Nerazrešeni umori, ki še srbijo kriminaliste: Niti po 140 letih Jack Razparač ni razkrit

Zora Štok Zora Štok
22.12.2019 06:48

"Torzo morilec" je žrtvam odrezal glavo in njihova trupla povsem iznakazil. Sloviti detektiv Eliot Ness je dal zapreti na desetine klatežev, a nikoli ni izvedel, ali so ujeli pravega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umor Črne dalije, kot so klicali Elizabeth Short, je nerazrešen že od leta 1947.
FBI

​Kot kaže, bo avstralska policija po več kot 70 letih le zaključila preiskavo najstarejšega tamkajšnjega nerazrešenega umora. Nedavno so avstralske oblasti dovolile ekshumacijo trupla moškega, ki so ga mrtvega našli 21. decembra 1948 na plaži Sommerton Park blizu mesta Adelaide na vzhodni strani južne obale Avstralije. Pri moškem niso našli nobenih dokumentov, v skrivnem žepu na notranji strani njegove obleke pa so na listu papirja našli napisano le skrivnostno sporočilo, ki ga nikakor niso mogli razvozlati. Na listku je pisalo "taman shud", kar v perzijskem jeziku pomeni "končano, gotovo". Preiskava je kasneje pokazala, da je papir iztrgan iz redke zbirke perzijske poezije iz 12. stoletja. V knjigi, ki jo je policija našla med preiskavo in iz katere je bil iztrgan del lista, je bila odtisnjena tudi skrivnostna šifra, ki je nikdar niso razvozlali. A v isti knjigi so našli tudi telefonsko številko Avstralke Jessice Ellen Thompson, ki pa je policiji od začetka trdila, da človeka, ki so ga mrtvega našli na plaži, ni nikdar srečala. Po večdnevnem temeljitem izpraševanju so Thompsonovo črtali s seznama osumljenih.

Je bil ruski vohun?

Truplo neznanega moškega so našli džokeji, ki so tiste decembrske dni pred 71 leti na peščeni plaži trenirali za konjske dirke. Glava mrtvega neznanca je bila naslonjena na betonski zid, telo je ležalo na pesku. Razen skrivnostnega sporočila so pri njem našli na pol pokajeno cigareto, na pol prazno škatlo žvečilnih gumijev in glavnik. Obleka je bila videti zelo urejena, celo svečana, in nič na njem ni kazalo, da bi bila brezdomec ali alkoholik. Obdukcija je pokazala, da je star 40 do 45 let, da je bil v dobri fizični kondiciji in verjetno športnik. Ali da se je vsaj veliko ukvarjal s športom. Poskus identifikacije trupla s pomočjo zobne kartoteke se je izjalovil, saj ga ni bilo v evidenci nobenega zobozdravnika v Avstraliji.
Obdukcija je tudi pokazala, da moški ni umrl nasilne smrti, pač pa zaradi srčnega zastoja. A zaradi skrivnostnega sporočila in vseh drugih skrivnostnih okoliščin preiskovalci ne izključujejo možnosti, da je bil zastrupljen s substanco, ki v organizmu ne pušča sledi. Prav tako še niso ugotovili, kdo je le nekaj dni po smrti neznanca na železniški postaji v Adelaidu pustil kovček, s katerega je bila odstranjena nalepka, zaradi česar sklepajo, da je kovček, po katerem ni nikdar nihče povpraševal, pripadal prav mrtvemu neznancu.
Več let po smrti Jessice Ellen Thompson je njena hči Katie razkrila, da je njena mati tekoče govorila ruščino in da je zato večkrat posumila, da je bila mati ruska vohunka. Hči tudi trdi, da je mati poznala moškega, ki so ga bili našli na plaži, snaha pokojne Thompsonove pa je celo trdila, da je njen mož Robin, torej sin pokojne Thompsonove in Katein polbrat, zunajzakonski otrok Jessice Ellen in človeka, ki so ga našli na plaži. Prav zaradi tega je družina pokojne Thompsonove tudi zahtevala ekshumacijo trupla neznanca s plaže in zdaj to tudi dosegla. Ko bodo znani rezultati DNK-analize, bo verjetno znana tudi identiteta moškega, po nekaterih informacijah naj bi bil ruski vohun.

Je Zodiac povezan s Črno dalijo?

Po svetu pa je še veliko drugih nerazrešenih primerov oziroma umorov. Med najstarejšimi, od umora je minilo več kot 72 let, je smrt Američanke Elizabeth Short, bolj znane kot Črna dalija. Dekle iz zvezne države Massachusetts je, kot mnoge njene vrstnice, želela postati zvezdnica in se je napotila v Hollywood. Nazadnje so jo živo videli 9. januarja 1947 v večernih urah pred hotelom Baltimore v Los Angelesu. Njeno truplo je v parku Leimert našla ženska, ki se je tam sprehajala s psom. Truplo je bilo s kirurško natančnostjo prerezano na pol, s prsi in stegen je storilec odrezal dele tkiva, čez obraz je zevala ureznina od ušesa do ušesa, drobovje pa je bilo pod zadnjico. Morilec je truplo namestil tako, da so bile roke v komolcih upognjene, noge pa razkrečene. V bližini so našli tudi prazno vrečo cementa in v njej sledove krvi umorjene Shortove.

V parku Sommertone v avstralskem kraju Adelaide so leta 1948 našli mrtvega moškega, umor še ni povsem razrešen.
Youtube
Frank Dolezal, osumljen, da je prav on brutalni Torzo morilec, je še pred sojenjem umrl v zaporu.
Clevelandpolicemuseum.org
Annie Bella Wright je bila v Angliji pred sto leti umorjena v nikdar pojasnjenih okoliščinah.
Youtube
Jack Razparač je še vedno najskrivnostnejši množični morilec.

Osumljeni Frank Dolezal umrl v zaporu

Veliko starejši od omenjenih je v ZDA tudi primer tako imenovanega Torzo morilca. Dogajalo se je v tridesetih letih 20. stoletja v Clevelandu, in čeprav se je s primerom ukvarjal sloviti detektiv Eliot Ness, morilca nikdar niso prijeli oziroma niso dokazali krivde glavnemu osumljencu. Za tega je veljal potepuh Frank Dolezal, ki je živel med klateži v četrti Kingsbury's Runs. Trupla je morilec na prizorišču pustil z odrezano glavo in jih povsem iznakazil. Žrtve so bile večinoma iz omenjene četrti, zato je Ness izvedel racijo in dal zapreti na desetine klatežev. Po tej akciji umorov ni bilo več, glavni osumljenec prejšnjih umorov pa je postal Dolezal, znan po tem, da je trpinčil vse okoli sebe in bil vzkipljivega značaja. Na začetku preiskave je nekaj zločinov sicer priznal, a so bila njegova priznanja neprepričljiva. Še preden so preiskovalci opravili z njim, je v zaporu umrl v sumljivih okoliščinah.

Niti po 140 letih Razparač ni razkrit

Še vedno velja za enega najstarejših nerešenih primerov dogajanje v Londonu kmalu po letu 1880, ko je na sceno stopil morilec žensk, ki so ga zaradi načina, kako se je nad ženskami znašal, poimenovali Jack Razparač. Svojo zadnjo žrtev, Mary Kelly, je brutalno umoril 9. novembra 1888. Sistematično jo je rezal na kose, njegovo početje je trajalo več ur, so ugotovili preiskovalci.
Policija je preiskovala na ducate osumljencev, a zoper nobenega ni bilo dovolj dokazov, da bi ga lahko obtožili. Sklepali so sicer, da je morilec zdravnik z izjemnim poznavanjem anatomije, a jim to ni bilo v veliko pomoč. Do danes, že skorja 140 let po zadnjem umoru, ni znano, kdo v resnici je bil Jack Razparač.

Skrivnost zelenega kolesa

Letošnjega 5. julija je minilo natanko sto let od umora Angležinje Belle Wright, primer še vedno ni rešen. Wrightova je bila umorjena, ko se je v okolici Leicestra vozila s kolesom. Sprva so mislili, da je med vožnjo padla in se tako poškodovala, da je umrla, potem pa so naslednjega dne preiskovalci ugotovili, da ima v glavi strelno rano, našli so tudi naboj. Neki kmet se je spomnil, da jo je pred umorom videl voziti se skupaj z moškim, ki je vozil zeleno kolo. V bližnjem ribniku so kasneje našli dele tega kolesa, potem pa ugotovili, da je nekdo zbrisal serijsko številko kolesa. Kolo je bilo last Ronalda Lighta iz bližnjega Derbyja, vendar ga nikdar niso povezali z umorom.

Kdo je umoril služkinjo?

V Angliji imajo nerazrešen še starejši umor. Leta 1902 so v Suffolku našli mrtvo Rose Harsent, služkinjo, zabodena je bila do smrti. Sprva je policija domnevala, da je dekle naredilo samomor, saj je bila v šestem mesecu nosečnosti, a neporočena. Preiskava je pokazala, da je obstajala vez med umorjenim dekletom in tamkajšnjim duhovnikom Williamom Gardinerjem. Dvakrat so ga tudi aretirali in skušali obtožiti, a brez uspeha. Kasneje so sicer preiskovalci tudi ugibali, da bi bila lahko Harsentovo zaradi ljubosumja umorila Gardinerjeva žena, a te domneve tudi niso nikdar dokazali, tako da zaradi umora mlade služkinje ni bil obtožen nihče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta