Nekoliko drugačne blazine, priljubljene med vrtičkarji

Matic Sever Matic Sever
12.04.2020 02:12

Idealno mesto za mahovni kamnokreč je polsenčno, zadovoljivo pa se rastline obnesejo tudi na soncu in v senci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izbiramo lahko med belimi, zelenkastimi, rožnatimi in rdečimi sortami.
Matic Sever

Pri nas so med najbolj priljubljenimi okrasnimi pomladnimi trajnicami raznorazne blazinasto rastoče vrste. V precej širokem naboru malce bolj zahtevno vrtnarsko oko išče tisto najboljše, kakšno barvno posebnost, posebnost glede dolžina cvetenja, posebno lepo listje ... Ena od dobrih izbir je vsekakor mahovni kamnokreč​.
Mahovni kamnokreči se v prodaji pojavljajo pod imenom Saxifraga x arendsii, a ker gre za kompleksne križance, ki so nastali iz vrst, kot so S. hypnoides, S. moschata, S. rosacea in S. exarata, "x arendsii" opuščamo in pišemo zgolj ime sorte (namesto Saxifraga x arendsii 'Peter Pan' torej zgolj Saxifraga 'Peter Pan'). V to skupino je poleg omenjenih križancev vključenih tudi nekaj vrst, ki le redko zaidejo v ponudbo vrtnarij in vrtnih centrov.

Rastišče

Najraje imajo rahlo alkalna tla, izkušnje kažejo, da povsem dobro uspevajo tudi na nevtralnih in celo malce kislih tleh. Glede vode so najlepši v stalno vlažnih in odcednih tleh, prenesejo tudi krajša sušna obdobja, problematična pa je prevelika moča, saj jim še posebno v hladnem delu leta rad zgnije koreninski vrat.

Navadno so rastine že v prodaji zelo lepe in jih vsaj na začetku lahko uporabimo tudi za namizni okras namesto lončnice.
Matic Sever
Cvet od blizu
Pixabay

Razmnoževanje

Večina križancev in tudi nekaj vrst je precej lahkih za vzgojo iz semena; posejemo jih na dobro prepusten substrat v manjših lončkih, ki jih namočimo v vodo, da se substrat napije od spodaj. Lončke lahko pokrijemo s PVC-vrečko, da preprečimo preveliko izhlapevanje in izsuševanje zgornje plasti. Semen ne smemo pokrivati s peskom ali čim drugim, ker za kalitev potrebujejo svetlobo. Čez kakšen mesec bi moralo vzkliti že kar nekaj rastlinic, ki jih počasi lahko prepikiramo drugam.

Sortna serija touran ima velike cvetove in zelo dolgo cveti, tudi do tri mesece.
Matic Sever

Zasaditve

Ker gre za nizke blazinaste trajnice, se krasno podajo na skalnjake, še posebno na mesta, kjer so vsaj del dneva zasenčeni. Lahko jih uporabimo tudi kot kompaktno obrobo na gredicah ali pa v senčnih vrtovih, kjer bodo blazinice sicer manj kompaktne, a nas bodo vseeno precej bogato razveseljevale z v senci zelo zaželenimi barvitimi cvetovi. Čudovito se podajo tudi v senčne suhozide, kjer se preraščajo po špranjah in čez skale.
Prav lično delujejo v zasaditvah v cvetličnih posodah, le da jih je treba v teh večinoma vsako leto razsaditi. S tem opravilom lahko na vrtu počakamo nekoliko dlje, saj blazinice večinoma ostanejo lepe nekaj sezon, se pa kje dogodi, da že prvo leto sredica prične odmirati in rjaveti, zato se moramo v takih primerih razsajanja lotiti prej.

Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta