Novi film Šepet metulja v ospredje postavlja dečka z avtizmom, v njem zaigrala tudi Ana Praznik

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
03.09.2023 03:30

V filmu bo tudi veliko glasbe skupine Bepop, posebno glasbeno poslastico pa so za naslovno pesem pripravili fantje iz skupine Šank Rock.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šepet metulja
Matic Holobar

Jeseni 2023 na platna kinematografov prihaja težko pričakovani celovečerni mladinski film, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju Ustvarjalci filma  "Vloga za Emo"  predstavljajo najstniško romantično dramo  "Šepet metulja", ki v kinematografe prihaja  jeseni, premiera bo 12. oktobra v Cineplexxu Ljubljana Rudnik. 

Jan, 17-letni navdušenec mehatronike in najstnik avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. 

Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje. 

V filmu je osrednjo vlogo odigral Ali Ogrizek.  Njegova prisotnost na platnu ni igrana, temveč izvira iz njegove osebne izkušnje. Janovi uspehi pa niso zgolj rezultat njegovega lastnega truda, temveč so plod sodelovanja z drugimi pomembnimi liki, ki ga spremljajo na njegovi poti osebne rasti. Ključna oseba je čudovito upodobljena svetovalna delavka Zarja, ki ji Ana Praznik vdahne življenje. Ko Jan kljub neizprosnemu profesorju (Mitja Ritlop) dokaže, da zmore, njegov talent takoj prepozna in podpre direktor mednarodnega podjetja (Brane Završan), ki postane njegov poslovni angel.  

Ob Janu stojijo tudi njegova predana mama (Urška Majcen) in oče (Tarek Rashid), ravnateljica šole (Tina Gorenjak), številni sošolci /dijaki ŠCC Srednje šole za strojništvo in prijatelji, vsak s svojim edinstvenim prispevkom k sestavljanju mozaika njegovega življenja. Skozi interakcije in podporo vseh teh likov Jan odkriva svoje talente ter premaguje ovire, kar ustvarja izjemno čustveno in resnično filmsko izkušnjo. 

Septembra bo izšla tudi knjiga

Svoje občutke ob ustvarjanju filma je delil režiser in scenarist  Alen Pavšar: "Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispevajo v svetu. Z ustvarjalnostjo in empatijo najstniška romantična drama pripomore k razbijanju stereotipov ter spodbujanju inkluzije in sprejemanja. Zgodba glavnih junakov je dokaz, da vsak izmed lahko pripomore  k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njihove posebnosti."

Septembra (malo pred premiero filma Šepet Metulja) bo izšla tudi knjiga z istim naslovom, ki bo nek dodatek k filmu, saj gre za prvoosebno izpoved glavnega junaka in bo  dober pripomoček za šole, strokovnjake, ljudi z avtizmom ... V filmu bomo tako spremljali zgodbo, v  knjigi pa brali junakovo doživljanje. 

V filmu bo tudi veliko glasbe skupine Bepop, posebno glasbeno poslastico pa so za naslovno pesem pripravili fantje iz skupine Šank Rock, ki so skupaj z dekleti iz skupine Bepop ustvarili izjemno različico pesmi "Metulj", ki filmu prinaša edinstveno senzualnost in čustveno globino. Ta priredba v celoti zajame esenco filma, ustvarja vzdušje, polno čustev, ter dodaja posebno glasbeno dimenzijo. Skozi svojo izvirnost in izvedbeno moč, nova različica pesmi navdušuje in dopolnjuje doživetje filma na najlepši možni način.    

Vloga ji je pisana na kožo

Kot je v pogovoru za Večer povedala Ana Praznik, je to njena prva igralska izkušnja in "iskreno priznavam, da sem zelo vznemirjena. Vseeno je drugače stati pred objektivom, ko moras odigrati vlogo, kot pa ko snemamo oddajo. Je pa res, da mi je vloga zelo pisana na kožo in mi je to zagotovo olajšalo celotno izkušnjo". Na vlogo se je, pravi, pripravljala kakšna 2 meseca, intenzivno pa zadnje 3 tedne. "Brala sem scenarij in vadila, tudi pred ogledalom. Sicer pa mi je priprave zelo olajšal režiser filma, Alen Pavšar, ki je bil vedno na voljo za pogovor, debate in odprt za kakšne predloge." 

Kot srečo opiše dejstvo, da ji je bila vloga zelo pisana na kožo. Še preden sta Alen in Mateja Pavšar začela pisati scenarij, sta jo vprašala, če bi bila pripravljena zaigrati Zarjo. "Po tem, ko sta mi jo opisala, sem se takoj videla v tej vlogi, onadva pa sta scenarij pisala z mislijo, da bom to vlogo odigrala jaz. Tako da se je nekako vse poklopilo."

Sta si z Zarjo, ki jo igra v filmu, kaj podobni? "Ja, v nekih točkah zagotovo. Zarja je svetovalna delavka v šolskem centru Celje, ki se zavzema za slehernega dijaka. Še posebej pa za tiste, ki so zaradi kakšne posebne lastnosti stigmatizirani v družbi. Za njih in njihove pravice, pa se bori kot levinja, ki brani svoje mladiče. Tu je zagotovo neka povezava med mano in likom. Tudi mene kar poženejo krivice, neenakost, znašanje nad ranljivimi ... "

Film nosi pomembno sporočilo

Na vprašanje, katera vloga pred kamero ji je najljubša - voditeljska, pevska ali igralska - pa odgovori: "Ne morem izbirati med temi. V vseh vlogah se odlično počutim in hvaležna sem, da ne rabim izbirati, temveč da lahko združujem vse vloge."

Skupina Bepop je za film prispevala precej glasbe, Ana pa ob tem razkrije, da se v filmu pojavijo vse tri Bepopovke. Tudi Tinkara in Alenka imata manjši vlogi, na kar so zelo ponosne. "V filmu se pojavi pesem Brez kril, ki smo jo izdale lansko leto ob naši 20. obletnici. Pesem ima zelo lepo besesilo in krasno sporočilo in nam je bilo žal, da je bila lani malo spregledana. No, je pa zdaj dobila svoje poslanstvo. Pojavi se tudi pesem Dlan v dlan, ki smo jo izdale letos in govori o prijateljstvu. Poleg teh dveh pa smo sodelovale tudi pri novi preobleki legendarne pesmi Metulj skupine Šank rok. To je tudi naslovna pesem filma Šepet metulja," pove Ana Praznik. 

O sporočilu filma pa: "Film nosi pomembno sporočilo in odpira mnogo različnih aspektov na življenje mladine in tudi odraslih. Tukaj so relacije med avtističnim dijakom in njegovimi sošolci, pa med njim in učiteljem, ki ne sprejema njegove raznolikosti. Pa seveda odnosi med učitelji in starši, tudi med učitelji samimi. Se mi pa zdi, da je film nekakšen priročnik, kako delati oziroma bivati z avtisti. Želim si, da bi šole prepoznale pomembnost vsebine filma in peljale svoje učence, dijake v kino. Kajti poleg zabavnih vložkov, ima film res močno in pomembno sporočilo. Da si čisto vsak zasluži priložnost, da se dokaže in da moramo otrokom pomagati ter ustvariti okolje, da bodo lahko s samozavestjo zaprhutali s krili in odločno odleteli iz svojega kokona."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta