Lara Gut Behrami: Od čudežne deklice do svojeglave zvezdnice svetovnega formata

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
21.01.2024 06:00

Čudežna deklica, ki je postala ena bolj markantnih alpskih smučark v zgodovini tega športa. Na trenutke muhasta in svojeglava s svojo ekipo že od osmega leta osvaja lovorike. Velik mejnik ji je uspel minuli konec tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje ob jubilejni 40. zlati medalji na tekmah za svetovni pokal je bilo veliko. 
EPA

Ko je Lara Gut Behrami minulo nedeljo z zmago v njej ljubem superveleslalomu utišala številne avstrijske navijače v Zaucheenseeju, je bila v svojem svetu. Ne le, da je na letos izjemno Cornelio Hütter premagala na njenem domačem pragu, vknjižila je tudi jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu. Švicarka, ki je na tekmah za svetovni pokal debitirala zgodaj, pri šestnajstih, je najboljša superveleslalomistka med še aktivnimi smučarkami. Več zmag v tej disciplini imata le ameriška šampionka Lindsey Vonn, ki je v svoji karieri zmagala na 28 superveleslalomih, ter avstrijski as Hermann Maier s 24 superveleslalomskimi zmagami. "Uživam v tem, kar počnem. Seveda so vmes bili tudi dnevi, ko sem hotela kar odnehati, pustiti vse skupaj ter se bolj posvetiti družini. A potem pridejo dnevi, ko si rečem, da bom smučala še vsaj nekaj let," je po 40. zmagi povedala 32-letna Švicarka. Trenutno je sedma na večni lestvici zmagovalk na tekmah za svetovni pokal. Na njej prepričljivo vodi Američanka Mikaela Shiffrin.

S Tino Maze sta si večkrat delili oder za zmagovalce. Na fotografiji, ki je nastala leta 2015, po smuku v Vailu še Avstrijka Anna Fenninger.
EPA

Mladenka z rdečimi lici

Lara Gut Behrami je svojo prvo zmago dosegla leta 2008 v St. Moritzu, in še niti ne polnoletna postala najmlajša zmagovalka na superveleslalomih za svetovni pokal. V tem mondenem švicarskem smučarskem središču je osvojila tudi svoje prve stopničke. Na smuku, leto dni pred zmago. Senzacionalno. Kakšnih 10 metrov pred ciljem je padla, a pravilno prešla ciljno črto. Čas na tekmi, na kateri je slavila Tina Maze je zadostoval za bron. Se je poškodovala, so bili zaskrbljeni gledalci v ciljni areni. Ne. Mladenka z rdečimi lici je kmalu vstala, se nasmejala in s snegom na obrazu pomahala navijačem. Že takrat je bilo jasno, da ima potencial, da postane zvezda.

Tekmovalka iz jezerskega dela Švice se je rodila 27. aprila leta 1991, ljubezen do smučanja pa razvila že v zgodnjem otroštvu. Prve smučarske zavoje naj bi naredila, ko ni bila stara še niti dve leti. Smučal je že oče Pauli Gut, nikoli sicer v svetovnem pokalu, ki je hitro zatem, ko je hči debitirala na najvišji ravni že pripravil finančno-medijski načrt. Oče ima v ekipi ima podobno vlogo kot jo je imel Andrea Massi v ekipi Tine Maze. Že v njeni drugi sezoni med najboljšimi naj bi proračun ekipe znašal pol milijona evrov. Jasno je bilo, da so vse podredili uspehu. Da je bil Lari šport, kot radi rečemo, položen v zibelko, je zaslužna tudi mama Gabriella Gut, učiteljica športa. In čeprav je zgodba Švicarke gotovo velika zgodba o uspehu, vmes ni bilo vse tako rožnato. Septembra 2009 si je med treningom v Saas-Feeju padla in si izpahnila kolk. V bolnišnico so jo prepeljali s helikopterjem, zaradi rehabilitacije, ki ji je vzela celo sezono je izpustila olimpijske igre v Vancouvru. Prve, na katerih bi lahko nastopila.

Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji je v živo navijala za švicarsko reprezentanco in svojega takrat še bodočega moža Valona Behramija. 
EPA

Slalom? Ne, hvala 

Obdobje, ki je sledilo, rezultatsko ni bilo njeno najboljše, tudi smuči je zamenjala in iz Atomica presedlala na Rossignol. A tudi ta poteza ni bila dolgoročna, zdi se, da je glede izbire opremljevalca v polno zadela šele leta 2015, ko je začela sodelovati s Headom. V prvi sezoni na novih smučeh je kot prerojena poleg malega kristalnega globusa v superveleslalomu, enega od štirih, ki jih ima v svojih vitrinah, osvojila še veliki kristalni globus. Osemkrat je v tisti sezoni stopila na najvišjo stopničko. Po izpuščenih olimpijskih igrah leta 2010 je nastopila na vseh naslednjih in osvojila dve bronasti in eno zlato kolajno. Blizu zmage je bila že v Sočiju, kjer sta jo v smuku za 10 stotink sekunde prehiteli Tina Maze in še ena Švicarka Dminique Gisin, ki sta bili izenačeni na vrhu. S slovensko šampionko sta bili vse do Tinine upokojitve veliki tekmici, njun skupni imenovalec je tudi trener Mauro Pini, ki je v svoji karieri sodeloval z obema.

Z očetom Paulijem in mamo Gabriello na svojem prvem svetovnem prvenstvu leta 2009 v Val d'Iseru, na katerem je osvojila dve srebrni kolajni,. 
EPA

Poškodba kolka ni bila edina večja v njeni karieri. Neustrašna Švicarka si je po superveleslalomskem bronu na domačem svetovnem prvenstvu leta 2017 v St. Moritzu na ogrevanju pred kombinacijskim slalomom huje poškodovala koleno. Za razliko od ostalih treh, slalom pač nikoli ni bil njena disciplina. Točke za svetovni pokal je v njej osvojila zgolj dvakrat, od poškodbe kolena pa v njej ni nastopila niti enkrat več. Koleno so ji kmalu (uspešno) operirali, a hitro postalo jasno, da rehabilitacija ne bo kratka, na koncu je trajala 7 mesecev.

Še vedno do ušes zaljubljena

Ne le, da je sanirala poškodbo in se v beli cirkus vrnila še močnejša, v tistem času je spoznala tudi svojega moža. Da je zaljubljena, je razlagala že na olimpijskih igrah v Pjongčangu, ob koncu sezone 2017/2018 pa vendarle razkrila, da gre za Valona Behramija, švicarskega nogometnega reprezentanta, ki se je rodil v na Kosovem, a se nato, ko je imel pet let, z družino preselil v Švico. Danes 38-letni nekdanji nogometaš je velik del svoje profesionalne kariere oddelal v Italiji, največjo tržno vrednost, 16 milijonov evrov, pa dosegel v začetku leta 2014, ko je igral v Neaplju. Od tam se je preselil v Hamburg, med bolj ugledne klube, v katerih je pustil pečat spadajo še West Ham, Udinese, Lazio, Genoa, Fiorentina …

Švicarka je nastopila tudi na nedavni 60. Zlati lisici v Kransjki Gori in v veleslalomu osvojila 2. mesto. 
EPA

Simpatična Lara in Valon sta si kmalu, po le nekaj mesecih zaljubljenosti in po manj kot pol leta odkar se je nogometaš ločil od prejšnje žene, s katero ima dva otroka, obljubila večno zvestobo. Nikoli sicer ni bilo znano, če se je Behrami ločil prav zaradi ljubezni z Gutovo, a to zdaj niti ni več pomembno. Poroka leta, kot so jo poimenovali nekateri švicarski mediji, je potekala v tajnosti, v Luganu v Švici. Na veliko se je takrat ugibalo, če bo smučarska zvezdnica v naslednji sezoni tekmovala z novim priimkom, a kot se je izkazalo, je obdržala svojega in dodala še moževega. Po skoraj šestih letih odkar sta se spoznala, svoje zasebno življenje (še vedno) zelo dobro skrivata pred javnostjo, tudi dajanje intervjujev je bolj izjema kot pravilo, bolje kot v Švici pa se počutita v Italiji.

Brez neutrudnega očeta bi bila zgodba drugačna

Lara Gut Behrami, ki, mimogrede, govori kar pet jezikov, že od samega začetka profesionalne smučarske kariere nastopa s samostojno ekipo. Tej še vedno (uspešno) poveljuje oče Pauli, v njej pa je tudi brat Ian Gut. 28-letnik, ki tekmuje za Lihtenštajn, se v luči uspehov nikoli ni niti približal starejši sestri. V soju žarometov je tako vselej sestra Lara, ki je v svoji karieri sicer res naletela na nekatere nesporazume s trenerji, smučarsko zvezo, ki jo je zaradi pojavljanja pred kamerami z oblačili osebnih sponzorje celo suspendirala, mediji, ki so morali za intervjuje z njo celo plačevati … Gotovo se je borila tudi sama s sabo, a zdaj, v zrelih letih, je vendarle našla svoj mir. "Šport je lep. Toliko lahko doživiš. Ampak to ni lahko življenje. Vse sicer skušam videti v drugi luči, ne gre samo za osredotočanje na rezultat, ampak tudi za dejstvo, da smo z družino v vsem tem času naredili nekaj neverjetnega."

Ekipo Gut je, čeprav takrat tega verjetno ni slutil, oče Pauli ustanovil že leta 1999, ko je bila hči stara komaj osem let. Ni se namreč strinjal z delom z mladimi v smučarskem klubu Airolo, zato je ustanovil svoj klub in ga poimenoval Sporting Gottardo. Oče je svoje življenje povsem podredil smučanju, z Laro pa vse od njene mladosti na snegu preživel neskončno število ur. Nekoč sta deset dni bivala v koči, ki jo je zgradil na ledeniku Gries, 3200 nad morjem in se ob prvi jutranji svetlobi že poda(ja)la na trening v popolni samoti in miru. "Laro sem prvič srečal, ko je bila stara 13 let. Že takrat je bilo jasno, da bo ta punčka postala odlična tekmovalka. Bila je izjemno napredna za svoja leta, predvsem pa se je hitro učila. Bilo je noro," je nekoč dejal njen prvi trener Mauro Pini.

Nasmeh ob prvih stopničkah za svetovni pokal. Kljub padcu je februarja 2008 osvojila tretje mesto. 
Reuters

Nekoč bi rada postala mama

Po poškodbi in poroki je bila nekaj sezon, no, ne ravno povprečna, ne pa tudi v takšni špici kot pred tem. Znova je eksplodirala v zimi 2020/2021, bila je druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, osvojila je superveleslalomski globus, v Cortini pa prvič postala svetovna prvakinja, in to kar dveh disciplinah. Novinarje je takrat pomenljivo vprašala, če bo zdaj njihova glavna tema zlato na olimpijskih igrah. Rečeno, storjeno, leto zatem je v Pekingu slavila v superveleslalomu. Izjemna je bila tudi v zadnji sezoni, spet je padel globus v superveleslalomu, v seštevku sezone in v veleslalomu je bila druga. Lara Gut Behrami je tik pod vrhom je tudi v letošnji zimi in nič ne kaže na to, da bi razmišljala o slovesu od belega cirkusa. Čeprav je pred nekaj leti rekla, da bi rada nekoč postala tudi mama ter da bo dirkala do 33 leta. Če se bo tega držala, bi lahko v slovo pomahala po svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Saalbachu. A na to se ne gre zanašati. Sploh ne pri njej, perfekcionistki, ki je nemalokrat dokazala, da ne sodi ravno v kakršnekoli okvirje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta