Krona vinske kraljice mladi Vipavki

Saša Britovšek Saša Britovšek
28.01.2024 05:00

"Odraščala sem na posestvu Ferjančič, kjer sem že kot deklica spoznala dela v vinogradništvu in vinarstvu. Pred leti sem na našem posestvu prevzela vinske degustacije." Sanja Ferjančič je postala vinska kraljica Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi vinski kraljici Slovenije so nazdravile tudi njene predhodnice.
Denis Žuran

Na Planini nad Ajdovščino je odrasla nova vinska kraljica, dekle, ki bo eno leto skrbelo za promocijo slovenskih vin, naše vinarstvo in sooblikovalo vinsko kulturo. Brhka triindvajsetletna Vipavka Sanja Ferjančič bo v letu 2024 predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Po izobrazbi je sicer diplomirana fizioterapevtka in v tej smeri nadaljuje tudi študij na magistrskem programu. Pravi, da je vinarstvo od nekdaj del njenega življenja. "Čeprav moja formalna izobrazba izhaja iz zdravstvene smeri, vino od nekdaj predstavlja velik del mene. Odraščala sem na posestvu Ferjančič, kjer sem že kot deklica spoznala dela v vinogradništvu in vinarstvu. V Vipavski dolini, od koder prihajam, se je z razmahom turizma skozi leta povečalo povpraševanje po vinskih degustacijah, katerih vlogo sem na našem posestvu prevzela jaz. Pri tem delu neizmerno uživam, saj skozi vsako izmed njih spoznavam svet, ljudi in se vedno znova naučim še kaj novega. Skozi degustacijo tujcem predajam našo zgodbo, kulturo, tradicijo in spoštljiv odnos do vina. Vinu in pridobivanju novega znanja posvečam tudi veliko svojega prostega časa z udeleževanjem na vinskih festivalih tako v vlogi gostje kot vinarke ter s potovanji in raziskovanji vinorodnih dežel po Evropi." Tako Sanja, ki je svoje znanje o vinu in drugih pijačah med svojim absolventskim letom še izpopolnila in opravila tečaj sommelierke I. stopnje.

Novo vinsko kraljico sta okronala Roman Žveglič, predsednik KGZS, in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke, je vinsko kraljico izbrala sicer že novembra, prejšnji teden pa sta jo na slovesnosti v Radencih okronala Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ki je letošnja generalna pokroviteljica institucije, in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Seveda pa je krono prevzela od svoje predhodnice Maje Pečarič, vinske kraljice za leto 2023.

Od prestola se je poslovila Maja Pečarič, vinska kraljica Slovenije 2023.

Kako velik pomen ima danes promocija slovenskega vinogradništva, je poudaril tudi slavnostni govornik Roman Žveglič, predsednik KGZS. "V zadnjem desetletju samo trikrat ni bilo pozebe, skoraj vsako leto pa imamo točo. V takih razmerah je izjemno težko gospodariti, težko je od svojega dela stati in obstati. Kaj se šele razvijati." Opozoril je na vlogo zbornice za povezovanje deležnikov v kmetijstvu in vinogradništvu, saj je Slovenija dežela vrhunskih vin, vinogradniki pa si zaslužijo ustrezno pozornost in ceno. Novi kraljici je zaželel, da bo z vsem glasom in stasom uspešno zastopala slovenske vinogradnike in vinarje.

Krono vinske kraljice Slovenije je letos prevzela Sanja Ferjančič.
Denis Žuran

Sanja je za vino vinske kraljice 2024 izbrala kar kapljico domače vinske kleti, Pinelo 2023, tega pa je javnosti predstavil kar njen brat Domen. Omenila je še, da si med drugim želi vinsko kulturo približati mlajši generaciji in graditi na večji turistični prepoznavnosti vseh treh vinorodnih dežel - Primorske, Podravja in Posavja.

Da je bil začetek njenega poslanstva še bolj prijeten, so jo medse sprejele njene predhodnice, dosedanje vinske kraljice Slovenije. Predstavljala jih je Ana Pavlin, ki je zaradi epidemije koronavirusa opravljala svoje poslanstvo kar dve leti. V imenu svojih kolegic ji je čestitala in zaželela vse najbolje v prihodnjem letu, skupaj pa so seveda nazdravile njenemu mandatu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta