Veliki oman je bil nekoč univerzalno zdravilo

Patricija Šenekar
04.10.2020 04:40

Legenda pravi, da je Paris iz Troje ugrabil lepo Heleno pri nabiranju omana, kar botruje latinskemu imenu rastline Inula helenium. Krepi in spodbuja izkašljevanje, znojenje, deluje proti mikrobom, zajedavcem in glivicam, spodbuja prebavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Omanove cvetove priporočajo pri astmi in bronhitisu.
Wikipedia

V antičnih časih je bil veliki oman eno najpomembnejših zdravilnih zelišč. Ljudski pregovor, da bo oman ohranjal zdravje duha (Inula campana reddit praecordia sana), je nakazoval, kako uporabljan je bil. Veljal je za univerzalno zdravilo, tako za vodenico in prebavne motnje kot išias in menstrualne težave. Srednjeveški lekarnarji so prodajali sladke korenine, ki so jih ljudje grizljali in sesali njihove sestavine; s tem so blažili težave s prebavo ali astmo ali uporabljali kot krepčilen napitek pri kožnih boleznih in gobavosti. Legenda pravi, da je Paris iz Troje ugrabil lepo Heleno prav pri nabiranju omana, kar botruje latinskemu imenu rastline Inula helenium.

Veliki oman je preko dva metra visoka trajnica, katere močna korenina se danes uporablja predvsem pri težavah z dihali, razširjen je skoraj po celotni Evropi, Aziji in Ameriki. S svojo višino in močno olistanostjo zbuja pozornost na vsakem vrtu. Rad ima peščena ilovnata tla in sončno rastišče. Ne mara pognojenih tal. Če želimo, da bodo njegove korenine obilne, ga moramo pridno zalivati. Korenike izkopavamo pri dvoletnih ali triletnih rastlinah. Najpomembnejša učinkovina v njih je sladka škrobasta snov inulin, ki je jeseni prisoten v kar v 40 do 50 odstotkih. Učinkovine v koreninah so zraven inulina še eterična olja, alantolna kislina, smole, azulen, pektin, voski, grenčine.

Pri astmi, bronhitisu, gripi

Omanove korenine uporabljamo kot rahel prevretek za zdravljenje kožnih neprijetnosti, kot so na primer srbečica, garje, akne, in seveda tudi notranje, za pospeševanje presnove, ob slabosti v želodcu, zasluzenju črevesja, pri črevesnih vnetjih, zasluzenju dihalnih organov, bronhitisu in gripi. Kafra v omanu ugodno vpliva na zdravljenje pljučne jetike, pomaga pri kašlju in astmi.

Veliki oman zraste prek dva metra visoko.
Shutterstock

Korenine vsebujejo inulin, ki je lahko nadomestek za sladkor pri sladkorni bolezni. Poparek z vinom krepi delovanje srca. Korenine izkopavamo jeseni in jih pred sušenjem narežemo na koščke.

Na Kitajskem uporabljajo tudi omanove cvetove, priporočajo jih pri astmi, bronhitisu, za preprečevanje dviganja želodčne kisline in bruhanja. Čaj iz cvetov pijemo pri slabosti in bruhanju ter pri kašlju z veliko sluzi.

Odkrili so, da ima veliki oman blago protimikrobno delovanje, spodbuja prebavo in živčni sistem.

Njegov značaj je grenak, nekoliko sladek, topel in suh. Krepi in spodbuja izkašljevanje, znojenje, deluje proti mikrobom, zajedavcem in glivicam, spodbuja prebavo.

Moč črpa iz razvejene korenine.
Profimedia

Omanov čaj

Žličko narezane korenine za minuto prevremo v 2,5 decilitra vode in po desetih minutah precedimo. Pijemo ga pri astmi, bronhitisu in vnetju dihal, ob slabokrvnosti, za splošno krepitev ob dolgotrajnem obolenju dihal. Deluje kot spodbujevalec prebave in jeter. Je izvrstno krepčilo pri oslabelosti.

Tinktura

Dvesto gramov korenine omana prelijemo z 800 grami 50-odstotnega žganja. Tri tedne občasno pretresamo in nato precedimo. Hranimo na temnem in uporabimo ob obolenjih dihal in splošni oslabelosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta