Konec turistične sezone: Vsaj slano je

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
08.09.2019 02:02

Turizem smo smeti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plavi jadran
Profimedia

Mislil sem, da ste vi Slovenci pametnejši od nas Hrvatov. Zvenelo je kot slaba tolažba priletnega upokojenca z otoka Hvar, ki me je ogovoril, ko je na japoncu videl mariborsko registrsko tablico; sledila je vprašanju, kako je kaj s Hotelom Slavija. Propadel. Možakar s Hvara se je nekoč na delo v Maribor vozil iz Ruš, mnoge mariborske znane firme so vmes propadle. Ojoj, odlično znamo uničevati, se strinjava.
Zagrebški mladenič, ki je priganjal gumijasti čoln, se je pohvalil, da je za dva meseca in pol odklopil od družbenih omrežij, da bi se posvetil morskemu sezonskemu delu, še celo Dinamu se je odrekel na poti v ligo prvakov. Potarnal je, da je bila turistična sezona v mestecu Hvar slabša od prejšnjih. Verjamemo neposrednemu proizvajalcu. Manj šefici zadrske turistične organizacije, ki se je na televiziji hvalila s petodstotno rastjo. Niti v turizmu ne more samo rasti, nekaj mora vmes tudi propasti, da lahko vzbrsti na novo. Kljub slabši sezoni so bili znameniti Carpe Diem, tudi drugi nočni klubi in hvarske restavracije še zadnji avgustovski vikend zgledno obiskani. Potniške velikanke so neumorno hupale, dovažale in odvažale so turistične mravljice, ki so po kamniti obali ropotale s kotalečimi se kovčki. Živžav. Dirjanje. Žur do jutranjih ur. Turizem na kvadrat s cenami na kub.
Vroča noč je bila za njim, definitivno - z dna sem privlekel razparano majico, ki jo je nekdo zabrisal v vodo. Nekaj metrov dlje plavajoča plastenka - žeja je bila neizprosna. Med kravlom povozim plutovinasti zamašek - verjetno so praznili šampanjce na kakšni zloščeni jahti, zasidrani v pristanišču. Glej, glej - morje je izpljunilo gobico za pomivanje posode ... Hvar bi nujno potreboval Franca Jesenka, zbiratelja smeti iz Maribora.
Drugače pa smo se na morju imeli super, sploh v primerjavi s fekalijami v Žusterni.​ Prav veselo sem se v ponedeljek, skupaj s šolarji, vrnil na delo, ker me je pomirilo spoznanje, da naši sosedi v turizmu niso pametnejši od nas. Najprej in zgolj rast (prometa in dobička), o okolju bomo potem, ko nas ne bo več. Turizem smo smeti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta