Na delu hrvaška podružnica pink panterjev

Zora Štok Zora Štok
25.11.2018 05:28

Prijeli štiri moške, ki jih sumijo, da so iz Doževe palače v Benet kah neopazno odnesli izjemno dragoceni nakit iz zbirke katarske dinastije Al Tani. Rop povezujejo z razvpito skupino ar istokratskih lopovov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rifata Hadžiahmetovića, enega redkih pripadnikov skupine Pink Panter, ki so jih policisti prijeli, je Španija leta 2010 izročila Japonski zaradi ropa draguljarne leta 2007.
Afp

Hrvaška policija je v začetku novembra prijela štiri moške, stare 60, 48 (dva) in 43 let, vsi so državljani Hrvaške, osumljenih kraje dragocenega nakita v vrednosti več milijonov evrov. Tatvine nakita in ropi draguljarn sicer na svetovni kriminalni sceni niso nič posebnega, toda četverica je v sodelovanju s 54-letnim državljanom Srbije osumljena tatvine dragocenosti, ki jih ne vidimo prav pogosto. Gre za nakit iz zasebne zbirke katarske dinastije Al Tani. Izvira večinoma iz 16. stoletja, tatovi so ga neopazno odnesli iz Doževe palače v Benetkah, ko je bil na ogled javnosti v okviru razstave Zakladi mogulov in maharadž, posvečeni indijskemu zlatarstvu. Iz vitrine sta izginila par uhanov in dragocena broška, po oceni policije vredna več milijonov evrov. Uhani so iz platine in diamantov, broška pa iz platine in rubinov.

Uhani iz platine in diamantov iz zasebne zbirke katarske dinastije Al Tani, ukradeni z razstave Zakladi mogulov in maharadž v Doževi palači v Benetkah
Polizia Di Stato

Kradli tudi v Švici

Ker je bila tatvina izvedena tako rekoč filmsko, so storilce takoj povezali s skupino roparjev dragocenosti, znano pod imenom Pink Panter. Policija namreč meni, da sta bila tatova del večje združbe, saj so uspešno reprogramirali varnostni sistem v Doževi palači oziroma v prostorih, v katerih je bila razstava. Potem so spretno izpeljali še tatvino in neopazno zapustili palačo.
Kljub temu pa se je intenzivna policijska preiskava obrestovala. Nekaj mesecev je bilo potrebnih, da je italijanska policija identificirala osumljence, potem pa je bilo večmesečno sodelovanje s hrvaškimi organi pregona, še posebej z zagrebško in istrsko policijsko upravo, sklenjeno najprej s prijetjem četverice hrvaških državljanov in kasneje še z aretacijo petega osumljenca. Zoper četverico Hrvatov v Benetkah že poteka postopek, na Hrvaškem so jo prijeli na podlagi evropskega pripornega naloga, je poročal Jutarnji list. Domnevno sodelovanje s skupino Pink Panter je med štirimi primeri, ki jih povezujejo z večjimi krajami draguljev po različnih evropskih državah prav v okviru omenjene združbe. Mednarodno tiralico je za njim razpisala tudi Švica, saj je Pink Panter osumljen kraje nakita, vrednega osem milijonov švicarskih frankov, med razstavo Baselworld 2011 v Baslu.

Prepletene kriminalne povezave

Švica pa je tudi država, v kateri je bil letos obsojen še en član razvpitih pink panterjev. Ivan Androvac, 37-letni ropar, je bil namreč avgusta letos obsojen na 14 let zapora zaradi ropov več zlatarn v Švici. Po enem od ropov, marca 2016 je izpeljal zadnjega, je nameraval pobegniti v Avstrijo, a so ga prijeli, tik preden je prestopil mejo med državama. Na sojenju je krivdo priznal in obžaloval dejanja, a sodišča to ni ganilo in so mu prisodili omenjeno kazen. Sicer pa je Androvac, ki je veljal za enega od vodij združbe roparjev draguljarn in zlatarn, v Švico iz Srbije pobegnil julija 2015, dan pred aretacijo njegove žene Maje, obtožene sodelovanja pri poskusu umora srbskega poslovneža Milana Beka (njen DNK so našli na enem izmed tulcev, izstreljenih v Beka). V Švici se Androvac niti kaj prida skrival, ponočeval je po raznih klubih v Zürichu in se družil s starletami ter se prav malo brigal, kdo bo skrbel za otroke, ki jih je imel z Majo, medtem ko je bila ona v priporu. Pri preiskavi umora Beka so policisti posumili, da se v ozadju skriva prav Ivan Androvac, ki naj bi z Bekom obračunal, ker naj bi bil ta dolgoval 35 tisoč evrov Filipu Koraću. Maja Androvac je bila na sojenju oproščena krivde, za krivega so spoznali Aleksandra Zdravkovića, ki je z Ivanom Androvcem prav tako sodeloval pri ropih zlatarn v Avstriji in na Češkem.

Pink panterji so v nakupovalnem središču sredi Dubaja v dveh minutah izpraznili draguljarno, do vrat so se pripeljali kar z avtom.
Highsnobiety

Oropali so tudi Kim Kardashian

Skupina Pink Panter slovi predvsem po svoji predrznosti in hitrosti, njihovo pravilo je tudi, da med ropi naj ne bi streljali, sploh pa ne koga umorili. V veliki večini ropov je tudi bilo tako, je pa bilo tudi nekaj ponesrečenih, v Avstriji na primer je bil ustreljen uslužbenec ene izmed zlatarn, ki je stekel za enim od roparjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta