Odkrili južnokorejskega serijskega morilca, a prepozno

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
29.09.2019 06:04

Več kot 30 let po posilstvih in umorih je razkrita identiteta davitelja iz Hvaseonga ali južnokorejskega Zodiaca. Toda zaradi zastaranja kaznivih dejanja bo ostal za te zločine nekaznovan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iskani južnokorejski morilec

Med septembrom 1986 in aprilom 1991 je na ruralnem območju Hvaseong, južno od prestolnice Seul, neznanec v črni kapuci strašil, posilil in ubil najmanj deset žensk, starih od 14 do 71 let. Bil je strah in trepet daleč naokoli, v državi koga podobnega pred njim še niso imeli.
Glede na njegov način izvrševanje zločinov se ga je prijel vzdevek davitelj iz Hvaseonga. Policisti so v letih kasneje opravili številne preiskave, intervjuje, območje, kjer so bili storjeni zločini, je prečesalo rekordno število policistov, pod drobnogled so vzeli 21 tisoč posameznikov, z njimi primerjali osumljenčeve prstne odtise, za primer pa porabili skupno neverjetna dva milijona delovnih dni. A neuspešno.

Iskani že leta v zaporu

Davitelj iz Hvaseonga je svoje žrtve napadal ob deževnih večerih, pred vsakim napadom pa je nekdo, povsem verjetno on, saj policija ni verjela v naključja, na lokalnem radiu naročil isto glasbeno željo, kar je nasprotovalo eni bolj uveljavljenih teorij, da je deloval impulzivno in brez načrta. Ženske je poiskal v samotnih, zakotnih uličicah, jih zvezal, jim zamašil usta, jih posilil, potem pa zadavil, večino z njihovimi oblačili.

Joseph James DeAngelo, Golden State Killer. Odkrili so ga desetletja po zločinih.
Reuters

Umorov ne priznava

Letos pa se je preiskovalcem uspelo prebiti do konca preiskave, saj vedo, kdo je zločinec. Znova se je izkazala moderna tehnologija, strokovnjaki so s pomočjo najnovejše forenzične metode 33 let po prvem zločinu dobili osumljenca. Analiza DNK, majhen vzorec, ki so ga pridobili iz različnih dokazov, tudi iz spodnjega perila žrtev, je namreč pokazala, da je morilec danes 56-letni Lee Chun-jae.
Po navedbah vodje lokalne policije so njegov DNK našli pri najmanj treh žrtvah, s čimer je postal osrednji osumljenec v primeru. Policistom serijskega morilca ni bilo treba aretirati, saj je v zaporu že od leta 1994, ko je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi posilstva in umora svakinje. Prav zato, predvidevajo policisti, je število žrtev ostalo pri številki deset, če bi bil morilec na prostosti, bi bilo to zagotovo višje. Torej ni obveljala nobena od zgoraj omenjenih teorij. Morilca so imeli ves čas za zapahi, ne vedoč, da ima na vesti še več brutalnih zločinov.
Toda Lee Chun-jae, ki sicer vpletenost v umore zanika, za te zločine ne bo odgovarjal. V Južni Koreji namreč pregon osumljenca za umor zastara po 25 letih od zločina, zato mu v nobenem primeru ne bodo sodili, zaradi pomembnosti primera pa je policija vendarle shranila dokaze iz preiskave. "Družinam žrtev izrekam globoko sožalje, vsem skupaj pa se opravičujem, da nam primera ni uspelo rešiti tako dolgo. Po najboljših močeh se bomo skušali dokopati do resnice," je javnosti sporočil vodja lokalne policije Ban Ji Soo.
V drugi polovici 80-ih in v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja si je južnokorejski davitelj pridobil takšen sloves, da so po njem pred časom celo posneli film Spomini na umor. Gre za najzloglasnejšega in celo prvega serijskega morilca v moderni zgodovini Južne Koreje, nekateri so njegove zločine primerjali s še slavnejšim ameriškim Zodiacom, zato je v nekaterih medijih postal znan tudi pod nadimkom južnokorejski Zodiac.

Skica Zodiaca. Kdo je, ne ve nihče. Za zdaj

Upanje je moderna tehnologija

Zloglasni serijski morilec z vzdevkom Zodiac je v poznih 60-ih letih ustrahoval severno Kalifornijo. Lov na tega razvpitega in skrivnostnega morilca traja že več kot pol stoletja. Zodiac je po omenjenem delu ZDA moril od decembra 1968, zadnjo uradno žrtev pa je ubil oktobra 1969. Kljub prizadevanjem preiskovalcev in bližnjemu srečanju s policijo ga nikoli niso ujeli in danes ostaja eden najbolj poznanih serijskih morilcev, čigar identiteta ostaja skrivnost. Zagotovo je napadel sedem žrtev, od teh jih je pet umrlo, dve pa sta preživeli.
Morilec si je vzdevek Zodiac v pismih, ki jih je pisal medijem in kalifornijski policiji, nadel sam. Podpisoval pa se je tudi s krogom, v katerem se križata horizontalna in vertikalna črta, kar je skoraj identično kot simbol, ki ga uporablja znamka ur Zodiac, ki je bila ustanovljena leta 1882.
A preiskovalci tudi po 50 letih niso izgubili upanja, da bodo končno izvedeli, kdo je morilec Zodiac. V laboratorije so poslali dokaze, iz katerih bi bilo mogoče pridobiti genski profil neznanega morilca. Nato pa naj bi ga z najnovejšo DNK-analizo skušali identificirati, kot jim je to uspelo lani v lovu na serijskega morilca, poznanega pod imenom Golden State Killer (morilec iz zlate države). Ta je med letoma 1974 in 1986 v Kaliforniji zakrivil najmanj 13 umorov, 50 posilstev in več kot stotino vlomov. Vse do lani je to, kdo je morilec, bila skrivnost, nato pa so aprila lani prijeli 72-letnega Josepha DeAngela, nekdanjega policista. Do njega so prišli prav s s pomočjo genskih informacij daljnega sorodnika. Zdaj preiskovalci upajo, da bo ista metoda odkrila tudi, kdo je Zodiac.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta