Za lajšanje revmatičnih težav je tu resa

Patricija Šenekar
13.09.2020 04:00

Resa (Calluna, Erica). V ljudskem zdravilstvu ne delajo razlik med jesenskim in spomladanskim vresjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomladanska resa (Erica carnea) bogato zacveti (belo ali rožnato) vse od konca zime in večji del pomladi.
Matic Sever

Starodobni zeliščarji so jesensko vreso (Calluna vulgaris) zelo cenili in jo uporabljali pri boleznih vranice, žolča, pri želodčnih krčih, proti rahitisu, za prečiščevanje krvi, pri sečni kislini in revmatizmu. Vsebuje fumarinsko kislino, čreslovine, citronsko kislino, karotin, erikotin, veliko rudnin, minerale, kremenčevo kislino …
Cele zaplate jesenske rese najdemo ob robovih svetlih, zakisanih gozdov, ob barjih, goljavah in nasipih, rada ima ilovnata tla. Koreninski sistem je močno razraščen, tako da med reso redko kaj uspeva.
Spomladanska resa (Erica carnea) pa ima rada suhe, prisojne apnenčaste podlage travnikov in gozdnih robov, najdemo jo tudi v gorah. Krasijo jo majhni zvonasti cvetovi, nanizani vzdolž stebelca, v različnih rožnatih odtenkih, lahko so tudi beli ali rumenkasti. Plodovi v obliki majhnih kroglic dozorijo novembra. Listi so drobni, igličasti in se prekrivajo, poleti zeleni in proti zimi rjavkaste barve. V ljudskem zdravilstvu ne delajo razlik med jesenskim in spomladanskim vresjem.

Pri boleznih mehurja in ledvic

V današnjem času vresju šolsko zdravilstvo ne posveča veliko pozornosti, je pa dokaj priljubljeno v ljudskem. Kot nekdaj reso uporabljamo za lajšanje revmatičnih težav, pri boleznih mehurja in ledvic, zoper ledvične kamne in pesek, rahitis, za čiščenje krvi pri ekcemih in kožnih izpuščajih.
Zunanje se uporablja kot obkladek pri bolečinah in vnetju oči. Deluje proti nespečnosti. Ima antiseptično in diuretično delovanje, razkužuje sečne poti, umirja vnetje mehurja, pomaga ohranjati zdravje prostate, pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa, lajša revmo, artritis in protin.

Med iz jesenske vrese

Jesensko vreso najdemo tudi v Bachovih esencah. Pomaga omiliti zahtevnost vase zaverovanih ljudi, ki neprestano zahtevajo pozornost drugih. Če vresi dodamo galunovec, dobimo rumeno oziroma - s ščepcem železa - zeleno barvo, v kateri obarvamo tkanine. Ima veliko nektarja in je dobra jesenska paša čebelam. Med iz jesenske vrese je priljubljen in cenjen zaradi antibakterijskega delovanja.
Nabiramo cvetoče nadzemne dele, torej vejice z drobnimi cvetovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta