Lučnik pomirja prehlad in lajša izkašljevanje

Borut Cerkvenič
18.10.2020 04:45

Ker so nekoč lučnikovo steblo uporabljali kot baklo (prepojili so ga s smolo), se ga je prijelo ime papeževa sveča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravilen je le cvet.
Shutterstock

Velecvetni lučnik (Verbascum densiflorum L.) uvrščamo v družino črnobinovk, domača imena zanj so devin, dolga margeta, ključnik, kosmata zel, papeževa sveča, popovina, svečnik, teršček, turek ... Velecvetni lučnik je do približno dva metra visoka rastlina, ki je doma v Evropi, samorasla pa raste tudi v Sloveniji.

Listi so volnato dlakavi in se od spodaj po steblu navzgor enakomerno zmanjšujejo, tako da rastlini dajejo videz piramide. Od julija do septembra se po zgornjem delu stebla razvijejo veliki rumeni cvetovi, ki jih nabiramo v zdravilne namene.

Steblo in listi so strupeni.
Wikipedia

Pri nas raste več vrst lučnikov. Večina jih je rumene barve. Zdravilne so pri nas le tri vrste: velecvetni na vrtu, ob poteh in na travnikih pa najdemo drobnocvetnega in navadnega. Zdravilen je samo cvet, preostali deli so nekoliko strupeni, zato je pri pobiranju potrebna previdnost. Ker so nekoč njegovo steblo uporabljali kot baklo (steblo so prepojili s smolo), se ga je prijelo ime papeževa sveča. Vsebuje eterično olje, sluzi, sladkor, maščobo in saponin. Lučnikovi cvetovi so primerni za čaj, olje, tinkturo in cvrtje. Nabiramo jih od julija so septembra.

Lučnik pomaga pri srčnih boleznih, bolečinah ter pri vnetjih kosti in sklepov. Zmanjšuje zasluzenost pljuč in znižuje visoko temperaturo, pomirja prehlad in lajša izkašljevanje. Priporočajo ga pri astmi, hripavosti, nahodu, pri bolezni vranice in jeter, tudi pri revmi in vnetju ušes. Uravnava menstruacijo in protin v telesu, izboljšuje vid in sluh, uživamo ga pri hemoroidih, celi rane, mozolje in ture, pomirja srbeče afte (izpuščaje na ustni sluznici), pospešuje rast las in žene na vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta