Najvišje smučišče v BIH poleti: Za vsakega svojega gosta zasadijo sadiko drevesa na Bjelašnici ali Igmanu

Damijana Žišt
07.07.2024 06:00

Na Bjelašnici se poleg zimskega turizma zadnja leta zelo razvija tudi poletni turizem, destinacija pa se nahaja le 25 minut od letališča v Sarajevu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adnan Selmanagić, solastnik in investitor v gorski butični hotel Nomad na Bjelašnici se s sodelavci zelo trudi, da bi hotel in Bjelašnico tudi poleti obiskovali gostje, zato veliko delajo na razvoju poletnega turizma. 
Nedžad Spahalić

Ljubitelji smučanja, se še spomnite, da je pred štiridesetimi leti, natančneje 14. februarja 1984 na XIV. zimskih olimpijskih igrah v takrat domačem Sarajevu v skupni državi Jugoslaviji,  ko so se na okoliških gorah Bjelašnica, Jahorina, Igman in Trebević merili najboljši alpski smučarji tistega časa, dosegel drugo mesto v veleslalomu naš, slovenski Jure Franko? Po prvem teku je bil še ne 22-letni Franko na četrtem mestu, v drugem teku pa je dosegel drugi najboljši čas, najboljši je bil Švicar Max Julen. Njegova srebrna medalja je bila prva slovenska in jugoslovanska na zimskih olimpijskih igrah. Jure je po medalji seveda postal priljubljen tako v Sarajevu (kjer se je razširil rek Volimo Jureka više nego bureka - Jureta imamo raje kot burek) kot drugod po nekdanji Jugoslaviji. Še danes ga mnogi prepoznajo in mu stisnejo roko, ko se sprehaja po Sarajevu ali okolici. Progo, kjer je Franko prismučal srebrno medaljo, so letos na Bjelašnici poimenovali po njemu. Slovesnosti  je potekala v Hotelu Nomad v osrčju Bjelašnice.  "To je bil res lep dogodek in zelo smo bili veseli, da smo v našem hotelu gostili tako imenitne goste kot so nekoč vrhunski slovenski smučarji, Jure Franko, Bojan Križaj in Mateja Svet.  

Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984, kjer so na zmagovalnih stopničkah stali prvi Max Julen, drugi Jure Franko in tretji Andreas Wenzel.   
Danilo Cvetnic

Za nas so olimpijske igre še vedno v naših srcih in spominu, zato si zelo prizadevamo, da bi športni duh tistega davnega časa, ko je na planinah Bjelašnice, torej tukaj pred nami, potekalo tekmovanje v spustu, slalomu in veleslalomu v moškem tekmovanju, znova zaživel, " mi je v Hotelu Nomad v Bosni in Hercegovini (BiH)  povedal generalni direktor hotela Mesud Ljuhar. Prelep štirizvezdični hotel v osrčju narave, ki se ponaša z izjemnim ambientom, zelo prijaznim osebjem, odlično hrano ter zelo dobrim wellnessom in spajem, se nahaja na Bjelašnici, ki spada v dinarski gorski sistem in je visoka 2067 metrov. Hotel Nomad, ki se ponaša s sloganom Narava v dobri družbi, se nahaja na 1460 metrih nadmorske višine.

V hotelu Nomad, od koder lahko smučarji iz hotela pridejo naravnost na smučarsko progo, se ponašajo z izjemnim ambientom, zelo prijaznim in strokovnim osebjem, odlično hrano, z zelo lepimi sobami in wellnessom ter bazenom, ker je to hotel z dušo, v osrčju narave. 
Nedžad Spahalić

Letne smučarske proge 

V nekoč olimpijski vasici Babin Do od koder na vrh smučišč vozi nova šestsedežnica se še vedno nahajajo znaki olimpijskih iger, lastniki hotelov, še posebej Hotela Nomad, ki je odprt vso leto odprt od decembra 2022 pa si zelo prizadevajo, da bi ta del Bjelašnice zaživel tudi poleti. Bjelašnica, ki je najvišje smučišče v BiH, z najboljšimi in najbolj zahtevnimi progami,  je namreč tudi poleti pravi zaklad aktivnosti na prostem. Gostje lahko uživajo v pohodništvu, kolesarjenju, vožnji s štirikolesniki in mnogih drugih avanturah. Strokovno vodeni izleti omogočajo raziskovanje skritih lepot planine, ljubitelji adrenalina pa lahko izkusijo paragliding in zip-line. Da bi doživeli vsaj delček te naravne lepote smo Bjelašnico in Hotel Nomad slovenski, hrvaški in srbski novinarji, blogerji in influencerji v organizaciji zagrebške agencije Blueprint smart in ljubljanske Idealia obiskali konec junija. "Zime pri nas so običajno dolge in snežene, po belem vrhu, kjer sneg vztraja tudi dolgo v poletje, pa je gora dobila svoje ime, Bjelašnica. Vendar letos nismo imeli dolge zimske sezone, saj je sneg skopnel že v sredini februarja, zato delamo umetna jezera v okolici smučarskih prog, da bomo lahko proge tudi umetno zasneževali. Za zdaj imamo osem smučarskih prog v dolžini 14 kilometrov, vendar se širimo, delamo naprej. Naš cilj je, da se povežemo z Igmanom, tako v zimskih in poletnih aktivnostih, ki jih Bjelašnica s čistim zrakom in neokrnjeno naravo omogoča v izobilju, " pravi Emina Vranič, projektni vodja Komunalnega javnega podjetja ZOI ’84, ki je pravni naslednik Organizacijskega komiteja 14. Zimskih Olimpijskih iger v Sarajevu 1984.

"Naš cilj je, da se povežemo z Igmanom, tako v zimskih in poletnih aktivnostih, ki jih Bjelašnica s čistim zrakom in neokrnjeno naravo omogoča v izobilju, " pravi Emina Vranič, projektni vodja KJP ZOI '84.
Damijana Žišt

Upravljajo s smučarskim kompleksom Zetra in Ski centrom Bjelašnica in Igman. Vranič, ki je bila nekoč tudi sama aktivna smučarka in je odrasla na Bjelašnici pravi, da na Bjelašnici in Igmanu širijo smučarske in kolesarske proge, ki jih gostje že zdaj lahko obiščejo sami ali z vodiči, veliko je možnosti za sprehode in druge aktivnosti v neokrnjeni naravi. Pod hotelom Nomad pa bo do konca julija zaključena izgradnja dveh letnih smučarskih prog, za smuko na posebni smučarski plastični podlagi. Na njej bodo poleti učili smučanja začetnike, s tako redko ponudbo pa izstopajo med številnimi gorskimi hoteli v Evropi. Večino projektov na Bjelašnici financira Kanton Sarajevo, nekaj pa tudi Evropska komisija, med drugim gradnjo Olimpijskega centra na samem vrhu Bjelašnice. 

Odličen hotel z mednarodnimi priznanji 

Hotel Nomad  je v lasti domače družbe Birotim, ki je del družbe R&S, ki je v izgradnjo hotela z vsemi objekti in pripadajočimi 60 apartmaji vložila 12,5 milijona evrov. Adnan Selmanagić, solastnik in investitor v gorski butični hotel Nomad pravi, da je hotel zaradi svoje impresivne arhitekture spojen v okolje ter prilagojen tako za poletno kot zimsko bivanje gostov. V hotelu Nomad so se  odločili tudi sami prispevati k ohranjanju narave, v kateri se nahajajo, za kar so prejeli tudi mednarodno priznani certifikat UNESCO „Unesco travel pledge“. Namreč za vsakega gosta, ki je bival v njihovem hotelu, zasadijo po eno sadiko drevesa na območju planin Bjelašnica ali Igman. Hotel poleg odlične hrane, bosanske kuhinje in tudi drugih, svojim gostom nudi tudi odlično vino kot sta hercegovska Blatina ali Žilavka. Oboje smo ob obisku hotela seveda tudi poskusili in se prepričali v njihovo odličnost. Svoja vina nam je na degustaciji predstavil priznani vinar Andija Vasi iz Međugorja, ki se ponaša tudi s številnimi nagradami za svoja vina doma in v tujini. Hotel Nomad, ki se zelo posveča svojim gostom z izjemno prijaznima Selmanagićem, Ljuharjem in ostalim osebjem, se je samo v letu in pol poslovanja s tako ponudbo, individualnim in fleksibilnim pristopom do gostov in njihovih želja uvrstil med deset najboljših hotelov v regiji za MICE (kongrese in druga poslovna srečanja), za kar je prejel tudi priznanje. Generalni direktor hotela Mesud Ljuhar še pravi, da so njihovi gostje iz ožje regije, tudi Slovenije, prihajajo pa tudi z Bližnjega vzhoda,  ZDA, Nove Zelandije... Njihovi gostje lahko poleti uživajo na gorski klimi s poletno temperaturo okoli 22 stopinj Celzija, bivanje v res odličnem hotelu pa vas bo stalo bistveno manj kot na primer na jadranski obali ali v gorah v Sloveniji, Italiji ali Avstriji. Trenutno se v hotelu  ponašajo z daleč najugodnejšim razmerjem med ceno in kakovostjo v BiH, pa tudi širše, predvsem v primerjavi s Hrvaško, Slovenijo in državami zahodne Evrope. Poleti se v hotelu Nomad, odvisno od zasedenosti, cena nočitve za dve osebi z zajtrkom giblje okoli sto evrov na sobo. Hotel je vedno bolj iskan, tako za zimske kot poletne družinske in skupinske počitnice, pri čemer ni zanemarljiva bližina Sarajeva. Hotel se namreč nahaja le 25 minut vožnje z avtomobilom od mednarodnega letališča v Sarajevu. Nedaleč so tudi mesto Konjic, ki je zelo lepo in se v njem nahaja tudi Titov bunker (sama sem mesto in bunker obiskala lani, oboje zelo priporočam), Bosanske piramide Sonca pri Visokem, Mostar in drugi bližnji kraji, polni zgodovinskih zanimivosti, ki so vplivale tudi na evropsko zgodovino.

Nekdanji vrhunski smučarski as Jure Franko, ki je na olimpijskih igrah v Sarajevu 1984 prismučal srebrno medaljo v veleslalomu je od generalnega direktorja Hotela Nomad Mesuda Ljuharja prejel priznanje ob poimenovanju proge, kjer je bil drugi po njegovem imenu.
Hotel Nomad

Pravilno pitje bosanske kave

Naši gostitelji iz Hotela Nomad pa so nas s terenskimi vozili peljali tudi po prelepi planini Bjalašnici, kjer smo videli neokrnjeno naravo in črede ovc ali krav, ki jih pasejo pastirji in njihovi psi. Po planini teče cesta, delno alsfaltirana, ali pa makadamska, na njih smo srečevali kolesarje in motoriste, tudi slovenske. Ob cesti, ki nas je vodila do nomadske vasice Lukmir so redke hišice, kjer čez poletje živijo pastirji oziroma lastniki ovc. Ali  pa so v njih samo tisti moderni nomadi, ki živijo in delajo v okoliških mesti, čez vikende ali dopuste pa pridejo v gorski raj, kjer imajo tudi svoje vrtove. V Lukmirju nas je domačinka Eleza Rahović poučila kako se pravilno pije bosanska kava (vanjo se namaka košček sladkorja, ki ga potem damo v usta in čezenj spijemo kavo) in nam povedala, da v vasi stalno živi le okoli dvajset domačinov, "mladi, ki študirajo ali delajo v mestih, se vračajo ob vikendih ali počitnicah, dopustih". Gre v bistvu za majhno etno vas, ki šteje le nekaj hiš okoli katerih se pasejo ovce, prijazni domačini, ki so tržno usmerjeni, pa gostom nudijo prenočišča, domačo hrano in domače izdelke iz ovčje volne (nogavice, kape, šale), naravne čaje, med in drugo. 

V nomadski vasici Lukmir nas je domačinka Eleza Rahović poučila kako se pravilno pije bosanska kava.
Damijana Žišt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta