Odrezana roka kot skrajni primer goljufije

Na račun prevar slovenske zavarovalnice letno izgubijo več kot sto milijonov evrov. Pojav je globalen, mediji radi omenjajo Britanca, ki naj bi utonil v reki, v resnici pa se je samo preselil v sosednjo hišo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ena najhujših domnevnih zavarovalniških goljufij je te dni spet v ospredju. Tudi zato, ker je njen glavni akter, 29-letni Sebastien Abramov, ki ždi v priporu zaradi zgodbe, povezane z 21-letnim dekletom, zdaj osumljen še štiri leta starega umora.
Kriminalisti celjske policijske uprave so namreč zaradi umora 24-letne Sare Veber iz zaselka Pernovo pri Žalcu, ki se je zgodil 15. marca 2015, spisali kazensko ovadbo. Abramovu, takrat je bil še Sebastjan Colarič, očitajo, da med čiščenjem puške, ki se je sprožila, krogla pa je zadela njegovo dekle, ki je bilo v dnevni sobi skupaj z njim, ni šlo za nesrečo, kot je to skušal predstaviti osumljeni, ampak za naklepno kaznivo dejanje.

V UKC Ljubljana jim je uspelo 21-letnici prišiti odžagano roko. 
Tit Košir

Večinoma lažje (samo)poškodbe

Gre sicer za enega najbolj skrajnih primerov, s katerim so se srečale slovenske zavarovalnice. V preteklosti so sicer že obravnavali nekaj dogodkov, ko si je nekdo zaradi zavarovalnine namenoma odrezal prst, a tudi ti primeri so redki. Sredi devetdesetih sta se ptujska zakonca kolektivno nezgodno zavarovala pri kar 13 enotah zavarovalnice. Nato je moški "po nesreči" ostal brez prsta - v nesreči s propelerjem ultralahkega letala. Za to poškodbo bi dobil skoraj 70.000 evrov odškodnine (takrat 16 milijonov tolarjev). A se ni izšlo.

Največkrat v povezavi z avtomobili

Daleč največ prevar je povezanih z avtomobili. Natančnih podatkov o številu zavarovalniških goljufij in koliko škode te povzročijo, ni mogoče dobiti, zavarovalnice razpolagajo zgolj z ocenami. V Slovenskem zavarovalnem združenju menijo, da naj bi bilo v Sloveniji letno za okoli sto milijonov evrov goljufij, ki jih zavarovalnice ne odkrijejo. Vsako leto uspešno raziščejo za okoli 20 milijonov evrov goljufij. Po podatkih združenja so med najpogostejšimi zavarovalniškimi goljufijami večkratno uveljavljanje istih poškodb avtomobila, predvsem iz naslova kasko zavarovanja pri različnih zavarovalnicah; padci oseb pri njihovih prijateljih, v lokalih oziroma drugih javnih prostorih ter na državni infrastrukturi, čeprav se nezgoda sploh ni zgodila oziroma se je zgodila na objektih brez zavarovalnega kritja (odgovornosti); hlinjenje oziroma nameščanje prometnih nezgod z domnevnimi telesnimi poškodbami; primeri, ko člani razširjene družine živijo na različnih naslovih in uveljavljajo poškodbe istih gospodinjskih predmetov oziroma naprav pri različnih zavarovalnicah; obujene stare poškodbe, ki jih zaradi objektivnih pojavov prikazujejo kot nastale pred kratkim.

Po petih letih se je že umrli Britanec John Darwin znova pojavil. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta