Muškatni orešček velja za univerzalno zdravilo

Patricija Šenekar
01.12.2019 04:59

Jedi, začinjene z muškatnim oreščkom in cvetom, so lažje prebavljive in tudi bolj zdrave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wikipedia

Z otočja Maluku v Indoneziji so pomorščaki srednjega veka v Evropo prinesli muškatni orešček in kmalu so ga ljudje začeli visoko ceniti, v šatuljicah s strgali so ga nosili celo s seboj. Na zimzelenem drevesu muškatovcu (Myristica fragrans L.) rastoč plod vsebuje seme - muškatni orešček, ki je obdan z oranžnordečo mrežasto mesnato lupino, pravimo ji muškatni cvet. Uporabljali so ga kot krepčilo, držal pa se ga je sloves univerzalnega zdravila. Včasih so spoznali tudi njegove delirične lastnosti, ki so se pojavile pri ljudeh, ki so ga uživali preveč. Opisovali so ga kot začimbo, ki povzroči glavobol in ima hipnotično moč. Danes vemo, da več kot sedemgramski odmerki povzročajo krče, trzavico in neenakomerno bitje srca, zato ga uporabljamo v manjših količinah, pri nas najpogosteje kot začimbo.
Orešček in muškatni cvet sta začimbi različnega okusa, pa vendar neločljivo povezani. Okus muškatnega oreščka je rahlo pekoč, muškatni cvet pa ima prefinjen poprast okus s slajšim cimetovim pridihom. Kot začimbi ju lahko uporabljamo tako v slanih kot sladkih jedeh.

Natalija Jurše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta