Liga prvakov me malo zanima

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
22.09.2024 05:00

VAR in druge norčije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Harry Kane šov: Bayern - Dinamo Zagreb 9:2 
Epa

Nov format, stare težave. To je rezime uvodnega tedna nogometne lige prvakov. Težava, ki ni od včeraj, je ta, da v "jesenskem delu" tekmovanja ni nekega čustvenega naboja - če slučajno ne igra Maribor na Anfieldu in se tja odpravi 2400 navijačev vijoličastih. Adrenalin se nevtralnemu navijaču začne višati šele v "spomladanskem delu" z izločilnimi tekmami osmine finala. Ker pa se po novem na največji nogometni pojedini nažira rekordnih 36 klubov, se bodo na travi lahko kepali še sredi zime, potem pa je tu itak že marec in počitka za najboljše nogometaše ne bo. Sicer pa so tako dobro plačani, da si počitka niti ne zaslužijo - v nasprotju z igralci v slovenski ligi, ki so utrujeni prej.

Na začetku novega formata me moti več stvari: ogromno klubov (36), preveč tekem v enem krogu (18 v treh dneh), glomazna enotna lestvica. Počutim se kot pri eurojackpotu: igraš z osmimi naključnimi klubi, z enimi doma, z drugimi v gosteh (kot je določil žreb), seštevajo se vse točke in na koncu takega pomešanega (malo pa že tudi zmešanega) ligaškega dela jih bo napredovalo osem, moštva od 9. do 24. mesta gredo v dodatne kvalifikacije - da bomo dobili šestnajst izbrancev za osmino finala. Aja, za najslabših dvanajst se po ligaškem delu nehata cediti med in mleko. Frapantna je ta lestvica prvega kroga, saj se vse do četrtka zvečer ni vedelo, kakšna bo, le to je bilo znano, da sta Bayern in zagrebški Dinamo zacementirana na prvem in zadnjem mestu tabele. Pri demontaži purgerjev z 9:2 sicer bavarska vojska ne bi potrebovala še pomoči sodnika (s tremi enajstmetrovkami in še s čim).

Vsa dramatika nogometnega biznisa je, žal, osredotočena le še na VAR (tehnologija video pomočnika sodnika) - sodniki od prve sekunde tekme čakajo na klic iz VAR-sobe, da bi preverili, ali gre za namerno igranje z roko ali ne, ali je napadalec v pasivnem ali aktivnem ofsajdu ... Podobni so alkoholiku, ki bo zdaj zdaj zapadel v abstinenčno krizo, če ne bo popil decilitra ruma, ki mu ga žena sicer skriva za domače pecivo. VAR, nujno! V torek sem malo preklapljal med tremi tekmami lige prvakov in lovil VAR-e.

In če vas morda še (ali že) zanima, s kom bosta Elšnik in Drkušić igrala 29. januarja 2025: z Young Boysi iz Berna.

Sicer pa me ne jemljite resno, nisem športni nostradamus: tudi za ligo narodov sem mislil, da je neumnost, pa se prijela bolj, kot bi si jaz, neumnež, lahko mislil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta