Modna analiza oskarjev: Vzponi in padci največje filmske noči

Denis Živčec Denis Živčec
19.03.2023 01:00

Veliko modnih presežkov smo videli na podelitvi ameriških filmskih nagrad, a nekateri estradniki so pri modnem preboju pošteno zašli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grozna zmeda. Elizabeth Banks v najbolj kritizirani obleki na letošnji podelitvi oskarjev
Epa

Oskarje so podelili, čas je za modno analizo udeležencev. Prva ugotovitev je, da je najbolj nepričakovano modno presenečenje letošnje rdeče preproge na tej prireditvi bila kar ... preproga sama. Rdeče barve namreč pred hollywoodskim teatrom Dolby ni bilo na spregled. Šotor, pod katerim so se zvezdniški gostje nastavljali fotografskim objektivom, je bil v duhu oranžne, tla pa je prekrivala preproga, ki so jo nekateri opisali kot "barvo ostrig". Šampanjska s slonokoščenimi in sivimi podtoni.

Nekaterim je bilo všeč, kako je odtenek šampanjca dopolnjeval in poudarjal obleke gostov, drugim se je zdelo, da hodijo po pisarniškem hodniku. A bolj kot preprogo smo opazovali zvezdnike, ki so se za najbolj bleščečo noč v estradnem letu posebno skrbno uredili. Nekaj oskarjevskih trendov leta 2023 je bilo mogoče opaziti že na prvi pogled.

Teksturirani črni smokingi

Jay Ellis iz filma Top Gun: Maverick je prišel v gledališče Dolby v izvirnem Fendijevem smokingu z bleščečimi perlicami na suknjiču, medtem ko je Harvey Guillen (Obuti maček: Zadnja želja) poglede kradel v dramatičnem, a elegantnem črnem smokingu iz žakarda, s širokimi hlačami in suknjičem z dolgo vlečko.

Dramatični Harvey Guillen je stavil na slog, večji od življenja.
Epa

Oblikovalec Christian Siriano je voditeljem oddaje E! na rdeči preprogi pojasnil, da je bil njegov cilj vključiti glamur starega Hollywooda v Guillenov videz: "To moško-žensko igro imam rad pri svojem delu," je dejal Siriano. Guillen je svojo opravo povezal s še enim starinskim pridihom - valovito pričesko.

Preprosti in lepi pasteli

Nominiranka za najboljšo stransko žensko vlogo Hong Chau (Kit) je prišla na podelitev v unikatni roza Pradini obleki s črno pernato vlečko in majhnim mandarinskim ovratnikom. "Majhen poklon mojim koreninam," je dejala Chau.

Druga nominiranka za najboljšo stransko žensko vlogo Stephanie Hsu (Vse povsod naenkrat) in Kerry Condon (The Banshees of Inisherin) sta nosili pastelno roza Valentinovo oziroma bledo rumeno Versacejevo kreacijo, medtem ko je Halle Bailey (zvezda prihajajočega filma Mala morska deklica) oblekla akvamarinasto kreacijo s podpisom Dolce & Gabbana.

Halle Bailey, prihajajoča mala morska deklica v nežnem pastelu morske pene.  
Eric Gaillard

Vrnitev metuljčka

Potem ko smo v zadnjih letih opazili manko tradicionalnih moških metuljčkov, se je letos ta šarmantni modni dodatek vrnil. Nominiranec za najboljšo glavno moško vlogo Brendan Fraser (Kit) je svoj črni smoking Giorgia Armanija kombiniral z njim. Tudi Ellis se je odločil za metuljček. Harry Shum Jr. (Vse povsod naenkrat) je izbral osupljiv smoking znamke Adeam, dolg bel suknjič z mornarsko modro obrobo v kombinaciji z mornarsko modrimi hlačami in mornarsko modrim svilenim obi pasom. "Vzhod sreča zahod," je dejal. Shumov igralski kolega James Hong je nosil metuljček z duhovitim detajlom: značilnimi migetajočimi očmi iz filma.

Elegantni Harry Shum Jr. je s svežim moškim slogom več kot navdušil.
Reuters

Obleke v slogu disko krogle

Eva Longoria je svojo obleko, kreacijo Zuhairja Murada, okrašeno z biseri in dragulji in bogatimi detajli nad izrazitim sprednjim razporkom, označila za disko kroglo. Za bleščeč, kovinski, geometrijski videz se je odločilo še nekaj gostij podelitve oskarjev. Sigourney Weaver (Avatar: Pot vode) je nosila koničaste uhane in bleščečo zlato obleko znamke Givenchy z dolgimi rokavi in živalskim potiskom, ki se je lesketal kot ribje luske. Oskarjevka Ariana DeBose (Zgodba z zahodne strani) je oblekla belo kreacijo Atelierja Versace z globokim izrezom, ostrimi rameni in zrcalno odsevajočimi perlami v geometrijskih vzorcih.

Disko krogla. Eva Longoria je nekatere spomnila na slog Kim Kardashian.
Reuters

Volančki in naborki

Romantične in kraljevske, pretirane in zraka polne silhuete so letos množično navdihovale modne oblikovalce, ki so oblekli zvezdnike. Angela Bassett (nominirana za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Črni panter: Wakanda za vedno) je nosila kraljevsko vijolično kreacijo Jeremyja Scotta za Moschino z napihnjenimi rokavi, Fan Bingbing in Cara Delevingne sta se prav tako odločili zanje. Prva je žarela v zeleno-srebrni kreaciji Tony Ward Couture s silhueto metuljevih kril, druga pa v globoko škrlatni mojstrovini Elieja Saaba z visokim razporkom in veliko pentljo na rami.

Obleko Florence Pugh so kritiki razcefrali. Kolesarske hlače na podelitvi oskarjev?
Reuters

Allison Williams je nosila naborkov polno obleko Giambattiste Vallija. Florence Pugh, ki je mladostno energijo spremenila v veličasten stil, je oblekla sivo Valentinovo kreacijo, ki se je spredaj odpirala in razkrivala skromne črne kratke hlače. Stvar okusa.

Cvetlične aplikacije

Nicole Kidman je nosila bleščičasto črno obleko Armani Prive z enim rokavom in bleščečo rožo na ramenu, medtem ko je Halle Berry izbrala belo obleko z visokim razporkom, izrezom na stezniku, cvetličnim vencem okoli vratu in vrtnicami na bokih. Manekenka Winnie Harlow je povedala, da želi poustvariti glamur iz začetka 21. stoletja. Oblekla je zelo športno Armanijevo kreacijo iz leta 2005 v nežno rumeni barvi s črno rozeto z bleščicami in zadrgo, ki se vije na eni strani.

Nicole Kidman s staromodnimi cvetovi ni navdušila modnih kritikov.
Epa

Tudi Paul Mescal se je v Guccijevem kompletu, sestavljenem iz dolgega belega suknjiča z dvojnim zapenjanjem in razširjenih črnih hlač, podal v akcijo s sijočo rdečo rožico na reverju.

Končno oranžna

Oranžna je nenavadna barva za podelitev oskarjev in morda ji je tokrat pot odprla prav sprememba barve preproge. Janelle Monáe in Sandra Oh sta zagrabili priložnost in presenetili v sijoči oziroma mat različici te barve. Janelle ​Monae je nosila dvodelni komplet Vere Wang, sestavljen iz črnega zgornjega dela, nedrčka brez naramnic in svetlega citrusnega krila z asimetričnim pasom, medtem ko je Sandra Oh izbrala drapirano obleko bučne barve s pasom Giambattiste Vallija.

Preproste pričeske

Jessica Chastain, Ana de Armas, Nicole Kidman in Kerry Condon se niso odločile za spete pričeske, temveč za naravno spuščene, sijoče lase, ki so jim padali čez ramena. Njihov oskarjevski dan je tako zaradi nezapletanja s frizerskimi podvigi bil morda nekoliko manj stresen.

Vse belo

Bela barva od glave do pet je vedno močno modno stališče. Tak slog je lahko angelski, čist, morda celo poročni. Nekatere sicer spomni na obisk pri zobozdravniku ali na Galadriel iz Gospodarja prstanov. Kar nekaj beline smo videli minulo nedeljo ponoči. Mindy Kaling je nosila strukturirano obleko z naramnicami in trakci, ki so ustvarjali iluzijo steznika, in dolgimi rokavi na zvonec. Kreacija je delo slavne oblikovalke poročnih oblek Vere Wang, medtem ko se je Emily Blunt odločila za Valentinovo obleko s čistimi linijami in spuščenimi rameni. Rooney Mara je obudila duh starodavnih porok v obleki znamke Aleksander McQueen. Michelle Yeoh, ki je zaokrožila svojo modno turnejo po zelo uspešni sezoni nagrad, je nosila obleko Dior Couture s pernatimi naborki in srčkastim izrezom ter prosojno mrežo nad njim. "Sem v oblaku," je povedala. In dodala: "V oblaku sreče."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta