Komercializacija Himalaje: Višje ne gre, torej hitreje

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
08.12.2019 07:03

Dirka na osemtisočake: za trenutek pozornosti medijev in sponzorjev je treba tudi v Himalaji ponuditi kaj novega, ali še bolje - norega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osemtisočaki, Everest pa še posebno, se vse bolj komercializirajo.
Epa

Letos spomladi je nepalski alpinist Nirmal Purja napovedal podvig, ki se je zdel nemogoč. Najbrž ga je prav zato imenoval Projekt mogoče - v sedmih mesecih splezati na vseh 14 osemtisočakov. Uspelo mu je v še krajšem času: 30. oktobra letos je z vrha Šiša Pangme sporočil: "Misija končana." Po šestih mesecih in šestih dneh. Plezal je ekspresno, pravzaprav skakal z vrha na vrh, kar mu je omogočala izdatna in številna logistična podpora. V spomladanski sezoni se je v 31 dneh povzpel na šest osemtisočakov: Anapurno, Daulagiri, Kangčendzengo, Everest, Lotse in Makalu. Poleti je porabil 23 dni za pet vrhov v Pakistanu: Nanga Parbat, Gašerbrum I, Gašerbrum II, K2 in Broad Peak.

Višje ne gre.
Epa
Rekorder Nirmal Purja: "Umetnost je, da vidiš rešitve tam, kjer so drugi že obupali."

Alpinizem v celofanu

"To početje je povsem v duhu sedanjega časa. Ves svet se zdaj zavija v nekakšno instant folijo in v tem celofanu išče svoje cilje, zanimivosti in rekorde. V zvezi s tem ni kaj narediti. Vendar pa to s klasičnim alpinizmom, pravim raziskovalnim, pustolovskim alpinizmom, nima prav nobene zveze več," pravi slovenski alpinist Viki Grošelj. Pravi sogovornik je za to temo, saj je imel ob koncu 80. in v začetku 90. let v okviru prizadevanj Planinske zveze Slovenije, da bi slovenski alpinisti osvojili vse osemtisočake, tudi sam svoj ambiciozno zastavljeni projekt 8000+. Slovenci so z Anapurno leta 1995 osvojili še zadnjega, štirinajstega, Grošelj sam je ostal pri desetih.

Viki Grošelj: "V alpinizmu pravih izzivov ne manjka."
Robert Balen
Zamejski Slovenec Roman Benet ima v žepu vseh 14 osemtisočakov.
Robert Balen
Reinhold Messner je v 80. letih postavljal etična merila sodobnega alpinizma.
Ebni arhiv

Sprehajališče na Triglavu

Stvari, za katere je veliko zanimanja, in osemtisočaki sodijo mednje, se dandanes pač komercializirajo. Če obstaja zanimanje za nekaj, se vedno najdejo ljudje, ki so interesentom to pripravljeni omogočiti, pravi Grošelj in potegne primerjavo z našimi gorami. "Pred sto leti je bilo splezati na Triglav vrhunsko dejanje, ki ga ni bil zmožen vsak. Še danes bi bilo tako, če bi vršni greben ostal tak, kot je bil. Toda kaj so naredili, ko je zanimanje za Triglav postalo dovolj veliko? Potolkli so težka mesta, napeljali jeklenice tako, da se jih držiš kot za stopniščno ograjo in po grebenu korakaš kot na sprehodu. Zelo podobno se je dogajalo na Mont Blancu in zdaj se ta trend seli v Himalajo. Kjer je interes, se bodo taki poskusi, tudi komercialne odprave, nadaljevali."
Ampak prav alpinisti imajo s tem še najmanj problemov, doda Grošelj. "Mi na Triglavu, v severni steni, še vedno najdemo dovolj izzivov, da preizkušamo meje svojih sposobnosti in jih dvigamo. Tudi v Alpah so težke smeri bolj ali manj ves čas prazne, v Himalaji pa sploh. Na Everestu sta obe glavni smeri, tako z nepalske kot s tibetanske smeri, v sezoni zasedeni, v vzhodni steni, ki je široka deset kilometrov, pa je potegnjena ena sama smer. Pomembno je tudi, kako kaj narediš. Vrhunski alpinisti se usmerjajo v plezanje čim težjih smeri, četudi na nižjih višinah. V alpinizmu imamo v primerjavi z nekaterimi drugimi pustolovskimi aktivnostmi vendarle srečo, da nam izzivov še ne bo zmanjkalo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta