Lipa je odlična paša za čebele in ljudi

Patricija Šenekar
23.06.2019 04:59

Dve žlici lipovega oglja popijemo v decilitru vode in čez kakšno uro zaužijemo še blago odvajalo ali čaj iz krhlike, da oglje s snovmi, ki so se vpile vanj, čimprej odstranimo iz telesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lipov čaj pijemo pri ledvičnih boleznih in pri zasluzenju pljuč.
Shutterstock

Drevesa lipe (Tilia europaea L.) oziroma lipovca so priljubljena okrasna drevesa po vsej Evropi. Mi smo lipo v zadnjem času vzeli kar za narodni simbol. Obe vrsti lip se sicer nekoliko razlikujeta, vendar to ni bistveno za njuno uporabo v ljudskem zdravilstvu. Lipe so do 30 metrov visoka drevesa in dočakajo nekaj sto let starosti. Velikokrat jo najdemo kot osrednje drevo na kmečkih dvoriščih, saj meče globoko senco in v času cvetenja opojno diši, sadimo jo v drevorede in z zasaditvami obeležujemo pomembne dogodke.
Obilica dišečih, rumenkastih cvetov, polnih nektarja, se pojavi v zgodnjem poletju - in ti so odlična paša za čebele. Na spodnji strani listov se rade pojavijo tudi listne uši, ki izločajo "medeno roso". Tudi ta je vabljiva za čebele, ki jo nabirajo in predelujejo v med, a manj prijetna za ljudi, kadar v lepljivih kapljicah pada z drevesa. Drobni cvetni lističi hitro odpadejo iz cvetov in na njihovem mestu se razvijejo majhni okrogli sadeži oziroma plodovi, zato moramo cvetove takoj, ko lipa prične cveteti, obrati za čaj oz. tinkturo.

Tako močna, da lahko škodi

Lipov čaj, ki ga pripravimo iz posušenih cvetov, umirja živčne in mišične napetosti, izboljšuje prebavo, lajša težave s krvnimi žilami in arteriosklerozo, niža krvni tlak, predvsem, kadar je ta povezan z živčno napetostjo. Iz močnega čaja lahko pripravimo tudi kopeli, ki nas bodo sprostile. Pomaga predvsem ob vročičnih stanjih, kot so gripe, prehladi in okužbe dihal. Cvetovi lipe pospešujejo znojenje in s tem nižajo temperaturo.
Kneipp je lipov čaj zelo priporočal pri ledvičnih boleznih in pri zasluzenju pljuč oziroma zastaranih bronhialnih katarjih. Pitje lipovega čaja močno pospešuje potenje, vendar ga pijemo le krajše časovno obdobje (do treh tednov) oziroma po potrebi, nikakor pa to ne sme biti naš vsakdanji čaj, saj dolgotrajno pitje čaja oziroma tinkture iz lipovega cvetja lahko povzroča srčne okvare. Tudi nosečnice se mu naj izognejo. Tudi lipov med ima podobne lastnosti in naj se mu izogibajo ljudje s slabim srcem.
Spomladi lahko v mešanih solatah uživamo mlado lipovo listje, če pa naredimo poparek iz zrelih listov, lahko z njim zdravimo vnete dlesni. Močan čaj žvrkljamo po ustih in nato tekočino izpljunemo.
Lipovi plodovi, ki jih posušimo in stolčemo v prah, so staro zdravilo za putiko. Lipove cvetove lahko tudi destiliramo, ob čemer dobimo zelo dišeč hidrolat in zelo malo eteričnega olja; hidrolat lahko uporabimo v kozmetiki za nego suhe kože.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta