Nova odkritja o rdečih pandah - ne ena, dve vrsti

Reuters
08.03.2020 02:05

Rdeči ali mačji pande niso v sorodu z velikimi pandami. Pravijo jim tudi živi fosili, saj so edini še živeči predstavniki družine sesalcev Ailuridae, njihovi najbližji sorodniki so podlasice, rakuni in skunki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simpatične živalce s košatim repom in rdečerjavim kožuhom, ki se prehranjujejo z bambusovimi vršički, prebivajo v azijskih gorskih gozdovih.
Reuters

Ogrožene rdeče pande niso ena živalska vrsta, ampak dve, kažejo najnovejše študije. Njihovo pravo ime je mačji pande (znanstveno ime Ailurus fulgens), so simpatične živalce s košatim repom in rdečerjavim kožuhom, ki se prehranjujejo z bambusovimi vršički in prebivajo v azijskih gorskih gozdovih. Veljajo za ogroženo živalsko vrsto. Toda najbolj obsežna genetska študija, ki so jo o teh sesalcih opravili doslej, je pokazala, da ne gre za eno živalsko vrsto, ampak za dve. Znanstveniki so sporočili, da so med analizo vzorcev DNK, odvzetih 65 živalim, pri treh genetskih označevalcih odkrili precejšnja odstopanja med obema vrstama, torej med kitajskimi in himalajskimi mačjimi pandami.

Dve vrsti mačjih pand se med seboj razlikujeta tudi po barvi in obliki lobanje.
Reuters

Kitajski in himalajski

Priznanje obstoja dveh ločenih živalskih vrst bi lahko bilo v pomoč pri snovanju ukrepov za ohranitev teh ljubkih malih sesalcev, katerih število v divjini se hitro zmanjšuje. Kitajski mačji pande po navedbah raziskovalcev živijo v glavnem na severu Mjanmara in tudi na jugovzhodu Tibeta, v kitajskih provincah Sečuan in Junan, himalajski pa v Nepalu, Indiji, Butanu in južnem Tibetu. Mednarodni izvedenci ocenjujejo, da trenutno v divjini živi še samo deset tisoč mačjih pand.

Kitajski in himalajski mačji pande so pripadniki dveh vrst.
Reuters
Križanje obeh vrst utegne škodovati genetskim prilagoditvam, ki so že nastale v njihovih naravnih habitatih.
Reuters

Živi fosili

Mačji pande, ki so malo večji od domačih mačk, imajo gost kožuh, kratek gobec in koničasta ušesa. Večji del življenja preživijo v drevesnih krošnjah, prehranjujejo se pretežno z bambusovimi vršički. Največjo nevarnost zanje pomenita krčenje in degradacija gozdov oziroma njihovih habitatov. Kljub temu da imajo mačji pande in veliki pande podobno ime, si niso v sorodu. Veliki pande so ena od osmih vrst medvedov, ki živijo na svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta