimedia

Zdaj pa imam tega dovolj! V nedeljo med 12. in 18. uro boš telefon pustila na kuhinjski mizi, v svoji sobi pa počni, kar ti srce poželi - brez telefona; vzemi v roke kakšno knjigo, ki ti zaprašena počiva na polici!" Hčerina reakcija (oh, sweet sixteen) je bila pričakovana. "Pa kaj si ti nor! Ne mi tega delat'! Bom pa šla na računalnik, na Netflix!" je stresala mala odvisnica. Za starša za popizdit! Počitnice so neskončen raj za odvisneže, kakršna je moja hči. Nič ne verjamem novici, ki sem jo prestregel na radijskih valovih, da je s telefonom zasvojenih okoli osem odstotkov mladostnikov. Povem vam, raziskovalci, nimate pojma. Dovolj je pogledati mladež, kako šiba po mestu - v eni roki telefon, obvezno. Kdor ga nima vedno na očeh, ni normalen. A štekate?

Zelo poučni so podatki Študentskega sveta Univerze v Mariboru v prispevku Kako zaustaviti odvisnost od telefona, čeprav dvomim, da si ga je prebral tudi kak telefonski odvisnež. S temi napotki o (bolj) zdravem življenju je pač tako, da kadilci nočejo brati o pljučnem raku (čisto dovolj so jim grozne poslikave cigaretnih škatel), enako kot pijanci nočejo gledati dokumentarcev o razžrtih jetrih (čisto dovolj so jim bele miši).

Večina ljudi vsak dan "na telefonu" preživi 3 ure in 15 minut. Ja, če stlačite mene in mojo hčer v eno formulo in delite z dve, je rezultat bližje povprečju, a še vedno napačen. Več je tega časa "na telefonu".

Frapiran sem nad podatkom, da se "običajni uporabnik mobilnega telefona" tega vsak dan dotakne 2617-krat! Najstnik med počitnicami prespi 10 ur na dan. Ostane mu 14 ur oziroma dobrih 50 tisoč sekund. Torej se dotakne telefona vsakih 19 sekund; vmes pa dolgih 18 sekund razmišlja, kaj bo počel tisto usodno 19. sekundo.

Med nasveti, kako manj gledati v pametni telefon, je najmanj pameten ta, da naj telefona ne prinašaš v prostor, kjer spiš. Zame, ki imam spalnico, je nasvet okej, za otroka z ločeno sobo pač ne. Razen če ga ponoči vzamemo na sredo zakonske postelje.

Izjemen se mi zdi napotek za razstrupljanje: S telefona odstranite službeno e-pošto! Super ideja, ampak njena izvedba je zame (in za večino, sploh pa za moje šefe) totalno nepredstavljiva, nepojmljiva in neuresničljiva. A tu smo zašli na področje mobinga, pa mi na tem mestu zmanjkuje prostora ...

No, Ančka je abstinirala do 16. ure. Majhen korak zanjo, velik za iphone.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta