Krvavi mlečnik odpravlja bradavice in kurja očesa

Borut Cerkvenič
27.09.2020 04:51

Vsi deli rastline vsebujejo rumeno rdeč sok (mleček), ki je neprijetnega vonja ter ostrega in grenkega okusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na koncu vejic krvavega mlečnika so dolgopecljati rumeni cvetovi, ki se združujejo v kobulasta socvetja.
Profimedia

Krvavi mlečnik (Chelidonium majus) iz družine makovk poznamo tudi pod domačimi imeni aselca, bedemnica, bradavičnik, ceduljka, cengulja, cimbola, drafna trava, draznica, grenica, kačja trava, kačji mleček, karoščik, kremenica, kravje zelišče, krvni mleček, krvomočnica, pasje zelje, rudeči mleček, sendolka, škrobla, zlata korenina, zlatič, zlatinka.

Je trajna zel, ki zraste tudi do metra visoko. Iz kratke korenine požene pokončna stebelca, ki so pri vrhu razvejena. Pritlični in stebelni listi so pernato nacepljeni, jajčasti in neenakomerno nazobčani. Spodnji listi so pecljati, medtem ko so zgornji sedeči. Cela rastlina je porasla z dlačicami. Na koncu vejic so dolgopecljati rumeni cvetovi, ki se združujejo v kobulasta socvetja. Plod je podolgovata mnogosemenska glavica.

Iz kratke korenine požene pokončna stebelca, ki so pri vrhu razvejena. Pritlični in stebelni listi so pernato nacepljeni, jajčasti in neenakomerno nazobčani.
Profimedia

Rastlina cveti od maja do septembra. Vsi njeni deli vsebujejo rumeno rdeč sok (mleček), ki je neprijetnega vonja ter ostrega in grenkega okusa. Raste ob poteh, ograjah, po grobljah, ob zidovih.

Vsebuje številne alkaloide (berberin, heleritrin, helidonin, homohelidonin, protopin, sangvinarin, spartein, helidoksantin), helidonsko, citronsko, jabolčno in glavcijsko kislino, saponin, proteolitične encime, eterično olje, kalcij, amonijevo-magnezijev fosfat.

Uporaben je kot sok, olje ali tinktura.

Iz krvavega mlečnika pripravljamo olja in tinkture.
Profimedia

Cvetočo zel nabiramo od marca do julija, korenino pred cvetenjem.

Krvavi mleček izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora. Uporabljamo ga tudi za preprečevanje slabosti in bruhanja, za blaženje bolečin, za preprečevanje kašlja in bronhitisa ter zdravljenje vnetij in oslovskega kašlja, pa tudi pri težavah z žolčem, jetri in vranico. Pomaga pri kožni tuberkulozi, pri nekaterih vrstah kožnega raka, pospešuje potenje, topi žolčne kamne, pomaga pri gripi, migreni, uremiji, visokem krvnem tlaku, lajša težave pri hemoroidih, zdravi luskavico, sončne pege. Pomaga premagovati nespečnost, astmo, živčnost, angino pektoris in arteriosklerozo ter preganja gliste.

Opozorilo

Zaužitje večje količine povzroča krče, drisko, ohromelost, včasih tudi smrt. Helidonin je narkotik, heletrinin pa srčni strup. Pri zunanji uporabi po navadi nastopi kožno vnetje z izpuščaji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta