Koraki za korakce: Vsak uspešen projekt da zagon za naslednjega

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
26.12.2021 04:45

Združenje Koraki za korakce je z zbranimi donacijami doslej pomagalo že več kot 50 različnim organizacijam. Za svoje delo je prejelo nagrado in zahvalno listino akcije Ljudje odprtih rok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Združenje Koraki za korakce je pomagalo pri ureditvi že več kot 20 gibalnic na osnovnih šolah. Foto: Rene Gomolj

Rene Gomolj

Pred dvanajstimi leti je nekaj prijateljev in znancev združila želja čim več otrokom omogočiti bolj kakovostno otroštvo, bolj lahkotne korake po njihovi poti otroštva. Ustanovili so dobrodelno združenje Koraki za korakce in pričeli tradicijo dobrodelnih pohodov Koraki za korakce v mariborskem Mestnem parku. "Prvega, leta 2008, smo organizirali še pod okriljem Slovenskega mednarodnega združenja žensk Sila, potem pa smo začeli samostojno pot. Naša prva donacija je bil nov respirator za novorojenčke mariborski pediatrični kliniki," se začetkov spominja predsednica združenja Andreja Kračun.

Na svoji dobrodelni poti so organizirali dvanajst dobrodelnih pohodov, številne dobrodelne koncerte in večere, polne smeha, nekajkrat pa tudi Korakovo Art tržnico z dobrodelnim pridihom. Z zbranimi donacijami so pomagali že več kot 50 različnim organizacijam. S svojim delovanjem so že zdavnaj presegli lokalno okolje, njihova več kot desetletje dolga prizadevanja pomagati otrokom so vse bolj prepoznana tudi na širšem območju Slovenije. Zadnji dokaz za to sta nagrada in zahvalna listina akcije Ljudje odprtih rok, ki ju podeljuje revija Ženska (nekdanja Naša žena), v skupini Darovalci je zahvalno listino prejelo tudi dobrodelno združenje Koraki za korakce. "Prepričani smo, da nam bo to priznanje pomagalo odpreti še več src ter prehoditi še več dobrodelnih poti k našemu najpomembnejšemu cilju - pomagati in omogočiti otrokom spodbudno okolje za razvoj," je ob tem povedala Andreja Kračun.

V združenju že od vsega začetka ne donirajo denarja, ampak kupijo opremo v skladu s potrebami posamezne šole ali druge institucije. Tako so opremili že več šol in drugih vzgojnih zavodov s posebno opremo, bodisi za terapije bodisi za spodbujanje gibanja otrok.

Način zbiranja prispevkov je prav tako že tradicionalen - spomladi znani pohod Koraki za korakce in jeseni koncert. Zadnji dve leti je pohod žal odnesla korona, letos jim je, čeprav so bili do zadnjega v negotovosti, uspelo organizirati koncert. Vzdušje v dvorani Union tistega novembrskega večera je bilo enkratno. "Vsi pevci so bili zelo navdušeni, da se lahko spet predstavijo z nastopi," je povedala Andreja Kračun. Zadovoljni so bili tudi z izkupičkom, s prispevki in prodajo vstopnic za koncert se je zbralo okoli tri tisoč evrov, ki so jih namenili ZUDV Dornava, Dnevnemu centru za otroke in mladostnike Maribor. Kupili bodo posebej prilagojeno računalniško opremo.

Združenje Koraki za korakce je znano po tem, da s prispevki že od leta 2009 podpira urejanje gibalnic na osnovnih šolah. To so prostori za izvajanje inovativnih učnih pristopov, za usmerjanje prostega časa in zagotavljanje možnosti aktivnega vključevanja otrok, tudi tistih s posebnimi potrebami, v šolsko okolje. Telesna dejavnost pozitivno vpliva na razvoj kognitivnih sposobnosti, na splošno dobro počutje otrok in mladostnikov, krepi imunski sistem, obvaruje telo pred različnimi kroničnimi boleznimi in jih varuje pred prekomerno telesno težo, pravijo pri združenju, ki je doslej pomagalo pri ureditvi že več kot 20 tovrstnih gibalnic.

Različne dobrodelne projekte člani pripravljajo povsem prostovoljno. Pravijo, da jim vsak uspešen projekt da zagon za naslednjega, ves trud pa je poplačan ob nasmejanih obrazih otrok, ki so jih deležni od predajah donacij. "Trudimo se prepoznati in podpreti potrebe šol, zavodov in drugih institucij. In zavedamo se, da z majhnimi vložki lahko naredimo zelo veliko za boljšo prihodnost otrok. Dajati je prekrasen občutek, ki napolni dušo in srce. Veseli smo, da smo lahko del takšnih zgodb, katerih uspeh vliva optimizem, da lahko skupaj dosežemo še več," je sklenila predsednica Andreja Kračun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta